Η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψε σήμερα επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής, Letter of Offer & Acceptance (LOA) επισημοποιώντας την πρόθεσή της να προμηθευτεί 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk κατασκευασμένα από τη Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin (NYSE: LMT), μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS).
«Η τελευταία γενιά ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk θα συμβάλει στη συνέχιση του εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Άμυνας και ως αξιόπιστο μέσο θα χρησιμοποιηθεί για ζωτικής σημασίας αποστολές εθνικής και συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο Paul Lemmo, πρόεδρος της Sikorsky. Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Black Hawk, το οποίο εμπιστεύονται περισσότερα από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, παρέχει απαράμιλλη παγκόσμια διαλειτουργικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Εκτός από το ελικόπτερο, η προμήθεια περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης των ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.
«Είναι τιμή μας να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη του UH-60M Black Hawk στον αυξανόμενο στόλο τους», δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, διευθυντής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην Lockheed Martin. «Το Black Hawk είναι η καλύτερη επιλογή για τις απαιτήσεις πολλαπλών αποστολών της Ελλάδας με δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της χώρας στο πεδίο μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα».
Με τον υπάρχοντα στόλο S-70B και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ, η Ελλάδα θα επιχειρεί με διάφορες παραλλαγές της οικογένειας ελικοπτέρων Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα διαχείρισης και υποστήριξης ενός στόλου αποτελούμενου από πλατφόρμες με κοινά χαρακτηριστικά.
Ως το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες σε συνθήκες μάχης, το Black Hawk θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την εντάσσει σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα με περισσότερα από 5.000 ελικόπτερα Hawk.
Το UH-60M / S-70M Black Hawk είναι το ελικόπτερο της επιλογής για την αντικατάσταση παλαιότερων τύπων ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης, ευέλικτο για τη διεξαγωγή αποστολών πολλαπλών ρόλων με μεγαλύτερη εμβέλεια, στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης έναντι άλλων μέσων.
Η αντικατάσταση των Χιούι UH-1H είναι όχι απλά επιβεβλημένη αλλά επιτακτική πλέον καθώς όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση προς την Βουλή η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να τα υποστηρίζει με αποτέλεσμα πραγματικά πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Εκτός αυτών η έκθεση τονίζει πως τα Χιουι στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι επί της ουσίας, απλά στόχοι, καθώς δεν έχουν συστήματα αυτοπροστασίας (πχ θερμοβολίδες και αλουμινόφυλλα) ενώ ζητούμενο της Αεροπορίας Στρατού είναι να έχει ένα ελικόπτερο μεταφοράς στρατευμάτων και υλικών ικανό να αντιμετωπίσει κάθε απειλή για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Το κόστος εκτιμάται στο 1.149.200.000€ και συμπεριλαμβάνει την προμήθεια 35 ελικοπτέρων, την αρχική υποστήριξη, την εν συνεχεία υποστήριξη FOS (συνεχή ροή ανταλλακτικών), την εκπαίδευση, την αρχική προμήθεια πυρομαχικών και τις προβλεπόμενες κρατήσεις 4% επί διακρατικών συμφωνιών.
Θα μπορούν στις ειδικές πτέρυγες που θα έχουν να φέρουν ρουκέτες των 2,75", κατευθυνόμενες με λέιζερ ή μη και αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire σαν αυτούς που έχουν τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι
Έτος έναρξης ενεργοποίησης του προγράμματος είναι το 2024 ή το έτος που θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση. Η πληρωμή θα γίνει σε 7 χρόνια.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα παραδόσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αν όλα κυλήσουν ομαλά προβλέπει τα πρώτα 4 ελικόπτερα να φτάνουν στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και η παράδοση των υπόλοιπων 31 να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2027.
Τα ελικόπτερα Blackhawk θα βοηθήσουν πολλαπλά και ως προς την οικονομία κλίμακας καθώς έχουν τους ίδιους κινητήρες με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.