Εικόνες που είχαν καταγραφεί την άνοιξη του 2016 παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Χιο με μετανάστες και πρόσφυγες να κατακλύζουν το λιμάνι καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν αρκούν για να τους φιλοξενήσουν.
Όταν είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο την περσινή άνοιξη οι μετανάστες είχαν τότε προχωρήσει σε αποκλεισμό του λιμανιού, παρεμποδίζοντας την πρόσδεση πλοίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαμονής τους.
Η κατάσταση, σύμφωνα με το politischios.gr, έχει αρχίσει να γίνεται χειρότερη από το βράδυ της Πέμπτης όταν οικογένειες με μωρά παιδιά βρήκαν καταφύγειο στο χώρο απέναντι από το Λιμεναρχείο.
Μέχρι σήμερα στη Χίο - σε διαφορετικά σημεία - αποβιβάστηκαν συνολικά 377 μετανάστες και πρόσφυγες με τον αριθμό αυτό να είναι αδύνατον να απορροφηθεί από την ΒΙ.Α.Λ.
Μπορεί γύρω από τον καταυλισμό να στήθηκαν σκηνές και να μεταφέρθηκαν εκτάκτως κοντέινερ ωστόσο δεν αποδείχθηκαν αρκετοί ενώ σημειώνεται ότι για όλους όσοι βρίσκονται εκτός του καταυλισμού υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομών υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και φωτισμού στους χώρους των σκηνών. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών την ερχόμενη εβδομάδα που προβλέπονται για την περιοχή ισχυρές βροχοπτώσεις.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αν δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες προώθησης του στην ηπειρωτική χώρα το νησί του ανατολικού Αιγαίου να κινδυνεύει με νέες συνθήκες ασφυξίας, την ώρα που οι λιμενικοί παρατηρούν ότι «είναι ολοκάθαρο, το προσφυγικό ρυθμίζεται αποκλειστικά από την Τουρκία».
Κλείνει ο καταυλισμός της Σούδας
Την ίδια ώρα μπαίνουν «τίτλοι τέλους» για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας, όπου συνεργεία του δήμου Χίου ξήλωσαν τους τελευταίους οικίσκους στη δομή αυτή, αφήνοντας μόνο σκηνές (rubhall) για τους τελευταίους 50 διαμένοντες.
Ο καταυλισμός αυτός έφτασε κάποτε να φιλοξενεί και 2.000 άτομα, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. Είχε φτιαχτεί την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ροών, στα τέλη του 2015, αρχές του 2016, ως σταθμός των προσφύγων, στον δρόμο από το τότε «χοτ σποτ», στο λιμάνι.
Κι αυτό προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα ή τη βόρεια Ελλάδα. Κατασκευάσθηκε στα όρια της πόλης της Χίου και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, μέσα στην τάφρο του βυζαντινού κάστρου και δίπλα στην ιχθυόσκαλα, ώστε οι πρόσφυγες να διαμένουν εκεί και όχι στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους που τότε είχαν κυριολεκτικά καταληφθεί από χιλιάδες ανθρώπους. «Ήταν μια λύση ανάγκης και φυσικά δεν επρόκειτο για έναν χώρο που θα μπορούσε πάντα να λειτουργεί ως τέτοιος» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος της Χίου Μανόλης Βουρνούς.
Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της Σούδας αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σημείο αναφοράς της προσπάθειας της δημοτικής Αρχής, προκειμένου να διαχειρισθούν οι προσφυγικές ροές.
Πάντως, παρά την εντυπωσιακή, τους τελευταίους μήνες, μείωση του πληθυσμού της Σούδας που οδήγησε στην αποξήλωση των εγκαταστάσεων εκεί, προκειμένου να μη ξαναχρησιμοποιηθούν, είναι δύσκολο να κλείσει άμεσα ο καταυλισμός. Κι αυτό γιατί οι περίπου 50 διαμένοντες εκεί αποτελούν το «σκληρό πυρήνα» των φιλοξενουμένων, που φαίνεται ότι δεν θα τύχουν ασύλου, προκειμένου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.