Το ημερολόγιο έγραφε 15 Νοεμβρίου του 2017. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η ισχυρή βροχόπτωση που θα έπληττε το όρος Πατέρα, θα γινόταν ένας τρομακτικός χείμαρρος, ένα ποτάμι που θα κατευθυνόταν στη Μάνδρα Αττικής και θα παρέσερνε στο διάβα του περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 24 και τα 2/3 της πόλης σβήστηκαν από τον χάρτη.
Εναν χρόνο μετά, δύστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Η Αττική παραμένει χωρίς σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθώς τα έργα που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον σε 8 μήνες από τώρα. Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της Μάνδρας να τρέμουν κάθε φορά που ο ουρανός σκοτεινιάζει, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα... φέρει στην πόλη τους το επόμενο πλημμυρικό κύμα.
Έναν χρόνο μετά, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα ορεινά, εκεί όπου σχηματίζονται τα ρέματα.
Έναν χρόνο μετά, η πόλη μετράει ακόμα τις πληγές της από τους 24 νεκρούς. Μια πόλη που πλημμυρισε ξανά το καλοκαίρι, στις 26 Ιουνίου, λίγους μήνες μετά το φονικό πέρασμα του περασμένου Νοεμβρίου.
Μάνδρα: Μια πόλη χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα
Μάνδρα, μια πόλη χτισμένη σε μπαζωμένα ρέματα. Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή, αλλά τα έργα διευθέτησής τους δεν έγιναν ποτέ.
Το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης» ήταν ανέκαθεν οι δύο παγίδες θανάτου. Μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών, εγκρίθηκε τελικά το 2016 η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμή της.
Το μεγάλο ρέμα που διαπερνά τη Μάνδρα, οι «Σούρες», έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα, η κοίτη να έχει μειωθεί δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. Ο μεγαλύτερος «καταπατητής» του ρέματος είναι ο ίδιος ο δήμος, ο οποίος έχει χτίσει ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα.
Το χρονικό της καταστροφής
Μόλις μιάμιση ώρα πρωτοφανούς βροχόπτωσης χρειάστηκε για να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης από την περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.
Τρεις ώρες αργότερα ο φονικός «χείμαρρος» ξέσπασε στη Μάνδρα όπου και σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι, με την πρώτη κλήση στο κέντρο της Πυροσβεστικής για βοήθεια να γίνεται στις 6.39 το πρωί.
Στις 7:00 το πρωί, οι στυνομικές αρχές ανακοινώνουν ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της συσσώρευσης υδάτων είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Νέας Περάμου και ότι υπάρχουν προβλήματα και στη νέα εθνική οδό, στο ρεύμα προς Κόρινθο.
Μετά από λίγη ώρα, το ΚΤΕΛ Αχαΐας που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνα-Πάτρα εγκλωβίστηκε στην εθνική οδό, στον ανισόπεδο κόμβο του Θριασίου.
Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, με τους 12 επιβάτες του να βγαίνουν σώοι.
Εικόνες αποκάλυψης
Το μέγεθος της καταστροφής φάνηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μόνο που συναντούσε κανείς όπου κι αν πήγαινε ήταν αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, γκρεμισμένα σπίτια και άνθρωποι που προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν πως οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες.
Δεκάδες οχήματα σταμάτησαν πάνω σε κατοικίες -Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν άλλη μια σορό -Φωτογραφία: Eurokinissi
Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές -Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο χείμαρρος διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του -Φωτογραφία: Eurokinissi
Κάτοικοι της Μάνδρας προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους -Φωτογραφία: Eurokinissi
Η μανία της βροχής κατέστρεψε και το νεκροταφείο -Φωτογραφία: Eurokinissi