Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα, από την πλευρά της ΕΕ, η οποία συνομιλεί για το πρακτικό κομμάτι μιας ναυτικής στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Πληροφορίες των ΜΜΕ αναφέρουν ετοιμάζουν πυρετωδώς στις Βρυξέλλες την στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, και ο ελληνικός τύπος αναφέρει ότι “θα έχει εμπλοκή και το επιχειρησιακό στρατηγείο στην Λάρισα".
Η χώρα μας λαμβάνει μέρος με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» τόσο στην αμερικανική επιχείρηση «Prosperity Guardian» όσο και στην υπό ευρωπαϊκή εποπτεία «Αγήνωρ».
Η χώρα μας όμως έχει πάρει απόφαση να δώσει και το επιχειρησιακό στρατηγείο της Λάρισας, που είναι, άλλωστε, εξουσιοδοτημένο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (Hellenic European Union Operations Headquarters EL EU OHQ).
Για το ζήτημα έχουν γίνει όλες οι επαφές µε τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.
Την εποπτεία της επιχείρησης «Αγήνωρ» για την Ερυθρά Θάλασσα θα έχει, σε αρχικό στάδιο η Γαλλία, η οποία πέρα από τη διοίκηση θα προσφέρει και ένα στρατηγείο, το οποίο μαζί µε αυτό της Λάρισας θα λειτουργούν ως συντονιστικά κέντρα.
Αντιθέτως η Ιταλία, που αποτελεί μία από τις χώρες µε μεγάλες ναυτικές δυνάµεις στην Ε.Ε., ακόµη δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση στην συμμαχία Ελλάδος και Γαλλίας.Το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό καλείται πιθανόν να δράσει σε πραγματικές συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο την διαφύλαξη του ελληνικού εμπορικού Στόλου
Η ΕΕ διαφοροποιείται πλήρως από ΗΠΑ-Βρετανία και ετοιμάζει μια ναυτική αποστολή υπό την διοίκηση των Βρυξελλών
Ο στόχος, σύμφωνα με πηγές στην ΕΕ είναι, “η συνοδεία και η προστασία των εμπορικών σκαφών που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, με πάνοπλα πολεμικά πλοία της ένωσης που θα έχουν το ελεύθερο για εκτόξευση πυραύλων κατά της Υεμένης και των Χούθι.
Η αποστολή της ΕΕ, θα είναι ανεξάρτητη της αποστολής των ΗΠΑ, που συμμετέχουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στην νέα αποστολή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε αυτήν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και το Βέλγιο και η Ελλάδα.
Είναι σημαντικό το ότι διαφοροποιούν την θέση τους χώρες της ΕΕ και δημιουργούν ανεξάρτητη ναυτική αποστολή για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ.
Σαν κίνηση είναι θετική, μιας και η Ευρώπη οφείλει να απογαλακτισεί από τους Αμερικανούς, έχοντας την ισχύ, τα όπλα και το ανάλογο προσωπικό για ένα τέτοιο εγχείρημα.
Η χώρα μας αποφάσισε να έχει συμμετοχή σε δύο επιχειρήσεις ταυτόχρονα
Γίνεται κατανοητό τον τεράστιο ρόλο που θα κληθεί να παίξει το προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, ίσως στην πιο "καυτή" περιοχή του κόσμου, την Ερυθρά Θάλασσα.