Κοινωνία

Φοιτήτρια αρχιτεκτονικής παρουσίασε τον Έβρο ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πήρε διεθνή διάκριση!

Μια διαφορετική ματιά στον ποταμό Έβρο, το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξασφάλισε στη φοιτήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ το πρώτο Βραβείο (Grand Prize) στον Διεθνή Διαγωνισμό «Unbuilt Visions 2016» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η διπλωματική της εργασία της Δανάη Τουρσόγλου - Παπαλεξανδρίδου, με τίτλο «Αφηγηματικές Μεταβάσεις» και σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση και τις πλημμύρες στην περιοχή της Ορεστιάδας, μελέτησε επιστημονικά, αλλά και φιλοσόφησε τις αλλαγές που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον και οραματίστηκε ένα νέο είδος εδάφους, ατέρμονα μεταλλασσόμενου.

Η Δανάη Τουρσόγλου - Παπαλεξανδρίδου

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν μακέτες και ψηφιακές απεικονίσεις ουτοπικών σκηνικών.

«Σε μία εποχή που υψώνονται φράχτες στα σύνορα προσπάθησα να πειραματιστώ και να απαντήσω στο ερώτημα τι θα γινόταν αν προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε ενοποιητικά στοιχεία, να προσθέσουμε στοιχεία όπως γέφυρες», δήλωσε η φοιτήτρια στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εξηγώντας πώς «πάντρεψε» τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, με την τεχνολογία και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, για να προτείνει την ενίσχυση προϋπαρχουσών κοινωνικών και φυσικών δομών, μέσα από τη συνύπαρξη όλων των στοιχείων.

«Ξεκίνησα από ένα θεωρητικό υπόβαθρο, έψαχνα μία περιοχή που να απαντά στη συνύπαρξη και στη ροϊκότητα που μεταβάλλει την κατάσταση του περιβάλλοντος.

Η περιοχή του Έβρου λόγω του μεταναστευτικού και των πλημμυρών, συνδύαζε τα στοιχεία αυτά», διευκρίνισε για την επιλογή της τοποθεσίας που ενέπνευσε την εργασία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι μεταβολές που προκαλούνται τόσο σε υλικά συστήματα όσο και άυλα όπως ο πολιτισμός, η συνείδηση, οι κοινωνίες, με τη σειρά τους αποτελούν υποκείμενο εξωτερικών σχέσεων, συνεπώς για να αντιληφθούμε την εποχή μας, καθίσταται αναγκαίο να αντιληφθούμε αυτή την πολυπλοκότητα», σημείωσε.

Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε, το 2016, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Μαρίας Βογιατζάκη.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό «D3 space» που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να εγείρει αρχιτεκτονικό διάλογο εκτός γεωγραφικών, ιδεολογικών ορίων και εξειδικεύσεων και να προωθεί νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και υλικό για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές.

Η εργασία παρουσιάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, μέσω της πλατφόρμας «Future Architecture» και θα εκτεθεί στο Σαράγιεβο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Days of Architecture 2017» που θα πραγματοποιηθεί στις 5-13/5/2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ