Στρατός Ξηράς

Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) «STRONG BALKAN – 23» στα Τίρανα-Η συμμετοχή της Ελλάδας

Από την Τρίτη 31 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) με την επωνυμία «STRONG BALKAN – 23» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, την Ρουμανία, την Σερβία και την Τουρκία.

Η πολυεθνική άσκηση Βαλκανικών κρατών  «STRONG BALKAN – 23» 

Οι  Aσκήσεις ΕΔ – ΔΕΕ αντίστοιχου τύπου εντάσσονται στο πλαίσιο των «Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises» (B-9 CJSE) οι οποίες καθιερώθηκαν το 2011 ως πρωτοβουλία της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα, και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων.

Επισημαίνεται ότι το έτος 2022, η αντίστοιχη δραστηριότητα φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα με την ονομασία «BALKAN SHIELD – 22».

Η άσκηση έγινε σε δύο σκέλη όπου στο πρώτο έγιναν κοινά μαθήματα πυρός, μηχανικής, τακτικής και εκπαίδευσης με αλεξίπτωτο.

Στο δεύτερο σκέλος, οι συμμετέχοντες ενώθηκαν σε μια τακτική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων, η οποία σχεδίασε και διεξήγαγε όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με ένα σενάριο που δημιουργήθηκε για την άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα ως εξής:

1 Επιχειρησιακή Ομάδα (Special Operations Task Unit – SOTU) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

2 Επιτελείς σχεδίασης της ΔΕΠ.

Κατά την διάρκειά της διεξήχθησαν μεταξύ άλλων ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, καταρριχήσεις από Ε/Π (fast rope, rappel), εξουδετερώσεις – καταστροφές Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD), αντικείμενα Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης, καθώς και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης – βολές ελεύθερων σκοπευτών.

Την Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης, παρουσία  του Διοικητή της Ι ΜΠ Υποστράτηγου Σαράντη Τυλιγαδά, ως εκπρόσωπου του Διοικητή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη.

Η συμμετοχή των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων σε ένα τέτοιο σχήμα είναι ένα σημαντικό στάδιο της προετοιμασίας τους καθώς και μια ευκαιρία εμβάθυνσης της κοινής εταιρικής σχέσης με τις βαλκανικές χώρες, που αποτελεί στοίχημα για την αύξηση της ασφάλειας και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Περιφερειακή Σταθερότητα και Συνεργασία

Η συμπερίληψη χωρών στην άσκηση αποτελεί απόδειξη της συνεργατικής προσέγγισης για την ασφάλεια και την άμυνα στα Βαλκάνια. Αντικατοπτρίζει μια κοινή δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα και ετοιμότητα για συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας.

Η άσκηση «Strong Balkan 23» χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της μεγαλύτερης κατανόησης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών.

 

https://youtu.be/yuEipjY8x9c

 

Επιπτώσεις για μελλοντικές κοινές στρατιωτικές πρωτοβουλίες

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η άσκηση «Strong Balkan 23» ευθυγραμμίζεται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση των περιφερειακών πλαισίων ασφάλειας και την προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης «Strong Balkan 23» μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές κοινές στρατιωτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, θέτοντας προηγούμενο για συνεχή συνεργασία, συντονισμό και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των Βαλκανικών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Συμπερασματικά, η στρατιωτική άσκηση «Strong Balkan 23» στην Αλβανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, την αμυντική συνεργασία και την ετοιμότητα μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Αυτή η άσκηση αποτελεί παράδειγμα της δυνατότητας για βιώσιμη περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και θέτει τις βάσεις για μελλοντικές κοινές προσπάθειες με στόχο τη διασφάλιση των συλλογικών συμφερόντων των βαλκανικών εθνών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...