Ο πρόεδρος του σκοπιανού τμήματος της κοινής επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα με τη Βουλγαρία, καθ. Dragi Georgiev, δήλωσε ανοιχτά ότι…..”δεν τον ενοχλεί το πάγωμα των εργασιών της επιτροπής”, ενώ προωθεί το τουρκικό νεο-οθωμανισμό συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτή η κατάσταση οδηγεί σε «χαλάρωση της πολιτικής ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο χωρών. Εάν σε αυτό το σημείο η ιστορική επιτροπή δημιουργεί πρόβλημα στον δρόμο που ακολούθησαν οι δύο κυβερνήσεις για να χαλαρώσουν το πολιτικό κλίμα, θα συμφωνούσα να παγώσει το έργο της επιτροπής για ένα ή δύο χρόνια, γιατί και πάλι έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η επιτροπή δημιουργεί προβλήματα.
Εάν υπάρχει πραγματική επιθυμία να σημειωθεί κάποια πρόοδος μεταξύ πΓΔΜ και Βουλγαρίας σε όλα τα επίπεδα, αυτή η απόφαση δεν θα ήταν τόσο τρομακτική, γιατί βρισκόμαστε σε ιστορική σύγκρουση με τη Βουλγαρία εδώ και 70 χρόνια.
Το πάγωμα του έργου αυτής της επιτροπής για 1-2 χρόνια δεν θα σημαίνει τίποτα και ταυτόχρονα μπορεί να επιτρέψει στα πράγματα να προχωρήσουν σε άλλα πράγματα», δήλωσε ο Γκεοργκίεφ στο Thelma TV.
Με λίγα λόγια οι Σκοπιανοί θέλουν ένα με δύο χρόνια να “παγώσει” τις εργασίες της η κοινή επιτροπή για την ιστορία, μήπως και ….χαλαρώσουν οι Βούλγαροι και αποδεχτούν τις ανιστόρητες φαντασίες τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
Το άλλο είναι να βρεθεί μια συμφωνία για είσοδο των Σκοπίων, στην ΕΕ, παραβλέποντας τις ιστορικές διαφορές, οι οποίες θα συνεχίσουν να συζητούνται για πολλά χρόνια, κάτι που επίσης δεν αποδέχονται οι Βούλγαροι.
«Υπάρχουν Σκοπιανοί στη Βουλγαρία και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό το γεγονός. Προσωπικά έχω φίλους που ζουν στη Βουλγαρία», είπε ο Γκεοργκίεφ.
Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης των δύο κυβερνήσεων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Kiril Petkov ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής για την ιστορία τους επόμενους μήνες.
«Η ιστορική επιτροπή δεν έχει κανέναν ρόλο στην απόφαση να τιμήσει από κοινού τη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας», είπε ο Σκοπιανός ειδικός Ντράγκι Γκεόργκιεφ, τονίζοντας ότι η απόφαση ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης και από τις δύο κυβερνήσεις για να βοηθήσει την πολιτική ατμόσφαιρα στις δύο χώρες.
«Βλέπω αυτή την πολιτική χειρονομία ως καλή θέληση, ως πολιτική βούληση και των δύο πλευρών να ελαφρύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα στα πιο ευαίσθητα καυτά ζητήματα που υπάρχουν», είπε ο ίδιος.
Ο Γκεόργκιεφ πρόσθεσε ότι εργάζονται για σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο που αναφέρεται στον Γκότσε Ντέλτσεφ και που θα πρέπει να παρουσιάζει τις ιδέες γιατί και οι δύο χώρες πρέπει να γιορτάσουν αυτή την ιστορική προσωπικότητα και γιατί είναι σημαντική και για τις δύο κοινωνίες.
https://www.youtube.com/watch?v=Rbvjtrcm1JM&ab_channel=PentapostagmaTV
“Τα Σκόπια όμως δεν θα συμφωνήσουν ποτέ ότι «είμαστε ένας λαός σε δύο χώρες», τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με Βούλγαρους ιστορικούς της κοινής επιτροπής με τα Σκόπια, υπάρχει κοινή ιστορία ενός λαού, δηλαδή του βουλγαρικού λαού από τον 9ο αιώνα έως το 1944, όταν με τη συγκρότηση της “Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, εντός της τότε Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, δημιουργήθηκε ο “μακεδονικός λαός” από τη μια μέρα στην άλλη.
«Μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για μια κοινή ιστορία, και εδώ θα έλεγα στο παράδειγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχουμε κοινή ιστορία με όλους τους λαούς των Βαλκανίων που ήταν μέρος αυτής της οθωμανικής αυτοκρατορίας γιατί ζούσαμε στις ίδιες κοινωνικές συνθήκες”, δήλωσε ο Σκοπιανός ιστορικός.
Η Βουλγαρία φαίνεται αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τις "απειλές" της στα Σκόπια, εμποδίζοντας την ένταξη του κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ελλάδα στηρίζει.... τους απογόνους των Κομιτατζήδων και όχι την Σόφια.
Είναι πραγματικά απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν στηρίζει την βουλγαρική πλευρά στην διαμάχη της με τα Σκόπια, ούτε και για την ιστορική αλήθεια που είναι με το μέρος των Βουλγάρων.
Οι Βούλγαροι όμως δεν αποδέχονται την “ψευδο-μακεδονοποίηση” των Σκοπιανών, από τη στιγμή μάλιστα που θίγεται η ιστορία της Βουλγαρίας, απειλείται το έδαφός της από αλυτρωτισμό (η σκοπιανή προπαγάνδα αποκαλεί «Μακεδονία του Πιρίν» και κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία για αυτό, και καλά κάνουν.