Σκοπιανό

Σύννεφα στο στρατόπεδο του «ΝΑΙ»: Μικροεντάσεις στα Σκόπια - Χαμηλή προσέλευση και στην περιφέρεια του Ζάεφ (upd)

(upd 19.24) Η συμμετοχή στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται στο 29,01% δηλαδή στους 521.698 ψηφοφόρους από το σύνολο των 1.806.336 εγγεγραμμένων. Τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από 3.441 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 3.513.


Σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδος) είχε αγγίξει σχεδόν το 22,70%, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή.  

Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα Σκόπια, όπου η συμμετοχή στους περισσότερους δήμους έχει ξεπεράσει το 20% ενώ σε ορισμένους το 30%. Την υψηλότερη προσέλευση στη χώρα έχει το εκλογικό κέντρο του Κέντρου (35%).

Επίσης, υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στα Βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην Κρίβα Πάλανκα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 30%.

Στην πατρίδα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Στρούμιτσα, η συμμετοχή άγγιξε ως τώρα 25%.

Στα σύνορα με την Ελλάδα, στην Γευγελή, την Αχρίδα και τα Μπίτολα τα ποσοστά ακολουθούν τον μέσο όρο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε μικρότερα και πιο επαρχιακά σημεία της χώρας.

Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα “Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και της Ελλάδας;”.

Η κοινωνία είναι σίγουρα διχασμένη. Άλλοι βλέπουν στην συμφωνία των Πρεσπών την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και άλλοι την λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Η Ανγκελίνα, 29, που μένει στα Σκόπια, υποστηρίζει ότι ενώ θα ήθελε να δει την χώρα της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρξει πρόοδος στην ΠΓΔΜ, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος ως τίμημα.

“Ψήφισα κατά στο δημοψήφισμα διότι δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι πρέπει το όνομα της χώρας μου να είναι Βόρεια Μακεδονία. Δεν έρχεται σε αντιπαραβολή με μία Νότια Μακεδονία που υπάρχει στην Ελλάδα. Εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες, ενώ οι άνθρωποι που κατοικούν στην ελληνική Μακεδονία αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και μιλούν ελληνική γλώσσα”, είπε.

Αντίθετα, η Αλεξάντρα, 27, που επίσης μένει στην πρωτεύουσα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι μία καλή ευκαιρία.

“Ψήφισα υπέρ γιατί θεωρώ πως η συμφωνία είναι μία επαρκής λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών που έχει βγει εκτός ελέγχου και από τις δύο πλευρές χωρίς λόγο. Ακόμα και αν εγκριθεί η συμφωνία, όμως, ελπίζω ότι δεν θα μείνει μόνο στο χαρτί αλλά θα υλοποιηθεί”.

Η ψηφοφορία μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί με μικροεντάσεις. Επεισόδιο μικρής έντασης σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο συνοικίας της πρωτεύουσας, όταν ομάδα νεαρών εκφόβισε γυναίκα που είχε προσέλθει να ψηφίσει. Η αστυνομία επενεύει και προσήγαγε ένα άτομο.

Αντίθετα, η Αλεξάντρα, 27, που επίσης μένει στην πρωτεύουσα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι μία καλή ευκαιρία.

“Ψήφισα υπέρ γιατί θεωρώ πως η συμφωνία είναι μία επαρκής λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών που έχει βγει εκτός ελέγχου και από τις δύο πλευρές χωρίς λόγο. Ακόμα και αν εγκριθεί η συμφωνία, όμως, ελπίζω ότι δεν θα μείνει μόνο στο χαρτί αλλά θα υλοποιηθεί”.

Η ψηφοφορία μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί με μικροεντάσεις. Επεισόδιο μικρής έντασης σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο συνοικίας της πρωτεύουσας, όταν ομάδα νεαρών εκφόβισε γυναίκα που είχε προσέλθει να ψηφίσει. Η αστυνομία επενεύει και προσήγαγε ένα άτομο.

Η ΜΚΟ Civil που παρατηρεί την διαδικασία για τον εντοπισμό παρατυπιών και άλλων προβλημάτων ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα έχει αμαυρωθεί από διάφορα συμβάντα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ψήφισε στο δημοψήφισμα (πηγή: AFP)

Μάλιστα, ορισμένοι που φέρονται να υποστηρίζουν το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος τραβούν βίντεο και φωτογραφίες όσων προσέρχονται να ψηφίσουν. Ιστοσελίδα στο Facebook με το όνομα “Μποϊκοτάρησε το δημοψήφισμα για την Βόρεια Μακεδονία” κάλεσε τους όσους δεν ψηφίζουν να “φωτογραφίσουν τα φρικιά του “μακεδονικού” λαού που θα βγουν να ψηφίσουν”. Ανάλογα συμβάντα καταγράφηκαν και κατά την ψηφοφορία της διασποράς στην Αυστρία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης, Νάουμ Στοίλκοβσκι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα ότι ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν ψηφίσει στο δημοψήφισμα σε αντίθεση με όσα λέγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, το κόμμα ανέφερε ότι το απόγευμα θα ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου λεπτομέρειες σε σχέση με απόπειρες χειραγώγησης του αποτελέσματος, ενώ έχει ήδη καταγγείλει ότι το κυβερνών κόμμα SDSM ασκεί πίεση στους ψηφοφόρους με αποστολή μηνυμάτων, ώστε να βγουν να ψηφίσουν.

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσαν τους πολίτες να στηρίξουν το δημοψήφισμα κατά τις πρωινές τους δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ