Σύμφωνα με το υπουργό Άμυνας κ. Δένδια η χώρα μας δεν έχει επικεντρωθεί μόνο στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά έχει και άλλα σχέδια που αφορούν τα περιβόητα UUV (Unmanned Underwater Vehicles).
Ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ αναφέρει ότι “ δεν είναι μόνο στα σκαριά μικρά σκάφη που θα κινούνται αυτόνομα στο Αιγαίο, αλλά ετοιμάζουμε και μικρά μη επανδρωμένα υποβρύχια.
Υπάρχει ήδη πρόταση από ιδιωτικούς φορείς στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου για τη ναυπήγησή τους και μάλιστα μέσω του προγράμματος «ΦΑΙΑΞ», στο οποίο συμμετέχουν επτά ελληνικές εταιρείες και το Πανεπιστήμιο Πατρών”.
Μιλάμε για την ανάπτυξη-απόκτηση μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων τύπου AUV (Autonomous Underwater Vehicles) και UUV (Unmanned Underwater Vehicles).
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τα UUV (Unmanned Underwater Vehicles)
Πρόκειται για την πρώτη αναφορά από ελληνικής πλευράς ενός προγράμματος που θα αποτελέσει επανάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό μας.
Τα υποβρύχια αυτόνομα μη επανδρωμένα υποβρύχια, είναι ένα τρομερό όπλο στον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο, μιας και δίνουν πρωτόγνωρες δυνατότητες για επιθέσεις σε μονάδες επιφανείας, Ναυστάθμους και άλλες παράκτιες υποδομές του εχθρού, σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση στο Αιγαίο, ή στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ανθρώπινο κόστος, και αυτό είναι σημαντικό.
Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτά τα δεν αντικαθιστούν τα επανδρωμένα υποβρύχια , ακόμα περισσότερο αυτά που θα διαθέτουν και δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων τύπου Κρουζ.
Η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, ρομπότ και αυτόνομων συστημάτων για στρατιωτικές και πολιτικές ανάγκες έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη.
Οι πλατφόρμες εξόρυξης στην Κρήτη και το Ιόνιο και οι κίνδυνοι από την τουρκική βάση στην Μισράτα της Λιβύης
Σε ένα χρόνο τουλάχιστον, θα έχουμε πιθανότατα εξορύξεις Νοτίως της Κρήτης, και στο Ιόνιο, καθώς και την κατασκευή πλατφορμών, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα γίνει σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η CHEVRON και η EXXON MOBIL.
Όπως μας έδειξε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις επιθέσεις στο ρωσικό Στόλο στην Κριμαία, όλα έχουν αλλάξει και τα οπλικά συστήματα αυτού του τύπου μπορούν να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα, χωρίς βέβαια να καθορίζουν το κύριο αποτέλεσμα ενός πολέμου, ακόμη.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται αργά και μεθοδικά, να αντιμετωπίσει νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού».
Στόχος είναι να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την παρουσία τουρκικών αντίστοιχων μη επανδρωμένων υποβρυχίων και ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Λιβύη, η Τουρκία ετοιμάζει δύο ναυτικές βάσεις στην χώρα (Μισράτα και Τρίπολη), οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα όπως φαίνεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Για αυτό όπως όλα δείχνουν, θα δημιουργηθεί μια νέα διοίκηση υποβρυχίου πολέμου που θα αποτελείται από ειδικά υποβρύχια οχήματα, επανδρωμένα και μη, και δύτες-κομάντο για να αντιμετωπίσουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα ή κράτη που θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν κάθε έργο της χώρας μας.
Όλα γύρω μας αλλάζουν και πολλοί νέοι συσχετισμοί δημιουργούνται σε ευμετάβλητο περιβάλλον ασταθούς ασφαλείας, στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε, και αυτό θα γίνει με σωστή οργάνωση.