Η ελληνική ακτοφυλακή, “ζήτησε πληροφορίες διεθνώς για την προμήθεια δύο (2) μεγάλων περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης (OPV) άνω των 80 μέτρων, ικανών να φέρουν ελικόπτερο κλάσης 11 τόνων, δύο UAV, ενώ τα σκάφη θα είναι οπλισμένα με RWS 30mm και δύο RWS 12,7mm.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 160 εκατομμύρια ευρώ. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός”, αναφέρει ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο.
Η ελληνική Ακτοφυλακή θέλει να προμηθευτεί με μη επανδρωμένα ελικόπτερα βάρους 200 κιλών και εμβέλειας 120+km, με ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης καθώς και σύστημα anti-jamming.
Η λογική αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, μιας και χρησιμοποιήθηκε στα τέσσερα σκάφη περιπολίας Cantiere Navale Vittoria (CNV) P355 της ελληνικής ακτοφυλακής, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυργίσκο και με δύο (2) πολυβόλα 12,7 χιλιοστών της γνωστής ισραηλινής εταιρείας ElbitSystems.
Ήδη παραδόθηκε το τρίτο σκάφος του ίδιου τύπου και τον Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί και το τέταρτο.
Πρόκειται για μία σοφή επιλογή από πλευράς Ακτοφυλακής, αφού οι κίνδυνοι, λόγω Τουρκίας, είναι πολλοί και διαφορετικού τύπου κάθε δύο μήνες.
Η απόκτηση δύο κορβετών από την ελληνική Ακτοφυλακή, δεν θα αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα των τακτικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της υπηρεσίας, αλλά θα απαλλάξει την χώρα μας από τον πονοκέφαλο, αφού πολλές φορές επιστρατεύονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ως απάντηση σε τουρκικές προκλήσεις λόγω διαφοράς μεγέθους των σκαφών.
Σκέψεις υπάρχουν πολλές πιθανότατα στην ηγεσία της ελληνικής ακτοφυλακής για ακόμη περαιτέρω εξοπλισμό των σκαφών μας.
Μία πρόταση θα ήταν ο εξοπλισμός ακόμα και με αντιαρματικά συστήματα, όπως κάνουν οι Τούρκοι, που τοποθετούν το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) στα νέα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ του λιμενικού τους.
Στο Αιγαίο πέλαγος έχουμε ένα καθημερινό “πόλεμο” με πολλές μορφές, για αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε ανάλογα όσο γίνεται ταχύτερα.
Η ουσία είναι κάποια στιγμή να υλοποιήσουμε μια αναβάθμιση για την μετατροπή του λιμενικού μας σώματος σε «παρακλάδι» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κάτι που θα αποτελέσει μια λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή στο Αιγαίο από τα «κύματα» των λαθρομεταναστών.
Κινούμενη σε αυτήν τη «λογική» η ηγεσία της ΕΛΑΚΤ, πιθανότατα να μετατρέψει μέρος των σκαφών που διαθέτει σε μάχιμη δύναμη, η οποία δύναται κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναλάβει ακόμη και ναυτικές πολεμικές αποστολές μικρής “εμβέλειας”.
Η Τουρκία σε λίγο πιθανόν να κάνει πράξη πολλές από τις απειλές της στο Αιγαίο, για αυτό και οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο.
Συνεργασία ΓΕΕΘΑ-Ελληνικής Ακτοφυλακής που μετατρέπεται σε ισχυρή δύναμη στο Αιγαίο
Η ηγεσία της ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και παραδοσιακά με το Πολεμικό Ναυτικό, για να συγκροτήσει την δική της απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους έχουμε την βοήθεια του ΓΕΕΘΑ είναι αφενός η φιλοσοφία που διέπει την οργανωτική λειτουργία της τουρκικής ακτοφυλακής και αφετέρου ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να κινδυνεύει να στρατικοποιηθεί- κάθε πρόκληση που θα εμφανίζεται στο Αιγαίο.
Η οργανωτική ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η τουρκική ακτοφυλακή είναι το εμπίπτει απευθείας στη δικαιοδοσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι σε αυτήν των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου.
Αυτό έχει μετατρέψει την τουρκική ακτοφυλακή σε ένα μίνι πολεμικό ναυτικό, με μεγάλα παράκτια σκάφη περιπολίας, που παραπέμπουν στα αντίστοιχα που χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό.