«Όχι μόνο ήμασταν, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε ένα έθνος με τους "Μακεδόνες"», αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ‘Fokus’ ο Βούλγαρος πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας του Βυζαντίου και των Βαλκανικών χωρών, σχετικά με τη δήλωση του Σκοπιανού καθηγητή πανεπιστημίου Ντένκο Μαλέφσκι, για την βουλγαρική καταγωγή των "Μακεδόνων".
«Δεν μπορώ να συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που είπε, αφού λέει ότι ήμασταν κάποτε ένας λαός και σήμερα υπάρχει ξεχωριστός ‘μακεδονικός’ λαός.
Στα Σκόπια, αυτή η γραμμή κυριαρχεί τουλάχιστον στην πολιτική και τη δημόσια ζωή. Δίνει επίσης, μια πολύ ακριβή περιγραφή για το πώς προέκυψε με τη βία των Σέρβων κατακτητών, τη βία του καθεστώτος του Τίτο και όλα όσα γνωρίζουμε πολύ καλά.
Αυτή (η βία) είχε σκοπό να δημιουργήσει το έθνος των ‘Μακεδόνων’, να αρνηθούν τις βουλγαρικές ρίζες αυτού του έθνους και επιπλέον λέγεται τόσο διπλωματικά όσο και λίγο καλυμμένα ότι η προοπτική ήταν να γίνουν ξεχωριστός λαός.
Ιδιαίτερα, με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, μελλοντικά είναι πολύ πιθανόν να γίνει (ξεχωριστός) λαός».
Ο καθηγητής Παβλόφ, εξέφρασε την άποψη ότι οι διανοούμενοι στα Σκόπια και όσοι έχουν την αίσθηση της ιστορικής αλήθειας συμφωνούν με τον Μαλέφσκι και όχι με τους επικριτές του.
«Ο καθηγητής Ντένκο Μαλέφσκι, είναι ένας από τους σπουδαιότερους διανοούμενους των Σκοπίων αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε. Δεν είναι ιστορικός της εκπαίδευσης, ασχολείται κυρίως με τη διπλωματία, τις κοινωνικές επιστήμες.
Είναι ένα άτομο που γνωρίζει καλά το ιστορικό παρελθόν των (Σλαβο)μακεδόνων και των Βαλκανίων. Ήταν υπουργός Εξωτερικών της ‘Μακεδονίας’ σε μια πολύ έντονη περίοδο και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της δημοκρατίας», είπε ο Πλάμεν Παβλόφ προσθέτοντας ότι ο Μαλέφσκι είναι γνώστης του παρελθόντος της ‘Μακεδονίας’ και των Βαλκανίων στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μαλέφσκι είναι ένας από τους πολίτες των Σκοπίων που στον πολιτικό και δημόσιο βίο δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με τη Βουλγαρία και την προσέγγιση με τη χώρα.
«Βάζει την ιστορία της χώρας του στην κοινή μας βουλγαρική ιστορία και όχι αυτό που διατείνεται ο καθηγητής Ντράγκι Γκεοργίεφ (ότι είμαστε ξεχωριστοί λαοί με διαφορετική ιστορία), είπε.