Ετοιμάζονται για την "καιταιγίδα" που πρόκειται να ξεσπάσει σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο Αθήνα και Ουάσινγκτον μετά την μαραθώνια συνεδρίαση 5,5 ωρών του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας με επίκεντρο τις χώρες "στόχους" Ελλάδα-Κύπρος -ΗΠΑ και τα συμφέροντα τους. Επί 20ημέρες οι επίλεκτες μονάδες Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών – Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών ΕΤΑ) και ΗΠΑ (5/19th Special Forces Group) εκπαιδεύτηκαν μαζί σε απόκρουση τουρκικής απόβασης.
Σε λίγες ημέρες, περίπου 3 ή και νωρίτερα, θα έχουμε την πρώτη μεγάλη κρίση στρατηγικού χαρακτήρα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις που θα επηρεάσει άμεσα τα τεκταινόμενα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.
Αλλωστε οι Τούρκοι το είπαν ξεκάθαρα στην ανακοίνωση τους. "Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σε Αιγαίο-Μεσόγειο"
Μετά την εμφάνιση Ρ.Τ.Ερντογάν σε BRICS, το τουρκικό συμβούλιο εθνικής Ασφαλείας υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συνδέσουν αμυντικές συμφωνίες με άλλες καταστάσεις παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.
Σε κάθε περίπτωση, σε 3 ημέρες οι Τούρκοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει με τον Αμερικανό πάστορα. Και κάπου εκεί η κρίση ανεβαίνει επίπεδο με κυρώσεις και απαντήσεις...
Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: Παρακολουθούνται από κοντά οι εξελίξεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ασχολήθηκε μόνο με την υπόθεση του πάστορα και των απειλών των ΗΠΑ, αλλά και τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που «παρακολουθούνται από κοντά και στενά».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας «τονίστηκε η αποφασιστικότητα στο θέμα της προστασίας των συμφερόντων στις θάλασσες της Τουρκίας».
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:
«Η απόφαση και οι δηλώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες περιέχουν εκφράσεις αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τα σχέδια αμυντικής βιομηχανίας, όρους τους οποίους η Τουρκία έχει τηρήσει, θα επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στη στρατηγική συνεργασία και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών».
Τονίστηκε για ακόμη μια φορά πως η απειλητική ρητορική που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας είναι ασέβεια προς τις συμμαχικές σχέσεις και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Στην ανακοίνωση σημειώθηκε επίσης πως θα συνεχιστούν με επιμονή και αποφασιστικότητα οι επιχειρήσεις που εξαπολύονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, με πρώτα την FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG και τον ISIS, που απειλούν την εθνική ενότητα.
Ετοιμάζονται οι ελληνο-αμερικανικές δυνάμεις
Την περίοδο 10 έως 31 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Ν. Πέραμο, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:
Από 10 έως 31 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Ν. Πέραμο, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας (Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών – Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών ΕΤΑ) και ΗΠΑ (5/19th Special Forces Group).
Τα αντικείμενα συνεκπαίδευσης περιέλαβαν θεωρητική – πρακτική εκπαίδευση σε εξειδικευμένη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών, τακτικές χρήσης οπλισμού – βολές μάχης ταχείας αντίδρασης και εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα.
Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ:
Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την συνεκπαίδευση των κομάντος, Ελλάδας-ΗΠΑ
Προσέγγιση εχθρικής ακτής με χρήση πλαστικής λέμβου τύπου Zodiac.
Τα αερόστρωμνα σκάφη τύπου Zubr του ΠΝ διαδραματίζουν καίριο ρόλο σε πολεμική σύρραξη
Κίνηση καταδρομέων στην «εχθρική» ακτή
Κίνηση Αμερικανού καταδρομέα
Η πτώση με αλεξίπτωτο προσφέρει αθόρυβη προσέγγιση στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Εκτέλεση πυρών από Αμερικανό καταδρομέα - διακρίνεται το πιστόλι Glock-17 με προσαρμοσμένο τακτικό φακό.
Πυρά κατά στόχων από Έλληνες και Αμερικανούς καταδρομείς.
Αμερικανός καταδρομέας - διακρίνεται ο άρτιος εξοπλισμός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και η χρήση αραβίδας M4.
Η ταχεία απομάκρυνση των αερομεταφερόμενων τμημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της αποστολής.
Επιχείρηση αεραπόβασης από ελικόπτερο τύπου Chinook CH-47 της ΠΑ -Φωτογραφίες: ΓΕΕΘΑ.