Σκοπιανό

Μετά τους Αθίγγανους «πλακώσανε» & οι Τούρκοι: Η Άγκυρα κατεβάζει έναν «δικό της» για πρόεδρο στα Σκόπια - Δηλώνει... «Μακεδόνας»

Έντονη κινητικότητα έχουμε το τελευταίο διάστημα στα Σκόπια λόγω των προεδρικών εκλογών. Μετά το δώρο Τσίπρα με την Συμφωνία των Πρεσπών, οι... φίλοι γείτονες (sic) οδηγούνται σε εκλογές.

Χθες έθεσε υποψηφιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Τσιγγάνων Αμντί Μπαϊράμ, ο οποίος έλαβε υποστήριξη από το κύριο συμβούλιο του κόμματος των Ρομά.

«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης των Ρομά αποφάσισε να προτείνει για υποψήφιο πρόεδρο της ‘Μακεδονίας’ τον επικεφαλής μας Αμντί Μπαϊράμ», σημειώνει ο Αντνάν Μεμεντί, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ρομά, στο Facebook.

Ο Αμντί Μπαϊράμ είναι βουλευτής στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και ανακοίνωσε ότι δέχεται μετά χαράς ‘το χρίσμα’ από το ανώτατο όργανο του κόμματος, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι ‘Νόβα’.

Μετά τους Ρομά, πλακώσανε και οι... Τούρκοι όμως, υπό τις ευλογίες πάντα της Άγκυρας. Το Τουρκικό Κίνημα στα Σκόπια στο συνέδριο που πραγματοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο δήμο Ρέσνα, αποφάσισε να προτείνει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της χώρας που θα γίνουν την Άνοιξη, και αυτός είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα από τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος του Τουρκικού Κινήματος, Ενές Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για αυτήν την κοινότητας στη χώρα.

«Η γενική σκέψη των αντιπροσώπων μας είναι ότι στις προεδρικές εκλογές είναι η πρώτη φορά στην ιστορία από την ανεξαρτησία, που οι Τούρκοι κατεβαίνουν με δικό τους υποψήφιο πρόεδρο», δήλωσε ο Ιμπραχίμ.

Έκανε έκκληση σε όλους τους τουρκικούς φορείς της... «Μακεδονίσς» να υποστηρίξουν τον Τούρκο υποψήφιο για την προεδρία.

Η Άγκυρα δεν κατεβάζει τυχαία υποψήφιο στην περιοχή. Το συγκεκριμένο κόμμα, όπως και κάθε τουρκική οργάνωση στα Βαλκάνια, έχει πάντα την στήριξη της Άγκυρας από πίσω. Η Τουρκία έχει τεράστια εμπλοκή στα Σκόπια τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το επιχείρημα δηλαδή της Κυβέρνησης και του Ν.Κοτζιά πως «λύνουμε το θέμα με Σκόπια λόγω Τουρκίας” δεν ισχύει.

Αντιθέτως οι Τούρκοι εμφανίζονται πολλοί ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή καθώς δημιουργείται ένας άξονας Τουρκίας-Αλβανίας-Σκόπια φοβερά ανθελληνικός τόσο εντός όσο και εκτός ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε τι θα συμβαίνει στις ψηφοφορίες στην Συμμαχία στο μέλλον.

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει ανοίξει ή σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία. Οι υπόλοιπες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το ΑΚΡ έχει επίσης γραφεία, για ευνόητους λόγους, στις Βρυξέλλες (έδρα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και γενικότερα κέντρο λήψης αποφάσεων), καθώς και στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Ηδη από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας τής πΓΔΜ και με ιδιαίτερο ζήλο μετά την άνοδο στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τουρκία διεισδύει όλο και βαθύτερα στον βόρειο γείτονά μας.

Σε ομιλία του στο Σαράγεβο το 2009, ο κ. Νταβούτογλου είχε αναφερθεί στην Pax Ottomana ως τη «Χρυσή Εποχή των Βαλκανίων». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Οπως προαναφέρθηκε, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι οι στενότερες που διατηρεί η Αγκυρα με μία από τις βαλκανικές χώρες.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να επεκτείνει την νεοοθωμανική του ατζέντα σε ολα τα Βαλκάνια. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «βλέπει” τα Σκόπια ως ακόμη έναν «δορυφόρο” της Τουρκίας και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει δεχτεί τον εναγκαλισμό αυτό.

Πολύ λίγες φωνές στα Σκόπια αντιστέκονται και ασκούν κριτική στον Ρ.Τ.Ερντογάν υπό τον φόβο να γίνουν στόχοι απειλών.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει πετύχει το σχέδιο του. Εχει επηρεάσει την πλειοψηφία των Αλβανών στην χώρα με αποτέλεσμα πολλοί να τον θεωρούν «πατέρα” και «προστάτη” τους.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ρ.Τ.Ερντογάν επενδύει στην αύξηση της επιρροής στους αλβανικούς κύκλους των Σκοπίων, κατασκευάζοντας τζαμιά, τουρκικά σχολεία, χρηματοδοτώντας ΜΜΕ, θρησκευτικά ινστιτούτα και πρόσφατα, πολιτικά κόμματα.

Όποιος τολμά να επικρίνει τον Ερντογάν ή να συζητήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες στην ΠΓΔΜ δέχεται δημόσια επίθεση από την «διαδικτυακή ταξιαρχία» ως προδότης του ισλάμ .

Ολοι αυτοί ελέγχονται από τους κοντινούς συνεργάτες του.

KAI MEΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΣΚΑΣΕ ΚΑΙ Η ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ Τ. ΠΑΪΑΤ

Το 2019 θα είναι η χρονιά της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην εκδήλωση κοπής πίτας.

Με ανανεωμένες ελπίδες για το μέλλον τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και συνολικά της βόρειας Ελλάδας επιστρέφει στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως είπε κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, «το 2019 υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική Μακεδονία, που αποτελεί σταυροδρόμι για την ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη μια δυναμική και κοσμοπολίτικη πόλη.

Τόνισε ακόμη πως εντός του 2019 αναμένονται μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το 2019 θα είναι η χρονιά της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστόπουλος. Όπως είπε, η τρέχουσα συγκυρία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής. «Ο στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τα μέλη μας στον δρόμο της ευημερίας μέσα από συνεννοήσεις και συναινέσεις», είπε.

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του παραρτήματος βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική παρουσία των ΗΠΑ στην προηγούμενη ΔΕΘ, τονίζοντας πως «έχουν μπει οι βάσεις για το μέλλον και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε στην περσινή επιτυχία».

Γιατί μας ανησυχεί αυτή η δήλωση; όμως; «Το 2019 υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική Μακεδονία, που αποτελεί σταυροδρόμι για την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη μια δυναμική και κοσμοπολίτικη πόλη.»

Οι λέξεις κοσμπολιτική πόλη και σταυροδρόμι κρύβουν άλλα μηνύματα και μάλλουν κάποιες καταστάσεις παίρνουν το δρόμο τους. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήρθε τυχαία, κάποιοι θέλουν αλλαγές συνόρων στη περιοχή όπως φαίνεται!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ