Σύμφωνα με διαρροές στα δημοσιογραφικά γραφεία οι Γάλλοι θα καταθέσουν πρόταση για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία και διαλειτουργικοτητα με FDI, GOWIND και ΜΕΚΟ. Όπερ μεθερμηνευόμενον πλήρης συμβατότητα ραντάρ και όπλων.
Ομοιοτυπία στο Strategic Energy Technology Information System (SETIS), αλλά δυστυχώς και στο ότι κανένα πλοίο δεν θα έχει ECM (ηλεκτρονικός πόλεμος-αντίμετρα).
Ειδικοί πάντως εξηγούν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως έχουν καλό ρανταρ setis (το sea fire), αλλά τίθενται σοβαρές αμφιβολίες αν θα καταφέρουν να το "κουμπώσουν" με το argo apecs των φρεγατών κλάσης Ύδρα.
Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε γράψει πως εκσυγχρονισμός Φρεγατών ΜΕΚΟ χωρίς πυραύλους ESSM Block II και ραντάρ AESA είναι ανώφελος.
Σύμφωνα με ξένη γνωστή αμυντική ιστοσελίδα, οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ανήκουν στην κλάση MEKO 200HN, αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστούν για να τους δοθεί παράταση ζωής για άλλα 20 τουλάχιστον χρόνια.
Καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ταυτόχρονα απάντησης στα τουρκικά προγράμματα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν αγοραστούν και τοποθετηθούν πύραυλοι ESSM Block II.
Αυτό αφορά τον εξοπλισμό των Φρεγατών μας με φονικά πυραυλικά συστήματα κατά του τουρκικού ναυτικού που θα αφορά όλα τα είδη και τα σχέδια που ετοιμάζουν οι γείτονες.
Επίσης, το πιο κομβικό σε όλη αυτήν την τιτάνια και κοστοβόρα προσπάθεια είναι η εγκατάσταση ενός νέου ραντάρ έρευνας αέρος/επιφανείας ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA (Active Electronically Scanned Array), που θα αντικαταστήσει το παλαιό ραντάρ μέσης εμβέλειας.
Το υπό διαμόρφωση προτεινόμενο σχέδιο αφορά σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) TACTICOS, τρισδιάστατο (3D) ραντάρ SMART-S Mk2 μέσης/ μακράς εμβέλειας.
Νέο ραντάρ και πύραυλοι ESSM πάνε πακέτο, με στόχο την εξουδετέρωση όλων των στόχων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Επίσης τρομερά σημαντικό θα ήταν η αναβάθμιση του κύριου πυροβόλου σε διαμέτρημα 127mm.
Πληροφορίες φέρουν και την εγκατάσταση ελαφρών πυροβόλων διαμετρήματος 25/ 27/ 30 mm.
Θα αναβαθμιστεί επίσης το σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης Mk48 Mod2, για εκτόξευση τορπιλών.
Οι αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών Φρεγατών ΜΕΚΟ θα περιλαμβάνουν τα εξής: Οκτώ συστήματα αναβάθμισης των συστημάτων εγγύς προστασίας Phalanx, τέσσερις αναβαθμίσεις πυροβόλων (ΜΚ 45), τέσσερα συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων MK 49, τέσσερα συστήματα COMBATSS-21 Combat Management Systems και τέσσερις αναβαθμίσεις σόναρ (AN/SQS-56 Sonar).
Θα έχουν επίσης σύστημα αντιμέτρων Sylen MK2 Decoy Launching System, σύστημα προστασίας από τορπίλες τύπου NIXIE SLQ-25 Surface Ship Torpedo Defense System, προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και συστήματος Link 16 για την ανταλλαγή δεδομένων.
Οι αλλαγές αυτές είναι το λιγότερο το οποίο μπορεί να κάνει το πολεμικό μας ναυτικό, για να μπορούν τα πλοία αυτά αυτά να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια, έναντι των τουρκικών απειλών.
Σαν τα Εμιράτα
Στο μεταξύ να υπενθυμίσουμε πως προ ημερών γράφαμε για τις νέες κορβέτες Gowind του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που θα είναι εξοπλισμένες με το οπλικό σύστημα VL Mica NG της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA. Το VL Mica NG θα αντικαταστήσει το ESSM, το οποίο αποτελούσε αρχικά μέρος του εξοπλισμού των πολεμικών πλοίων. Η γαλλική ναυπηγική Naval Group καθέλκυσε την δεύτερη κορβέτα, με ονομασία Al Emarat, στις 13 Μαΐου του 2022.
Η αντικατάσταση αυτή προκάλεσε ενδιαφέρον και στην ελληνική μεριά, αφού πρόσφατα έγινε πρόταση από την γαλλική ναυπηγική για το ελληνικό ΠΝ. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την κλάση φρεγατών Gowind και πιο συγκεκριμένα την κορβέτα πολλαπλών αποστολών Gowind 2500, η οποία είναι σχεδιασμένη για παρακολούθηση, μάχη κάτω και πάνω από την επιφάνεια του νερού και προστασία και συνοδεία ναυτικών αποστολών.
Τέλος όσον αφορά τις κορβέτες στον διαγωνισμό ως γνωστόν συμμετέχει κι η βρετανική εταιρεία Babcock Marine με το πλοίο Type 31/Arrowhead 140, το οποίο η βρετανική εταιρεία είχε προτείνει και για τον διαγωνισμό φρεγατών.
Σήμερα δημοσίευσε μια νέα εικόνα