"Δεν υπάρχει Ευρωστρατός και ούτε θα έρθει να μας βοηθήσει. Μην περιμένετε να έρθει. Μόνοι μας θα αμυνθούμε. Η Κρίση δεν τελείωσε…εξελίσσεται…θα γίνουν και άλλα επεισόδια. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Ενότητα και Ομοψυχία. Η Ευρώπη είναι η οικογένεια μας. Δεν έχουμε που αλλού να πάμε! Η κοσμική δυτικόστροφη Τουρκία άλλαξε μετά το πραξικόπημα της 15-7-2016. Έγινε Ισλαμική & Εθνικιστική χώρα. Χρειάζεται επιφυλακή και Ετοιμότητα έναντι της Τουρκίας".
Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Μ.Κωσταράκος μιλώντας σε εκδήλωση της Σχολής Γονέων Κατερίνης είπε την ωμή αλήθεια προς το ελληνικό ΕΘνος αναφέρει δημοσίευμα.
Στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, λοιπόν, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, μίλησε ο στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με θέμα:
«Η Ασφάλεια και η Άμυνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος κ.Κορομπίλης Κωνσταντίνος ανέγνωσε Επιστολές του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή και του Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιου Παπαθεμελή. Η Εκδήλωση κράτησε επί τρίωρο αμείωτο...
...το ενδιαφέρον των ακροατών ενώ ο κ. Κωσταράκος αναφέρθηκε στη συγκυρία που πραγματοποιήθηκε η διάλεξη, στο πόσο επίκαιρο είναι το θέμα αλλά και στα πρόσφατα περιστατικά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Εξήγησε στον τρόπο που καταστρατηγούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών σε όλο τον κόσμο αλλά ακόμα και στην ευρωπαϊκή ένωση, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση πάνω στο θέμα αυτό.
Οι ευρωπαίοι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, αγνοούν το τι είναι Ε.Ε. και που την οδηγούν οι επιλογές της. Η αλήθεια για το παραπάνω ζήτημα χάνεται μέσα στην πληθώρα των συγκεχυμένων πληροφοριών και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη.
Ανέλυσε όλους τους λόγους για τους οποίους η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ άλλοτε.
Τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο θάλασσα και αλλού στο κόσμο, αλλά κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας και ελευθερίας κινήσεων και αποφάσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και απαίτηση των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους και πρέπει να βρουν τρόπους να το διεκδικήσουν.
Τα μεγάλα συμφέροντα και η πολυπλοκότητα των σύγχρονων απειλών κάνει αδύνατη την αντιμετώπισή τους από κάθε χώρα χωριστά. Πρέπει να υπάρξει, λοιπόν, ένας ισχυρός θεσμικός παράγοντας που θα προασπίζει και θα υπερασπίζεται το δικαίωμα ασφάλειας του κάθε πολίτη της Ε.Ε.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κωσταράκος παρέθεσε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της ΕΕ στην κατεύθυνση αυτή, ανέλυσε την κάθε μια χωριστά και εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο που αποτελούν επιμέρους αλλά και στο σύνολο κομμάτια μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Κατόπιν επισήμανε τον δυναμικό ρόλο που μπορεί και έχει η Ελλάδας στη διαμόρφωσή της πολιτικής αυτής μια που δέχεται τις περισσότερες απειλές από τους γείτονές της. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ολοκληρωμένη προσέγγιση που εφαρμόζει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές και περιφερειακές κρίσεις και συγκρούσεις που τον τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι επικίνδυνες όσο ποτέ.
Πολύ σημαντικό κομμάτι σε αυτήν την πολιτική αποτελούν οι στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ στην Αφρική, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τους παραπάνω σχεδιασμούς της ΕΕ και εξήγησε τη σημασία τους για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης. Εμείς οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο αισθανόμαστε και εισπράττουμε το μέγεθος των απειλών στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και των προσφύγων ζώντας τους κάθε είδους κινδύνους.
Υπογράμμισε ότι όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της ΕΕ στον αμυντικό τομέα δρουν συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, τα οποίο ουσιαστικά είναι ο μόνος εγγυητής της εδαφικής ασφάλειας της Ευρώπης. Τα μεγάλα οικονομικά, αναπτυξιακά και πάσης φύσεως άλλα οφέλη, τα οποία μπορεί να προκύψουν στο μέλλον από την ακόμα πιο μεγάλη συνεργασία των λαών της ΕΕ απέναντι στις πανίσχυρες δυνάμεις του κόσμου.
Ένα άλλο κεφάλαιο που ανέλυσε ο ομιλητής ήταν το θέμα που κάθε τόσο προκύπτει και εξετάζεται αλλά δεν αποφασίζεται λόγω εγγενών αλλά και κυρίως οικονομικών δυσκολιών, το θέμα της ύπαρξης μιας αποτρεπτικής στρατιωτικής δύναμης της Ε.Ε. ο αποκαλούμενος "Ευρωστρατός".
Τόνισε ότι στους μηχανισμούς και στις δομές της δεν υπάρχει στα σχέδια και της προοπτικές αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν τουλάχιστον. Ανέλυσε διεξοδικά τα ποσά που διαθέτουν οι λαοί της Ευρώπης και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις για την άμυνά τους και τόνισε ότι εμείς οι Έλληνες διαθέτουμε δυσανάλογα μεγάλα ποσά για τις δυνατότητές μας λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης.
Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του με μια εκτενή αναφορά στο περιστατικό με τους αξιωματικούς του στρατού μας που συνέλαβαν οι Τούρκοι στο Έβρο. Υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και άγρυπνοι για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από τη διαχείριση του θέματος.
Μετά το τέλος της ομιλίας, της οποίας Συνδιοργανωτής ήταν η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ε.Σ. Πιερίας ακολούθησε μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία πήρε μέρος μεγάλος αριθμός ακροατών. Στην αρχή της εκδήλωσης η Χορωδία του Αγίου Φωτίου τραγούδησε επίκαιρα τραγούδια με θέμα την 25η Μαρτίου.
Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ και εκπρόσωπος του Γ.Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Δημοσθένης Βιτεντζάκης, Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ.Λαγδάρης, η Αντιδήμαρχος Κατερίνης και εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ.Μακρίδου, ο Εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Πιερίας κ.Στέφανος Μπιτόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Μυστρίδης, οΤαξίαρχος Βασιλάκης Ιωάννης, ο Αστυνομικός Διεθυντής Πιερίας κ.Τζήμας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ΥπηρεσίαςΚατερίνης κ.Φαλάρας, ο Λιμενάρχης Πιερίας κ.Αδαμίδης, ο Διεθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ.Καζταρίδης, ο Καθηγητής Κορνηλάκης Παναγιώτης, Ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Θεσσαλονίκηςκ.Τραχανατζής, ο πρώην Νομάρχης Πιερίαςκ.Παπαστεργίου, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί ε.ε. & ε.α. Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.
Δείτε το Βίντεο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ
Στις 13 Νοεμβρίου 2014 εκλέχτηκε ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέλαβε τα καθήκοντά του την 06 Νοεμβρίου 2015.
Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος διετέλεσε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από την 01 Νοεμβρίου 2011 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1956. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 από την οποία αποφοίτησε το 1978, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Αποφοίτησε επιτυχώς από:
• τα Σχολεία Βασικής και Προκεχωρημένης εκπαίδευσης του Πυροβολικού Μάχης και το Διακλαδικό Σχολείο Αεράμυνας,
• το Σχολείο Αεράμυνας Κ/Β ΧΩΚ στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ (FORT BLISS, TEXAS),
• το Σχολείο Κ/Β ΧΩΚ στο Κέντρο Προγραμματισμού του ΝΑΤΟ (NPC GLONS,Βέλγιο),
• την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου,
• το πρώτο Σχολείο Επιχειρησιακής Σχεδίασης του ΝΑΤΟ στη Σχολή Πολέμου της Ολλανδίας,
• το Σχολείο Διεθνούς Περιβάλλοντος Ασφαλείας της Σχολής Άμυνας του ΝΑΤΟ,
• τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Ως κατώτερος και ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε ως:
• Διοικητής Πυροβολαρχίας Βαρέως Α/Κ Πυροβολικού και Κ/Β ΧΩΚ,
• Αξιωματικός Επιχειρήσεων Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ,
• Διοικητής Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Μάχης,
• Διοικητής Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ,
• Επιτελής σε Διοίκηση Πυροβολικού,
• Επιτελής Intelligence στο International Military Staff του ΝΑΤΟ (IMS/NATO),
• Επιτελής στη Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ,
• Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού ΓΕΣ,
• Τμηματάρχης CURRENT OPS for the Balkans στο IMS/NATO,
• Διευθυντής Επιτελείου στο NATO Deployable Corps Greece,
• Διευθυντής Joint Operation Centre της KFOR. Ως ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε:
• Bοηθός Επιτελάρχη στο Γ'ΣΣ/NDC-GR,
• Διοικητής της 96 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής “ΧΙΟΣ”,
• Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ,
• Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του ΓΕΣ,
• Διευθυντής του Α' Κλάδου/ΓΕΣ,
• Διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης ΜΠ “ΕΒΡΟΥ”,
• Διοικητής του Γ'ΣΣ “Μέγας Αλέξανδρος”,
• Διοικητής του NATO Deployable Corps Greece,
• Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα του βαθμού του, όπως περιγράφονται παρακάτω. Είναι πτυχιούχος του πολιτικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού "Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών". Μιλάει την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες.