Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ακτές τις Ελλάδας. Το όμορφο τοπίο αλλοιώνεται από σκουπίδια και αποτσίγαρα που άφησαν εκεί ορισμένοι ασυνείδητοι.
Αποτσίγαρα 37,9%, πλαστικά κομμάτια 15,5%, σχοινιά και σπάγκοι 9%, καπάκια μπουκαλιών 5,3%, καλαμάκια 3,7%, κομμάτια φελιζόλ 3,6%, κομμάτια χαρτιού 2,4%, πλαστικές σακούλες 2%. Αυτή είναι η «σύσταση» των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν στις παραλίες δέκα νησιών των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Sea Change Greek Islands 2018» που διεξήγαγε το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο από τη Σίκινο (όπου και πιλοτικά με χρηματοδότηση αντικαταστάθηκαν όλα τα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα) και συνεχίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο στη Σέριφο, την Κίμωλο, την Ανάφη, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος καθαρίστηκαν 44 ακτές, έγιναν 4 υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στις Μικρές Κυκλάδες, μαζί με την οργάνωση «Σύλλογος Αγριας Ζωής Νάξου», ενώ διανεμήθηκαν 53.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 6.000 βιοδιασπώμενες σακούλες για χρήση στην αλιεία, 3.000 ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και 500 πάνινες τσάντες.
Έντυπη