Στην νέο πλαίσιο εισέρχεται η διαδικασία επιλογής Κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό με στόχο την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ιταλική εταιρεία Fincantieri υπέγραψε σήμερα, στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, ένα μνημόνιο συνεργασίας (MoU) το οποίο αφορά για την διερεύνηση πιθανοτήτων για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών, καθώς και την παροχή Ολοκληρωμένου εφοδιασμού Logistic Support (ILS) και τεχνικής υποστήριξης Service Support (ISS), για το ίδιο θέμα.
Ο ιταλικός όμιλος παρουσίασε το δικό του σχέδιο υψηλών προδιαγραφών για την επιλογή των νέων Κορβετών για το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η Fincantieri έχει μεταξύ των πελατών της πολλές ναυτικές δυνάμεις και είναι συνεργάτης σε μερικές από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κονσόρτσιουμ στο πλαίσιο υπερεθνικών προγραμμάτων.
Σκοπός του μνημονίου ανάμεσα στον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι να τεθεί η βάση για τον καθορισμό πιθανών επιχειρηματικών σχέσεων για συγκεκριμένες προμήθειες, όπως το πρόγραμμα κατασκευής των ελληνικών Κορβετών.
Η ιταλική εταιρεία στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα για τον εντοπισμό ελληνικών εταιρειών για την έναρξη πιθανών συνεργασιών με αναφορά στο υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα του Πολεμικού ναυτικού, με κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Ομίλου με ελληνικές εταιρείες.
Τρία ευρωπαϊκά ναυπηγεία βρίσκονται σε μια «μικρή λίστα», στην οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν αυτό το πρόγραμμα. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τους απαριθμεί με τη σειρά, οι Ιταλοί Fincantieri ( κορβέτες κλάσης Al Zubarah ), μετά Naval Group (Gowind 2500) και, τέλος, Dutch Damen (Sigma 10514).
Οι Ιταλοί, είχαν προσφέρει στην Ελλάδα τέσσερις κορβέτες «Doha» της κατηγορίας Al Zubarah (3.200 τόνοι) για περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ως επικρατέστερο ελληνικό ναυπηγείο σε περίπτωση συμφωνίας με τους Ιταλούς θα είναι η Ελευσίνα, στην οποία θα γίνει η πιθανή κατασκευή κορβετών.
Επιλέγοντας το Fincantieri, η Αθήνα προσδοκά να υπογράψει με την Ιταλία με αμυντική συμφωνία παρόμοια με την Γαλλία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Ιταλοί εδώ και πολλά χρόνια έχουν στενή σχέση με την Τουρκία, με μεγάλες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού (πολεμικά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, αεροπλάνα θαλάσσιας περιπολίας κ.λπ.).
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει προς το παρόν σκληρός πόλεμος ανταγωνισμού που διεξάγεται από τις αμυντικές εταιρείες για την προμήθεια κορβετών του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τα κριτήρια επιλογής τους από την Ελληνική Κυβέρνηση που είναι επιχειρησιακά, οικονομικά, ανταποδοτικά οφέλη, θα δώσουν τελικά τον νικητή.
Κάθε συμφωνία της Ελλάδος με την χώρα επιλογής κατασκευής των Κορβετών ( μέσω διακρατικής συμφωνίας) θα αφορά σίγουρα εφοδιασμό ανταλλακτικών και ειδικών εργασιών κατά την διαδικασία ( Follow-On Support), και θα συνδέεται και με την δυνατότητα αμυντικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία η Τουρκία, ειδικά μέσω της Λιβύης προσπαθεί να επικρατήσει και να κυριαρχήσει, κάτι που ενοχλεί σφόδρα όμως και την Ρώμη για πρώτη φορά.