Είναι γεγονός πλέον ότι όλα άλλαξαν απότομα σε όλα όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα, για τις πολεμικής επιχειρήσεις λόγω του τρομερού πολέμου στην Ουκρανία.
Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία εξόπλισε άρματα μάχης με συστήματα κατά μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αφού έχουμε μεγάλο πλήθος τους στο πεδίο της μάχης με φονικά αποτελέσματα.
Ρωσικά άρματα μάχης T-72B3 και T-90, εντοπίστηκαν σε φωτογραφίες με νέο σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου εγκατεστημένο με 8 κεραίες.
Ο πόλεμος του Ναγκόρνο και της Ουκρανίας, αλλάζει την μορφή και τον τρόπο δράσης των τεθωρακισμένων σχηματισμών, στο “ μολυσμένο” από εκατοντάδες πλέον drones εναέριο χώρο που διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Πλέον η Μόσχα τοποθέτησε παρεμβολείς, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν προστασία στα άρματα μάχης από περιπλανώμενα πυρομαχικά ή αλλιώς drone αυτοκτονίας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και τα δοκιμάζει επί του πεδίου, για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Το σύστημα jammer είναι τρομερά χρήσιμο και λογικό εργαλείο για κάθε είδους οχήματα μαζί με την ενεργητική και παθητική θωράκιση του άρματος στο νέο πεδίο μάχης.
Επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων συστημάτων για τις τεθωρακισμένες μονάδες μας
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας έχει πεδίο δόξης λαμπρό να κατασκευάσει ένα ανάλογο σύστημα, το οποίο όπως δείχνουν και οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία.
Στο ουκρανικό πεδίο όλων των ειδών τα θωρακισμένα οχήματα ,άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, γίνονται στόχος από ουκρανικά και ρωσικά drone, προκαλώντας μεγάλες απώλειες.
Η νέα χρήση ειδικά των αιωρουμένων πυρομαχικών, έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο τρόπο δράσης από μεμονωμένες ομάδες Στρατιωτών, κατά πανάκριβων αρμάτων μάχης και άλλων συστημάτων, αλλάζοντας εντελώς όλα όσα γνωρίζουμε για τον σύγχρονο πόλεμο.
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, μας έρχεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς αυτή η πολεμική αναμέτρηση αλλάζει πολλούς κανονισμούς στις Σχολές πολέμου όλων των χωρών της Ευρώπης, λόγω των μεγάλων καινοτομιών που λαμβάνουν ήδη χώρα στο ουκρανικό έδαφος, σχετικά με την παθητική και ενεργητική θωράκιση ειδικά των αρμάτων μάχης.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η επιβίωση των οπλικών μας συστημάτων στο πεδίο της μάχης και η ισχύ πυρός για την νίκη. Η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και drone-αυτοκτονίας, έχουν καταστήσει όλα τα οπλικά συστήματα απλούς στόχους για παλιοσίδερα.
Άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα ή τροχοφόρα ΤΟΜΑ, αποτελούν απλώς μια "σιλούετα" στο σκοπευτικό των UCAV, και των drone-αυτοκτονίας, προκαλώντας όχι μόνο υλικές απώλειες, αλλά και ανθρώπινες, ενώ δημιουργούν και ισχυρά ψυχολογικά χτυπήματα στο στρατιωτικό προσωπικό και των δύο αντιμαχομένων.
Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από βίντεο που δείχνουν εξουδετέρωση οπλικών συστημάτων αυτού του είδους ( ρωσικά και ουκρανικά) με την χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων όλων των τύπων, σε σημεία τα οποία υποτίθεται ήταν " αόρατα" από το έδαφος, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Μιλάμε για μεγάλους αριθμούς αρμάτων, αυτοκινούμενων πυροβόλων και οχημάτων που δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε ""ντουφεκιά", αφού καταστράφηκαν από αέρος.
Οι εξελίξεις στον ηλεκτρονικό πόλεμο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων για στρατιωτική χρήση.