Σκοπιανό

«Πέφτουν οι μάσκες» - Ζάεφ: «Φιλοδοξούμε να ανοίξουν τα σύνορα, είμαστε “Μακεδόνες”» - Απειλούνται ελληνικά εδάφη - Δεν αντιδρά η κυβέρνηση

Έπεσαν για τα καλά οι μάσκες για τους Σκοπιανούς και τις προεκτάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, όπου επισημαίνει πως επιθυμούν άνοιγμα τον συνόρων και τονίζει πως είναι "Μακεδόνες".

Την στιγμή που ελληνικά εδάφη απειλούνται ξεκάθαρα από τις βλέψεις του κρατιδίου, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αδιάφορη και όταν απαντά, το κάνει με τον πλέον χλιαρό τρόπο.

Ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών έχει χτυπήσει κόκκινο, και ο Ζάεφ το αποδεικνύει αυτό σχεδόν καθημερινά. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άνοιξαν το "ασκό του Αιόλου" και δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας.

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις του περί «Μακεδόνων», αλλά... και φιλοδοξιών ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως δήλωσε η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία δίκαιη λύση, υπογραμμίζοντας ότι από τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

«Αυτό είναι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα.

Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

Γι' αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι' αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας, χθες, σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει το σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως «η γλώσσα σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το 1977, όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση «ο λαός σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονικό λαό».

«Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει.

Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική γι΄εμάς ονομασία FYROM.

Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα», σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Σκοπιανό κανάλι: Ο Τσίπρας πιστεύει ότι η Ρωσία θα μας αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία»

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα είναι να πείσει τον Πούτιν να αρχίσει να αναφέρεται στη χώρα ως ‘Βόρεια Μακεδονία’. Ωστόσο, η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε από τη Δύση, σημειώνει το Κανάλ 5 των Σκοπίων.

«Ακόμη και μετά την σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στο Κρεμλίνο, έπειτα από τριάμισι χρόνια, δεν έγινε σαφές εάν η Μόσχα θα αποσυρθεί από τη θέση της όσον αφορά την ονομασία της χώρας ως ‘Μακεδονία’, μετά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών», σημειώνει το δημοσίευμα.

Προσθέτει ακόμη ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τσίπρας είπε ότι ο Πούτιν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα της απομάκρυνσης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, αλλά δεν διευκρίνισε εάν αποδέχεται το νέο όνομα ο Ρώσος πρόεδρος.

«Μιλήσαμε επίσης για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εξήγησα στον Πούτιν γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική και γιατί ο γείτονας μας πρέπει να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα δήλωσε ότι οι συνταγματικές αλλαγές στη ‘Μακεδονία’ επιβάλλονται με εκβιασμούς, δωροδοκίες και την άμεση συμμετοχή ξένων διπλωματών, προσθέτοντας ότι είναι προφανώς μεγάλη και συνεχής η παρέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘Μακεδονίας’, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ