Κοινωνία

Πόλεμος της νύκτας για την εξουσία - Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και δολοφονίες

Στα τέλη του 2014, αστυνομικοί της Ασφάλειας κατέγραφαν τις επικοινωνίες ενός 40χρονου Αλβανού που ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών, με επικεφαλής τον φυλακισμένο εκείνη την εποχή Μανώλη Καραγιάννη. Το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου ο «Αρμάντο», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, δέχθηκε κλήση από το καρτοτηλέφωνο της Γ΄ πτέρυγας του Κορυδαλλού. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Καραγιάννης, που σε έντονο ύφος ακούστηκε να λέει στον συνεργό του: «Να του πεις ότι στον Πειραιά δεν υπάρχει αυτός, στον Πειραιά υπάρχω μόνο εγώ».

Δέκα μέρες αργότερα, ο Καραγιάννης και ακόμα 16 άτομα κατηγορήθηκαν ότι εκβίαζαν καταστηματάρχες στη Δυτική Αττική, στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας τους χρήματα για «προστασία». «Είμαι από την ομάδα του Καραγιάννη. Θα σου παίρνουμε 50 ευρώ την εβδομάδα ή 200 ευρώ τον μήνα. Αν έρθει κάποιος από άλλη ομάδα να του ξεκαθαρίσεις ότι είναι τα παιδιά του Καραγιάννη εδώ και πρόσεξε τι θα πεις στο Εκβιαστών» είχε απειλήσει τον ιδιοκτήτη μεζεδοπωλείου στο Ιλιον, ο υπαρχηγός της ομάδας.

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο «Καράφλας», όπως αποκαλούσαν τον 45χρονο Καραγιάννη φίλοι και εχθροί, έπεσε νεκρός από καταιγισμό πυρών στο Παλαιό Φάληρο. Ενοπλοι του έστησαν ενέδρα στη συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδος και πυροβόλησαν εναντίον του 60 φορές. Δέχθηκε σφαίρες στα πόδια και στον θώρακα και κατέληξε στο νοσοκομείο από ακατάσχετη αιμορραγία. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς δολοφονικών επιθέσεων στον πόλεμο για την επικυριαρχία στη νύχτα. Στον Καραγιάννη εξάλλου είχαν αποδοθεί πολλά από τα συμβόλαια εις βάρος των «βαρώνων» και η εκτέλεσή του αποτελεί πράξη αντεκδίκησης. «Και 100 μέτρα κάτω από τη γη να κρυφτείς θα σε βρουν», τον είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ένας στενός συνομιλητής του.

Η «αλυσίδα»

Ο κύκλος του αίματος άνοιξε την 21η Απριλίου του 2016 με τη δολοφονία στον Αλιμο του Μανώλη Γιατράκη, ιδιοκτήτη strip club στη λεωφόρο Συγγρού. Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2017, ακολούθησε ο φόνος του ποινικού Βασίλη Γρίβα και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα νεκροί από τα πυρά πληρωμένων δολοφόνων έπεσαν ο Βασίλης Στεφανάκος, ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα στη νύχτα και ο «νονός» Γιώργος Λίτσας. Κρίκο στην αλυσίδα του αίματος ενδέχεται να αποτελεί και ο φόνος, τον Μάιο, του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου. Ο 57χρονος είχε δεσμούς με πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε επαφές με άτομα του υποκόσμου. Δέχθηκε πυροβολισμούς έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη και η δολοφονία του φέρεται να υπήρξε καταλύτης των πρόσφατων εξελίξεων.

Οι Μανώλης Καραγιάννης, Βασίλης Γρίβας και Γιώργος Λίτσας (νεκροί από σφαίρες τους τελευταίους 13 μήνες) αποτελούσαν στο πρόσφατο παρελθόν την ηγεσία μιας εκ των δύο ισχυρότερων ομάδων «μπράβων» της πρωτεύουσας. Ηλεγχαν πάνω από 60 καταστήματα στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και στην παραλιακή και βρίσκονταν σε «πόλεμο» με την ομάδα των Βασίλη Στεφανάκου, Παναγιώτη Βλαστού και Γιάννη Σκαφτούρου. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Βλαστός είχε «παραγγείλει» τη δολοφονία του Καραγιάννη αντί αμοιβής 50.000 ευρώ και είχε έρθει σε επικοινωνία με Ρώσο εκτελεστή. Και ο Γρίβας όμως, που σε συνομιλητές του σχολίαζε ότι «βάλανε να με σκοτώσουν γιατί με φοβούνται και με σέβονται» είχε αναθέσει σε συνεργό του τον φόνο των τριών αντιπάλων του. Δεν είδε ποτέ το σχέδιό του να υλοποιείται, καθώς το πρωί της 3ης Μαΐου 2017 δολοφονήθηκε με επτά σφαίρες έξω από σχολείο στα Γλυκά Νερά. Ο φόνος έγινε μπροστά στα μάτια του 11χρονου γιου του, ο οποίος είχε μόλις ανοίξει την πόρτα για να κατέβει από το αυτοκίνητο, όταν είδε έναν κουκουλοφόρο να πλησιάζει το τζάμι του οδηγού και να πυροβολεί τον πατέρα του.

Οι υποψίες για τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα ή «Μπίλι» στράφηκαν αρχικά στην «ομάδα Στεφανάκου» και στη συνέχεια στον Μανώλη Καραγιάννη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε έρθει σε ρήξη με τους παλιούς συνεταίρους και δημιουργήσει τη δική του ομάδα μπράβων, με «φουσκωτούς» κυρίως από την Αλβανία. Με προσοχή, όμως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο η δολοφονία να συνδέεται με μια πανομοιότυπη επίθεση εις βάρος ενός 50χρονου «ποινικού», το 2010, στο Αιγάλεω. Το θύμα ήταν σε κόντρα με τον Γρίβα και είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση τη στιγμή που μετέφερε στο σχολείο το ανήλικο παιδί του. Αν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατάφερε να επιβιώσει.

Εκτέλεση με 27 σφαίρες

Τον φόνο του Γρίβα ακολούθησε, αρχές του έτους, η εκτέλεση συμβολαίου θανάτου εις βάρος του Βασίλη Στεφανάκου. Μετά πολλά χρόνια στη φυλακή, όπου εξέτιε ποινές για ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς, εκρήξεις αλλά και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ο 57χρονος πέρασε τον Αύγουστο του 2016 την έξοδο του Κορυδαλλού και –σύμφωνα με μια εκδοχή– είχε αποφασίσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εταιρεία διανομής υγραερίου που είχε συστήσει. Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, όμως, τη στιγμή που έβγαινε από τα γραφεία της εταιρείας δέχθηκε 27 σφαίρες από δύο πληρωμένους δολοφόνους, που είχαν στήσει ενέδρα στη λεωφόρο Αθηνών. Και σε αυτή την περίπτωση, υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για τον φόνο του «αρχηγού των αρχηγών», όπως πολλοί αποκαλούσαν τον Στεφανάκο, θεωρήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης. Η αντιπαλότητά τους ήταν γνωστή και μάλιστα οι φήμες λένε ότι την περίοδο που οι δύο άνδρες ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας είχαν δώσει δημόσια «όρκο» αλληλοεξόντωσης.

Τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, πάντως, προέκυψαν πληροφορίες που ίσως οδηγήσουν την έρευνα σε άλλη κατεύθυνση. Πηγή με γνώση του θέματος, που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, απέδωσε τον φόνο του Στεφανάκου σε κοντινό του άνθρωπο, με τον οποίο ήρθε σε ρήξη λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία στο πλαίσιο επαφών που έκανε ο 57χρονος για να κλείσει ανοικτά μέτωπα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο δράστης ερμήνευσε την οργή του Στεφανάκου ως απειλή και έσπευσε να τον δολοφονήσει φοβούμενος για τη ζωή του.

Πέπλο μυστηρίου για τον φόνο του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ

Μετά τους Βασίλη Γρίβα και Βασίλη Στεφανάκο ήταν η σειρά του Γιώργου Λίτσα να πέσει τον Απρίλιο νεκρός στον πόλεμο της νύχτας. Ο «Μπούμπι», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, είχε λάβει ένα πρώτο απειλητικό μήνυμα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν άγνωστοι είχαν «γαζώσει» με καλάσνικοφ καφενείο μέσα στο οποίο βρισκόταν, στους Αγίους Αναργύρους. Το περιστατικό ερμηνεύθηκε ως «μήνυμα» προς τον Λίτσα και, παρότι τη στιγμή της επίθεσης στο κατάστημα ήταν σε εξέλιξη οικογενειακή γιορτή, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο 45χρονος είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με κατηγορουμένους 217 μπράβους, ενώ είχε κατηγορηθεί για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο (Αύγουστος 2010) και την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με θύμα τον ταμία Δημήτρη Μαντούβαλο. Εως το 2011 ηγείτο της μιας από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες εκβιαστών της πρωτεύουσας, ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν ήρθε σε ρήξη με τους συνεταίρους του Βασίλη Γρίβα και Μανώλη Καραγιάννη και ακολούθησε αυτόνομη πορεία.

Κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να έχει αποδυναμωθεί και ουσιαστικά να έχει αποσυρθεί από το παιγνίδι της «προστασίας», ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι παρέμενε ισχυρός διατηρώντας υπό τον έλεγχό του καταστήματα στον Πειραιά και στην παραλιακή.

Δολοφονήθηκε με σφαίρες από καλάσνικοφ το βράδυ της 19ης Απριλίου κοντά στο σπίτι του, στους Αγίους Αναργύρους. Ο φόνος του είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς των Βασίλη Γρίβα και Βασίλη Στεφανάκου και θεωρήθηκε συνέχεια στον πόλεμο των «νονών».

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την εκτέλεση του συμβολαίου θανάτου, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών. Το πρώτο θέλει εκείνους που έχουν ανάμειξη στη δολοφονία Στεφανάκου να αποφάσισαν να «αποσύρουν» από το παιγνίδι της διαδοχής και τον Λίτσα, προκειμένου ο δρόμος προς την ηγεμονία τους να είναι απρόσκοπτος. Βασικός ύποπτος σε αυτή την περίπτωση είναι ένας ηλικίας περίπου 40 ετών μπράβος, που ανήκε στο παρελθόν στην ομάδα του Βασίλη Στεφανάκου και έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε απόπειρες δολοφονίας, εκρήξεις και άλλα αδικήματα. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον «Μπούμπι» να έπεσε νεκρός κατ’ εντολήν του Μανώλη Καραγιάννη, με τον οποίο τα τελευταία χρόνια ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Τα δεδομένα, πάντως, περιπλέκει ο φόνος του πρώην αστυνομικού της ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου – ένα περιστατικό που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και ακατάσχετης σεναριολογίας. Ο 57χρονος, που είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς, διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και ταυτόχρονα στενούς δεσμούς με ηγετικά «στελέχη» της νύχτας, όπως οι δολοφονηθέντες Μανώλης Καραγιάννης και Γιώργος Λίτσας.

Μετά την παραίτησή του από το Σώμα φέρεται να δραστηριοποιείτο στην παροχή υπηρεσιών «ασφαλείας» σε καταστήματα και μπαρ, ενώ αναλάμβανε συνοδείες «επωνύμων» στην Αττική και στη Μύκονο. Τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες, αρχές Μαΐου, έπειτα από διαπληκτισμό του με αγνώστους έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Ο φόνος του δεν ήταν προσχεδιασμένος και μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες ότι γνώριζε και συνομίλησε με τους δράστες πριν αυτοί τον πυροβολήσουν στο χέρι και στην πλάτη.

Τα σενάρια

Ενα από τα σενάρια που διακινούνται στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. θέλει τον Παπαχρήστου να δολοφονήθηκε από τον Καραγιάννη, με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση επειδή ο πρώην αστυνομικός τον θεώρησε υπεύθυνο για τη δολοφονία του Γιώργου Λίτσα, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, υπάρχουν υπόνοιες ότι το βράδυ του φόνου είχαν φυσική παρουσία έξω από την ταβέρνα της Παλλήνης και άρα άμεση εμπλοκή στη δολοφονία ο ίδιος ο Καραγιάννης και ένας ακόμη Αλβανός από την ομάδα του. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η πρόσφατη δολοφονική ενέδρα εις βάρος του «καράφλα», όπως ήταν γνωστός ο Καραγιάννης, θα αποτελεί πράξη αντεκδίκησης από εκείνους που τον θεώρησαν υπεύθυνο για τον φόνο του πρώην ΕΚΑΜίτη.

Οι πλέον καχύποπτοι αφήνουν μάλιστα υπονοούμενα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν εν ενεργεία αστυνομικοί για τον εντοπισμό του άγνωστου μέχρι πρότινος κρησφυγέτου του Καραγιάννη στο Παλαιό Φάληρο. Πηγή εκτός ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε στην «Κ» ότι το τελευταίο διάστημα εν ενεργεία αστυνομικοί ρωτούσαν τους συναδέλφους τους για τις κινήσεις του Καραγιάννη μετά την αποχώρησή του από το Α.Τ. Δραπετσώνας, όπου έδινε το «παρών» μετά την αποφυλάκισή του. Μια άλλη εκδοχή, πάντως, θέλει τον Καραγιάννη να έπεσε νεκρός από τα πυρά ανταγωνιστή του, ο οποίος μετά τους φόνους των Γρίβα, Στεφανάκου και Λίτσα θέλησε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στη νύχτα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ - kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ