Πολεμικό Ναυτικό

Για τα λεφτά γίνονται όλα-Σενάρια ακύρωσης του Ναυστάθμου του Παγασητικού επ ωφελεία του ναυστάθμου Κρήτης;

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου(defencereview.gr), αναφέρουν σενάρια που λένε ότι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναβάλει ή ακόμα χειρότερα ακυρώνει, τον Ναύσταθμο στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου.

Ω γνωστόν ο ναύσταθμος αυτός θα είχε αποστολή τον  ελλιμενισμό των αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού για καλύτερο συντονισμό με την 32α ΤΞΠΝ που εδρεύει στην περιοχή, με στόχο την ταχύτερη αντίδραση σε περίπτωση οποιαδήποτε επεισοδίου στο Αιγαίο από την πλευρά των Τούρκων.

Το πρόβλημα ήταν το κόστος, το οποίο αν και δεν είναι μεγάλο, αυτήν την περίοδο μετά τις πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες, δεν κρίθηκε ως έργο πρώτης προτεραιότητας.

Είναι ορθολογικό τα αρματαγωγά να είναι κοντά με τους άνδρες και οπλικά συστήματα που θα μεταφέρουν, και αυτό οφείλουν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, να το εξετάσουν διεξοδικά το επόμενο διάστημα.

Πολλά ακούστηκαν και πολλά λέχθηκαν, αλλά η ευθύνη για αυτό το θέμα βαραίνει την στρατιωτική ηγεσία, που θα πρέπει  να σχεδιάσει εκ νέου και είτε να παραιτηθεί από τον Ναύσταθμο στον Αλμυρό, είτε να το απαιτήσει να υπάρχει στους σχεδιασμούς του υπουργείου για αργότερα.  

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ στο Ναύσταθμο Κρήτης

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, o Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ μετέβη αυθημερόν στον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), συνοδευόμενος από τον Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχο (Μ) Χαρίλαο Παπαδημητρίου ΠΝ, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Νεκτάριος Λυμπεράκης ΠΝ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Αρχηγός ΓΕΝ επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού Υπηρεσιών που εδρεύουν στη νήσο Κρήτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΚ.
Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΝ εγκαινίασε νέες και ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων και στην Διεύθυνση Καυσίμων, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υποδομών στέγασης του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Αρχιπλοίαρχος Θεμιστοκλής Παπαδημητρίου ΠΝ.

Η Κρήτη γίνεται η μεγαλύτερη ναυτική βάση της Μεσογείου

Με την ολοκλήρωση του συνολικού πρoγράμματος, ο Ναυτικός Ναύσταθμος της Σούδας θα εκσυγχρονιστεί και θα αποτελέσει τη δεύτερη μόνιμη μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με τον σημερινό κύριο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ πρόκειται να αναβαθμιστεί ο ήδη κομβικός και επιχειρησιακός ρόλος της Κρήτης.

Το νέο πανίσχυρο ''Φρούριο της Ελλάδος'', που είναι ταυτόχρονα και ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'', η Κρήτη, και η αναγγελία μεγάλης ελληνικής βάσης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρουσίας ελληνικών μαχητικών (μεταστάθμευση Rafale και την παρουσία  F-16 ανάλογα με τις ανάγκες), έχει προκαλέσει οργή, αφού χαλάει τα σχέδια των Τούρκων στην Λιβύη και την ΝΑ Μεσόγειο.

Η ελληνική ναυτική δύναμη από την Κρήτη θα δύναται να δραστηριοποιηθεί με ταχύτητα επιχειρησιακά γύρω από την Κύπρο, τη Λιβύη, την Κάρπαθο, και το Καστελόριζο, ενώ υποστηρίζεται ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές δραστηριότητες για την παρακολούθηση των βημάτων της Τουρκίας στην περιοχή.

Με λίγα λόγια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ( F-16 και  Rafale με πυραύλους κατά πλοίων τους οποίους μας χορηγούν οι ΗΠΑ) θα μπορούν να περιπολούν και αν απαιτηθεί, να υλοποιήσουν σε περίπτωση πολεμικής κρίσης, επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας (TASMO).Οι Τούρκοι είχαν στήσει το δικό τους παιχνίδι στην ΝΑ Μεσόγειο από Λιβύη έως Γάζα.

Οι ΗΠΑ, λόγω του αγωγού East Med, της καταστάσεως στο Ισραήλ και κυρίως λόγω της στάσης της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, βάζουν την χώρα μας αντίβαρο στην περιοχή.

Η Κρήτη δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα, να ελέγχει μια τεράστια έκταση μέχρι την Λιβύη, το Καστελόριζο-Κάρπαθο-Ρόδο ( που είναι οι πύλες του Αιγαίου), και να φτάνει στην Κύπρο.

Μιλάμε για μια μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά πολλές μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο βασικός στόχος είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...