Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του ελληνικού μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος ΑΡΧΥΤΑΣ, το οποίο θα δύναται να εκτελέσει πλειάδα αποστολών, αυξάνοντας τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της συλλογής πληροφοριών και ελέγχου του τεράστιου νησιωτικού μας συμπλέγματος.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το UAV ‘‘Αρχύτας’’, θα ξεκινήσει εναέριες δοκιμές το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και το σχεδιάγραμμα της ΕΑΒ, και εντός του τρέχοντος τριμήνου, θα έχουμε και την γραμμή βιομηχανικής παραγωγής του να τίθεται σε λειτουργία.
Το ελληνικό drone ΑΡΧΥΤΑΣ μετά το πέρας των δοκιμών, θα αποτελέσει πιθανότατα το “μακρύ χέρι” της διοικήσεως Φρεγατών.
Το ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έχει αυτονομία πτήσεως τις 2 ώρες, και δύναται να εκτελέσει αποστολές επιτηρήσεως, υποστήριξης επιχειρήσεων, και αναμετάδοσης επικοινωνιών.
Θα έχουμε την δυνατότητα να εντοπίζουμε από μια σχετικά μεγάλη απόσταση, τα εχθρικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας σε συνεργασία με τα ραντάρ επιφανείας των πλοίων μας, σαν αυτά που έχουν οι Τούρκοι και ήδη χρησιμοποιούν.
Το πρώτο αμιγώς στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΓΡΥΠΑΣ που θα στοχοποιεί τα μικρασιατικά παράλια και ότι θα κινείται σε αυτά
Ο «Γρύπας» ευρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και πολύ σύντομα θα δούμε το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο θα μεταφέρει και τον ανάλογο οπλισμό του για να μπορεί να εκτελεί αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις, ίσως και μέχρι την Κύπρο αναφέρουν κάποιες άλλες πηγές.
Τα κονδύλια ήδη τρέχουν ενώ το ειδικό προσωπικό έχει πέσει με τα μούτρα για να υλοποιήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων το όλο πρόγραμμα.
Πρόκειται για ελληνικής κατασκευής UCAV, που θα έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με το αμερικανικό MQ-9 Reaper.
Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά πανεπιστήμια που θα εμπλακούν στο σχεδιασμό και η ΕΑΒ, έχουν βάλει στο τραπέζι και αναλύουν τα χαρακτηριστικά όλων των υπαρχόντων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα προχωρήσουν ανάλογα με τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα και τις τεχνικές δυνατότητες που θα υπάρχουν διαθέσιμες όταν έρθει η ώρα για την μαζική παραγωγή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα διαθέτουν ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια τους, ικανό να αλλάξει προς όφελος της χώρας τις ισορροπίες και σε αυτό το κομμάτι των επιχειρήσεων.
Μιλάμε για το ελληνικό “ Δόρυ” με το οποίο θα μπορούμε να υλοποιούμε αποστολές κρούσεως σε κρίσιμες υποδομές των Τούρκων σε περίπτωση πιθανής πολεμικής κρίσης.
Διαλυστήρια, αεροπορικές βάσεις, στρατόπεδα, αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα και συγκεντρώσεις δυνάμεων, θα είναι μέσα στην “ βιβλιοθήκη στόχων” του ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Σίγουρα μιλάμε για δύο ελληνικά εναέρια οπλικά συστήματα που θα αλλάξουν τον ρου των γεγονότων στο Αιγαίο, ενόψει των εξορύξεων που ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες.
Απαιτείται και ο σχεδιασμός και κατασκευή και μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας
Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι μετά την ανακοίνωση ναυπήγησης μονάδων επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, επείγει και η απάντηση με την αγορά των Κορβετών, τις οποίες οφείλουμε να επιδιώξουμε να κατασκευαστούν εντός ελληνικών ναυπηγείων, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να τρέξουμε ειδικό πρόγραμμα για τουλάχιστον 100 UUV και USV, δηλαδή μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη και σκάφη επιφανείας ελληνικής σχεδίασης, τα οποία θα μας βοηθήσουν στο Αιγαίο σε πολύ μεγάλο βαθμό συνοδεύοντας τις Φρεγάτες και τις Κορβέτες μας.
Αυτά τα μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα θα πρέπει στην συνέχεια να τα εξοπλίσουμε με μικρούς πυραύλους, πολυβόλα , ραντάρ ώστε να δράσουν υποστηρικτικά μαζί με πολεμικά πλοία μας σε κάθε επικίνδυνη κατάσταση.
Το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο τώρα ξεκινά, και οφείλουμε να προετοιμαστούμε όσο τον δυνατόν καλύτερα, αφοί οι Τούρκοι είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να μας “κοντράρουν” παντού.