Το Γραφείο του Δημάρχου Μόσχας αρνήθηκε να επιτρέψει στην κοινότητα των LGBT να πραγματοποιήσει παρέλαση υπερηφάνειας στις 25 Μαΐου και τρεις παράλληλες συναθροίσεις, σύμφωνα με τον ακτιβιστή της LGBT κοινότητας Νικολάι Αλεξέεφ.
"Οι αρχές της Μόσχας μόλις τώρα, για 14η συνεχή χρονιά, απαγόρευσαν τη διεξαγωγή της πομπής της ομοφυλοφιλικής παρέλασης στη Μόσχα, καθώς και τρεις διαδηλώσεις της κοινότητας LGBT, μεταξύ των οποίων και μια που αφορά στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση «Alexeyev και άλλοι κατά Ρωσίας» σχετικά με την παράνομη απαγόρευση των γεγονότων υπερηφάνειας LGBT στις ρωσικές πόλεις, αποφάσεις που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Μαΐου 2019" , δήλωσε ο Αλεξέγιεφ.
Όλες οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν με αναφορά στον ομοσπονδιακό νόμο για την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα, τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έκρινε επίσης ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση το 2017, ανέφερε ο ίδιος.
Η απόφαση του γραφείου του δημάρχου πρέπει να προσβληθεί στο δικαστήριο, δήλωσε ο Αλεξέγιεφ.
Οι LGBT ακτιβιστές ενημέρωσαν το γραφείο δημάρχου της Μόσχας για τα σχέδιά τους για παρέλαση υπερηφάνειας στις 25 Μαΐου και τρεις διαδηλώσεις στις 25-27 Μαΐου. Η πομπή έπρεπε να περάσει από το μνημείο Timiryazev κοντά στην πλατεία της πύλης Nikitsky κατά μήκος της λεωφόρου Tverskoy προς την πλατεία Pushkin. Ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων ανερχόταν σε 300 άτομα. Ο στόχος της εκδήλωσης, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών της LGBT κοινότητας και των διακρίσεων εις βάρος τους.
Τον Νοέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη στην υπόθεση «Alexeyev και άλλοι κατά Ρωσίας» κρίνοντας παράνομη την απαγόρευση των ρωσικών αρχών όσον αφορά τα γεγονότα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ. Σύμφωνα με το δικαστικό δελτίο, η Ρωσία παραβίασε αρκετά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή: το 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι), το άρθρο 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) και το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων).
Ειδικότερα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι "η απόφαση απόρριψης των αιτημάτων των αιτούντων να διεξάγουν δημόσιες εκδηλώσεις LGBT δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από ανησυχίες σχετικά με τη δημόσια διαταραχή".
1.300 οικογένειες εγκαταλείπουν την τηλεόραση για θρησκευτικούς λόγους
Οι αντιδράσεις όμως της ρωσικής κοινωνίας σε αυτά που θέλουν κάποιοι να τους πλασάρουν δεν σταματούν εδώ.
Συνολικά 130.000 οικογένειες ζουν σε 28 περιοχές εκτός τηλεοπτικών ψηφιακών εκπομπών και από αυτές 2.000 οικογένειες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς τηλεόραση για θρησκευτικούς λόγους ή λόγω κοινωνικής συμπεριφοράς, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Επικοινωνιών Αλεξέι Βόλιν.
"Από αυτές, 2.000 οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν τηλεόραση, από τις οποίες 1.300 δήλωσαν ότι έχουν εγκαταλείψει την τηλεόραση για θρησκευτικούς λόγους, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι, δεν χρειάζονται τηλεόραση", δήλωσε ο Βολίν σε συνάντηση στο Συμβούλιο Ομοσπονδίας την Πέμπτη.