Κοινωνία

Σήφης Μιγάδης: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 επιβάτες παραβαίνοντας τους κανόνες

Ήταν καλοκαίρι του 18978, όταν μία πτήση της Ολυμπιακής έζησε τον απόλυτο εφιάλτη, ευτυχώς με ...αίσιο τέλος.

Πριν από αρκετό καιρό, ο Κλιντ Ίστγουντ διηγήθηκε στο σινεμά την ιδιαίτερη ιστορία ενός γενναίου πιλότου, τον οποίο «ζωντάνεψε» ο Τομ Χανκς.

Το «Sully» ήταν βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που έχει συμβεί στην Αμερική. Εύκολα όμως θα μπορούσε να έχει γυριστεί μια αντίστοιχη ταινία για μια αληθινή ιστορία που έχει συμβεί στην Ελλάδα!

O λόγος για τον Σήφη Μιγάδη, τον θρυλικό πιλότο της Ολυμπιακής που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν το μακρινό 1978 έσωσε 418 επιβάτες μιας αεροπορικής πτήσης από βέβαιο θάνατο! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι του 1978. Συνολικά, 400 επιβάτες και τα 18 μέλη του πληρώματος βρίσκονται στο Jumbo της Ολυμπιακής που θα ταξίδευε για τη Νέα Υόρκη.

Όμως τίποτα δεν θα πήγαινε καλά, τα πάντα θα «στράβωναν» μέσα στα πρώτα λεπτά…

Οι εικόνες τρόμου κράτησαν για μόλις 93 δευτερόλεπτα αλλά ήταν αρκετά για να αποτυπωθούν για πάντα στις αναμνήσεις των επιβατών του αεροπλάνου, οι οποιοι ήταν κατά βάση Αμερικάνοι που γυρνούσαν στη χώρα τους. Είναι δεδομένο: για τους υπόλοιπο της ζωής τους, αυτό το περίπου ενάμιση λεπτό καθορίστηκε ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που έζησαν ποτέ.

Ο Σήφης Μιγάδης ήταν ο πιλότος του αεροπλάνου. Δεν είχαν περάσει ελάχιστες στιγμές όταν, ενώ το σκάφος είχε φτάσει την απαραίτητη ταχύτητα και είχε αφήσει τον αεροδιάδρομο, ακούστηκε μία έκρηξη από το δεξιό μέρος του. Ο Μιγάδης κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ο κινητήρας.

Το κακό ήταν πως η πτήση είχε ξεκινήσει και το να προσγειωθεί το αεροπλάνο τόσο άμεσα ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο Μιγάδης έμεινε ψύχραιμος, ζήτησε να ανέβουν οι ρόδες και το πιο επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τόσο του ίδιου του πιλότου όσο και του υπόλοιπου πληρώματος μόλις είχε ξεκινήσει.

Το αεροπλάνο πετούσε με έναν κινητήρα κατεστραμμένο και με με επιπλέον προβλήματα που δεν επέτρεπαν στους υπόλοιπους τρεις κινητήρες να λειτουργούν στο μέγιστο, και βρισκόταν 60 μέτρα πάνω από τις πολυκατοικίες του Αιγάλεω!

Από την μία το βάρος του αεροπλάνου και από την άλλη το πρόβλημα στον κινητήρα και η έλλειψη ισχύς στους υπόλοιπους τρεις κινητήρες, έκαναν την προσγείωση χωρίς ανθρώπινες απώλειες μια ασύλληπτα δύσκολη αποστολή.

92" τρόμου: Ο πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 επιβάτες παραβαίνοντας τους κανόνες

Όλα κρίθηκαν εξαιτίας της ψυχραιμίας του Μιγάδη και της… μεταλαμπάδευσής της και στο υπόλοιπο πλήρωμα.

Χρόνια μετά, ο Μιγάδης είπε πως έκανε αρκετά πράγματα, τα οποία δεν επιτρέπονταν, ώστε να καταφέρει να προσγειώσει το Jumbo της πτήσης 411! Έπρεπε να παραβεί τους κανόνες για να φέρει εις πέρας μια αποστολή που έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίες (και μάλιστα κατηγορήθηκε γι’ αυτό).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες βλέποντας τα στοιχεία της πτήσης και τα προβλήματα του αεροπλάνου δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τελικά προσγειώθηκε ομαλά. Η πτήση θανάτου του Μιγάδη ήταν εκτός κανόνων, εκτός λογικής και εκτός ανθρώπινων ορίων. Και όμως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Άπαντες κατέβηκαν από το αεροπλάνο σώοι και αβλαβείς και ο ίδιος έμεινε στην ιστορία ως ένας πιλότος-θρύλος. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν το αεροπλάνο έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Μιγάδης διηγείται τι ακριβώς συνέβη στα 92» του τρόμου! Δείτε το αξίζει…

https://youtu.be/f9YzsO_ZPGI

πηγή: menshouse.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...