Το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου AΓΗΝΩΡ, έκανε την εμφάνιση του στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία μεταξύ 6-9 Μαρτίου, αποσπώντας τον θαυμασμό πολλών αραβικών χωρών, ενώ σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες είμαστε κοντά στην πρώτη παραγγελία από χώρα του Κόλπου.
Το ΑΓΗΝΩΡ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες, που επισκέφθηκαν την έκθεση”, αναφέρει ο doureios.com.
Το σκάφος «ΑΓΗΝΩΡ» θα αξιοποιηθεί επιχειρησιακά από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ, στον υφιστάμενο στόλο των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ). Η σχεδίαση του σκάφους πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία NAVINCO ενώ η ναυπήγηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
ο σκάφος ανορθόδοξου πολεμου «ΑΓΗΝΩΡ» θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:
- -Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces).
- -Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol).
- -Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue).
- Η μέγιστη ταχύτητα του ΑΓΗΝΩΡ σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 knots στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating). Το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου ΑΓΗΝΩΡ θα επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4). Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους στους 35 knots θα είναι 350 nm.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωτότυπου σκάφους ΑΓΗΝΩΡ έχουν ως εξής:
- Μήκος ολικό: 17,60 m.
- Πλάτος ολικό: 4,20 m.
- Βύθισμα: 0,95 m
- Εκτόπισμα πλήρους φόρτου: 22 tonnes.
- Ωφέλιμο μεταβλητό φορτίο: 4,5 tonnes
Το ταχύπλοο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει μήκος 17,6 μέτρων, εκτόπισμα 22 τόνων ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων. Φέρει σύγχρονη διαμόρφωση ναυτιλιακών βοηθημάτων και επικοινωνιακών μέσων. Ξεχωρίζει το ηλεκτροπτικό σύνολο της MILTECH HELLAS που προσφέρει παρατήρηση ημέρα και νύχτα σε μακρινές αποστάσεις.
Στο σκάφος έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση οπλισμού αποτελούμενο από τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα των 12,7 χιλιοστών ενώ στη πρύμνη του σκάφους μπορούν να εγκατασταθούν πολυβόλα του ιδίου ή μικρότερου διαμετρήματος. Επίσης, μπορεί αντί του πολυβόλου στη πλώρη να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 20 χιλιοστών με μεγαλύτερη ισχύ πυρός.
Στη πρύμνη του, υπάρχει η δυνατότητα να φέρει λέμβο μεταφοράς βατραχανθρώπων ώστε να πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις διείσδυσης με αφάνεια προς τον στόχο και ακολούθως διαφυγή.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο σκάφος «ΑΓΗΝΩΡ» μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί και ράμπα στη πλώρη ώστε να προσεγγίζει απόκρυμνες και βραχώδεις ακτές και να αποβιβάζει προσωπικό. Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους με ταχύτητα πλεύσης 35 κόμβων είναι 350 ναυτικά μίλια.
Στο σκάφος εξετάζεται ώστε να εγκατασταθούν τα υπερσύγχρονα συστήματα της SCYTALYS HELLAS τύπου MIMS προκειμένου να μεταμορφωθεί το σκάφος με δικτυοκεντρικές δυνατότητες και συγκεκριμένα κατακόρυφη αναβάθμιση της επιχειρησιακής σχεδίασης με αυξημένες και καίριες ικανότητες διοίκησης και ελέγχου.
Κατά τη παρούσα χρονική φάση οι επιτελείς της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ αξιολογούν τη παραπάνω λύση για τον «ΑΓΗΝΩΡ».