Τρέχουν οι εξελίξεις μετά την δήλωση Σολτς πως η Ελλάδα θα προμηθεύσει στην Ουκρανία άρματα μάχης σοβιετικού τύπου, θα λάβει αντικατάσταση από τη Γερμανία.
Χθες το υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.
Η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού της, προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις αναφορικά με τον Στρατό ξηράς της, λοιπόν κατά πως φαίνεται.
Πέραν από αυτήν την εξέλιξη πληροφορίες ανέφεραν πως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ελλάδας (ΑΣΣ) , ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό του 183 Leopard 2A4 στην πιο προηγμένη έκδοση, 2A7. Επίσης 190 Leopard 1A5 θα λάβουν νέα οπτικά, ενώ λαμβάνεται απόφαση για την απόκτηση 205 ολοκαίνουργιων LYNX KF-41 AFV.
Μέγιστη προτεραιότητα για τα Leopard 1 A5, αποτελεί η αντικατάσταση των σημερινών σκοπευτικών που κρίνονται ως παρωχημένα με ξεπερασμένες δυνατότητες
Το μεγάλο πρόγραμμα το οποίο αφορά τα 183 Leopard 2A4, προβλέπει ουσιαστικά αντικατάσταση τόσο του κινητήρα όσο και του συνόλου των ηλεκτρονικών-αισθητήρων του άρματος, επιπλέον θωράκιση και αλλαγή του πυροβόλου των 120 χλστ με τοποθέτηση καινούργιου σωλήνα ίδιου διαμετρήματος αλλά μεγαλύτερου μήκους.
Αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα για βολές ακριβείας κάθε είδους πυρομαχικών τελευταίας τεχνολογίας. Η αναβάθμιση θα φέρει τα Ελληνικά Leo 2A4 σε επίπεδο 2Α7.
Στο πρόγραμμα αυτό, θα συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση συστήματος ενεργούς αντιπυραυλικής προστασίας.
Η πρόταση περιλαμβάνει ολικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση), καθώς και σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης, τα οποία υπηρετούν σε Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης του Δ Σώματος Στρατού, Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων που κρίνονται ως παρωχημένα.
Να τονιστεί πως η πρόταση για τα Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7, περιλαμβάνει προαιρετική επιλογή για εγκατάσταση ενεργού συστήματος προστασίας ισραηλινής προέλευσης τύπου Trophy.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης συστημάτων Trophy για τον Γερμανικό Στρατό, το κόστος για μόλις 17 άρματα ανήλθε στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Με την ολοκλήρωση, η Ελλάδα θα έχει έναν από τους μεγαλύτερους και ικανότερους στόλους Leopard 2 MBT στην Ευρώπη, αποτελούμενο από 170 Leopard 2A6 και 183 Leopard 2A7
Όπως αναφέραμε σε προγενέστερο άρθρο μας, έκδηλη είναι η τουρκική ανησυχία για την ενίσχυση της Ελλάδας στο απόθεμα αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων της.
To LEO 2A7
Η έκδοση 2Α7 ήρθε ως συνέχεια των 2Α5 και 2Α6 από την Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ενώ προσφέρει ένα μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Το συγκεκριμένο βασικό άρμα μάχης θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζει από την 2Α4 έκδοση, είναι το νέο πυροβόλο, ικανό να εκτοξεύει νέα βλήματα με υψηλότερη ταχύτητα και ακρίβεια.
Το 2Α4 λέγεται ότι αντιμετώπισε κάποια θεματάκια με την θωράκιση του πυργίσκου. Για αυτό και η KMW ανασήκωσε το στόχαστρο του πυροβολητή στο 2Α7 για να μπορέσουν οι πλάκες θωράκισης να καλύψουν καλύτερα τον πυργίσκο, και παράλληλα ο πυροβολητής να διατηρεί πλήρη θέαση.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η Ελλάδα χτίζει ένα τρομερό αρματικό δυναμικό με 353 Leo 2A6-2A7,κάνοντας τον έβρο ένα αδιεπέραστο- ατσάλινο τείχος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος , η Ελλάδα θα έχει έναν από τους μεγαλύτερους και ικανότερους στόλους Leopard 2 MBT στην Ευρώπη, αποτελούμενο από 170 Leopard 2A6 και 183 Leopard 2A7