Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ στο ελληνικό ΚΕΝΑΠ

Μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από το ΝΑΤΟ στις υποδομές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (SNMG2) επισκέφτηκε την Σούδα με την ναυαρχίδα της, USS James E. Williams (DDG 95), καθώς και το HMCS Fredericton (FFH 337) (Καναδάς), το HNLMS De Zeven Provinciën (F802) (Ολλανδία) και το ITS Paolo Thaon di Revel ( Ρ 430) (Ιταλία).

Η ομάδα μάχης εισήλθε στο λιμάνι αφού επιχειρούσε στην Αδριατική, το Ιόνιο και την Κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα όπου πραγματοποίησε ασκήσεις πυροβολικού καθώς και δραστηριότητες επαγρύπνησης.

https://twitter.com/NATO_MARCOM/status/1640675366237876225?s=20

Ενώ βρίσκονταν στον κόλπο της Σούδας, Αμερικανοί Ναύτες από το USS James E. Williams πραγματοποίησαν εκπαίδευση στο Επιχειρησιακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής του NATO.

«Η εκπαίδευση χρησίμευσε ως ευκαιρία για τους Ναύτες των ΗΠΑ να εξοικειωθούν με τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιβίβασης πλοίων. Το διήμερο σεμινάριο περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση» αναφέρει το ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι μια ακόμη ευκαιρία για να αυξήσουμε το επίπεδο διαλειτουργικότητάς μας μεταξύ των Συμμαχικών μας δυνάμεων», δήλωσε ο Διοικητής, SNMG2 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, υποναύαρχος Scott Sciretta.

«Με την εκμάθηση και την ενσωμάτωση των διαδικασιών του ΝΑΤΟ για την επιβίβαση σε πλοία στην περιοχή, οι Αμερικανοί Ναύτες μπορούν τώρα να ενσωματωθούν με τους Συμμαχικούς Ναύτες και να πραγματοποιούν κοινές επιχειρήσεις και έρευνες ύποπτων πλοίων στη θάλασσα, εάν παραστεί ανάγκη. Αυτή η πολύτιμη δυνατότητα αυξάνει την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε με τους Συμμάχους μας και διασφαλίζει ότι τα θαλάσσια κανάλια στην περιοχή της Μεσογείου παραμένουν ασφαλή» πρόσθεσε ο Scott Sciretta.

Ως ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ, η SNMG2 δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της συλλογικής ικανότητα, της ταχέας ανταπόκρισης, την ετοιμότητα ανάπτυξης, την ολοκλήρωση και τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών της.

Επικεντρώνεται στην αποτροπή και την άμυνα έναντι πιθανών αντιπάλων στον θαλάσσιο τομέα, τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών οδών και την προστασία των κύριων γραμμών επικοινωνίας.

Η SNMG2 είναι μια πολυεθνική ολοκληρωμένη ομάδα μάχης που προβάλλει μια συνεχή και ορατή υπενθύμιση της αλληλεγγύης και της συνοχής της Συμμαχίας. Αυτή η συνεχής ναυτική ικανότητα εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων και πραγματικών επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης και συγκρούσεων.

Η SNMG2 είναι μία από τις τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις που επιχειρούν υπό τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, με έδρα το Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση για την ίδρυση του ΚΕΝΑΠ λήφθηκε στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης των κρατών – μελών της Συμμαχίας, την 12η Ιουνίου 2003. Σε αυτό το πλαίσιο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) δημιούργησε το Γραφείο Συντονισμού Ιδρύσεως του ΚΕΝΑΠ, το Νοέμβριο του 2005, με σκοπό την ίδρυση του Κέντρου και την απόκτηση από τον SACT (Supreme Allied Commander Transformation), της Τελικής Επιχειρησιακής του Ικανότητος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007. Το βασικό μνημόνιο συνεργασίας, που καθορίζει τις λειτουργικές σχέσεις του Κέντρου με τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές της Συμμαχίας (SACT - SACEUR), υπογράφτηκε την 15η Νοεμβρίου 2005.

Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής.

Τι είναι το ΚΕΝΑΠ;

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός της Δομής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ, εν τούτοις συνδέεται/υπάγεται στον SACT με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όλα τα λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα /ευκολίες τα οποία έχουν εκχωρηθεί στο NATO.

• Είναι αναγνωρισμένο κέντρο εκπαιδεύσεως του ΝΑΤΟ.

• Είναι πολυεθνικό και διακλαδικό, αφού μεταξύ των επιτελών και εκπαιδευτών του, έχει προσωπικό από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ). Διοικείται από Έλληνα Αξιωματικό του ΠΝ, βαθμού Αρχιπλοιάρχου.

• Χρηματοδοτείται από την Ελλάδα.

• Έχει έδρα τη Σούδα.

• Είναι ανοικτό για την στελέχωσή του από όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, σε ποσοστό περίπου 40% επί των συνολικώς προβλεπομένων 115 διαθεσίμων θέσεων.

• Πιστοποιείται από τον SACT.

• Υποστηρίζει όχι μόνον τους στόχους μετεξελίξεως του SACT, αλλά και τις απαιτήσεις εκπαιδεύσεως των τρεχουσών επιχειρήσεων του SACEUR (Supreme Allied Commander Europe), στο πλαίσιο των MIO.

• Παρέχει πιστοποίηση των Ομάδων Διοικήσεως, των Αγημάτων Νηοψίας και των Αγημάτων Λείας των πολεμικών πλοίων, αναφορικά με τη δυνατότητα να εκτελούν ασφαλώς και επιτυχώς ΜΙΟ.

• Κεφαλαιοποιεί την εμπειρία και γνώση που αποκτήθηκε από την επιτυχή εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και διατηρεί εκπαιδευτές όχι μόνο από τις ΕΔ, αλλά και από το ΛΣ και την ΕΛΑΣ.

• Εκπαιδεύει όχι μόνο πλοία των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και πλοία των κρατών – μελών της Συνεργασίας για την Ειρήνη (Partnership for Peace – PfP), του Μεσογειακού Διαλόγου (Mediterranean Dialogue – MD) καθώς και της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Κωνσταντινουπόλεως (Istanbul Cooperation Initiative – ICI).

Ρόλοι Το ΚΕΝΑΠ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εκπληρώνει τους ακόλουθους ρόλους : • Βελτιώνει την εξειδίκευση των ναυτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΙΟ.

• Προάγει δεξιότητες, διαλειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ των ναυτικών μονάδων.

• Παρέχει υποστήριξη στον SACT στην ανάπτυξη των δογμάτων ΜΙΟ, κατευθυντηρίων διαταγών και εγχειριδίων, καθώς και των δραστηριοτήτων ερεύνης, πειραματισμού, μοντελοποιήσεως και προσομοιώσεως, στο πλαίσιο ΜΙΟ.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...