Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Εκσυγχρονισμός RM-70-Αναμένουμε θετικές ειδήσεις για τα νησιά μετά την ψήφιση στην Βουλή για τις 3.000 ρουκέτες 122 χλστ. από τα αποθέματα του ΕΣ

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πυρομαχικά μας και τα οπλικά μας συστήματα, καθώς οι Τούρκοι φουλάρουν στην αμυντική τους βιομηχανία, έχοντας σαφή στόχο το Αιγαίο και δεκάδες νησιά μας.

Ψηφίστηκε προχθές από την ελληνική Βουλή η πώληση 3.000 ρουκετών 122 χλστ. στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τις παραχωρήσουν στην συνέχεια στον ουκρανικό στρατό για να χρησιμοποιηθούν από  ουκρανικά συστήματα πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών.

Μιλάμε για πυραύλους που χρησιμοποιούν οι ελληνικοί πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων RM-70, που βρίσκονται στα νησιά μας.

Το νομοσχέδιο ανέφερε την «Αξιοποίηση Μη Επιχειρησιακά Αναγκαίου Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΜΕΑΣΕ) Πυρομαχικών και ναρκών», που αφορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Πρόκειται για πυραύλους των οποίων η ημερομηνία χρήσης έχει λήξει, όπως και εκατοντάδων πυρομαχικών και όπλων που έχει παραδώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι οι πύραυλοι παίζουν καίριο ρόλο σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις
Υπενθυμίζουμε ότι είχε εγκριθεί ο εκσυγχρονισμός των RM-70 με κόστος 83 εκατομμύρια ευρώ καθώς και η αναβάθμιση του αποθέματος ρουκετών κόστους 88 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν προχώρησε λόγω δημοσιονομικών ζητημάτων.

Πριν μερικούς μήνες ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι “μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως είναι και ο εκσυγχρονισμός των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70, οι οποίοι αποτελούν από τα πλέον ισχυρά αποτρεπτικά οπλικά συστήματα τόσο στα χερσαία σύνορα στις Μονάδες Πυροβολικού του Δ’ ΣΣ στη Θράκη όσο και στις αντίστοιχες Μονάδες της ΑΣΔΕΝ οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκτιμά ότι απαιτείται η άμεση ενίσχυση του ελληνικού πυραυλικού πυροβολικού, αφού όλες οι πληροφορίες από την Ουκρανία δείχνουν την τεράστια συμβολή του στις πολεμικές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι τα βλήματα πυροβολικού όλων των διαμετρημάτων έχουν τεράστια ζήτηση στην Ουκρανία.

Μιλάμε για οπλικά συστήματα όπως οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές οι οποίοι αποτελούν το game changer σε πολλές επιθετικές ή αμυντικές επιχειρήσεις Ρώσων και Ουκρανών.

Η χώρα μας έχει στείλει στην Ουκρανία 15.000 ρουκέτες 122 χλστ. και 25 εκτοξευτές RM-70.

Οι Τούρκοι εξόπλισαν το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας USV Marlin με  εκτοξευτή πυραύλων επιφανείας KUZGUN-KY

Η Άγκυρα πιστή στα επιθετικά της σχέδια στο Αιγαίο, τοποθέτησε στο τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας USV Marlin, τον σταθερό εκτοξευτή για τους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας KUZGUN-KY, μετατρέποντας το σε πυραυλικό σκάφος.

Ο εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει οκτώ πυραύλους KUZGUN-KY με εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, σε κάθε πλευρά στην  θάλασσα κατά θαλασσίων και χερσαίων στόχων.

το τουρκικό ναυτικό drone TCB 1101 Marlin, το πρώτο USV που εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, συμμετείχε για πρώτη φορά στην άσκηση Sea Kurdu 2 2024 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπου και ελέγχθηκε από δορυφόρο.

Όσο για το ίδιο το Marlin, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για ένα τουρκικού σχεδιασμού USV που μπορεί να αποπλέει από βάσεις και λιμάνια μέσω πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων. Έχει αλουμινένιο κύτος μήκους 15 μέτρων και σύμφωνα με τους Τούρκους αντιπροσωπεύει την νεότερη γενιά αυτόνομων σκαφών επιφανείας. Η ταχύτητά του στο νερό φτάνει τους 36 κόμβους και μπορεί να πραγματοποιεί ελιγμούς. 

Πρόκειται για αποκάλυψη ουσιαστικά των σχεδίων της Άγκυρας για την δημιουργία εξοπλισμένου στόλου μη επανδρωμένων σκαφών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά μονάδων επιφανείας.

Το τουρκικό σχέδιο αποτελεί ευθεία απειλή για τον ελληνικό κυρίως στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, αφού δεκάδες από αυτά τα μη επανδρωμένα σκάφη θα απειλούν πανάκριβα πλοία μας, χωρίς το πρόβλημα ανθρώπινου κόστους σε περίοδο επιχειρήσεων.

Μιλάμε για το αντίστοιχο κομμάτι που αφορά το σχέδιο δημιουργίας στόλους από εξοπλισμένα με πυραύλους drones, στο αέρα.

Τα μη επανδρωμένα σκάφη με μικρό κόστος σε περίοδο επιχειρήσεων, μπορούν να πετύχουν πολύ μεγαλύτερα πλήγματα, και αυτό είναι που μετράει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ