Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Σύγκρουση Γαλλίας-ΗΠΑ για τις φρεγάτες: Έρχεται αμερικανική αντιπροσωπεία στην Αθήνα

Συνεχίζονται οι έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Η Ουάσιγνκτον, θέλει να μας ''πασάρει'' φρεγάτες, που έχουν χαρακτηριστεί από Αμερικανούς στρατιωτικούς, αλλά και αναλυτές, ώς ακατάλληλες! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αποκλειστικό του άρθρο το Πενταπόσταγμα, το Sea Power Magazine δημοσίευσε γραφιστική απεικόνιση του προτεινόμενου από την LM πλοίου για το πρόγραμμα Φ/Γ του ΠΝ. 

Στην απεικόνιση της MMSC:
 

  • Τοποθετήθηκαν +3 μόνα κελιά.
  • Το πλοίο θα φέρει ESSM - Το 2ο FCR δεν διακρίνεται
  • Απουσία των DL Terminals για CAMM
  • Ένα ελικόπτερο σε υπόστεγο, 1 σε ελικοδρόμιο


''Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζητούν ενεργά μια πιθανή απόκτηση τεσσάρων ελληνικών φρεγάτων (HF2s) από τη Lockheed Martin. Η Σαουδική Αραβία έχει παραγγείλει τέσσερις MMSC και υπέγραψε για τέσσερις ακόμη. Οι δύο πρώτες φρεγάτες είναι υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Marinette Marine της Fincantieri στο Ουισκόνσιν.'

 

Τα νέα δεδομένα  

 

Αντιπροσωπεία Αμερικανών επιτελών φτάνει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσει στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο την επίσημη αμερικανική πρόταση.

Ουσιαστικά οι επιτελείς των  ΗΠΑ - ο υποναύαρχος, αναπληρωτής γραμματέας των Διεθνών Προγραμμάτων του αμερικανικού Ναυτικού Φράνσις Μόρλεϊ και η διευθύντρια προγραμμάτων για την Ευρώπη Πατρίσια Μάνζκε - θα δώσουν στο ελληνικό υπουργείο περισσότερες λεπτομέρειες για την πρότασή τους μετά τη σχετική επιστολή (Letter of Request) που είχε σταλεί από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί προτείνουν στο Πολεμικό Ναυτικό τις φρεγάτες MMSC (Μulti Mission Surface Combatant) με ναυπήγηση τριών εξ αυτών σε ελληνικά ναυπηγεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Αμερικανική αποστολή για τις τέσσερις φρεγάτες  

 

Πάντως η Αθήνα είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία και για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας (συμπαραγωγή, δηλαδή) στο μελλοντικό πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών FFGX αλλά και για τα πλοία «ενδιάμεσης λύσης» που θα μπορούσαν να διαθέσουν οι Αμερικανοί. 

Το υπουργείο Αμυνας είχε ζητήσει εξ αρχής να μας δοθούν ως πλοία «ενδιάμεσης λύσης» τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Φαίνεται όμως ότι το αμερικανικό Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να μας τα παραχωρήσει. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα η αμερικανική πρόταση να συνοδεύεται από κάποια άλλη συνδυαστική προσφορά της Ουάσιγκτον, η οποία να αφορά ακόμη και ενίσχυση σε άλλο «όπλο» με στόχο τελικά να γίνει ακόμη πιο ελκυστική. 

https://youtu.be/l5SVOX_VNeo

 

Αξιολόγηση   

Οπως τονίζεται από το «Πεντάγωνο», η αποτίμηση-αξιολόγηση των προτάσεων έχει ξεκινήσει και αρχικά θα γίνει η προεπιλογή των τριών επικρατέστερων. Στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι εντός του Ιουνίου να έχουμε καταλήξει στην τελική επιλογή.

Ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις που έχει ζητήσει το υπουργείο από όλους τους υποψηφίους είναι η ναυπήγηση κάποιων πλοίων «στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», όπως επανέλαβε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο ανταγωνισμός των υποψήφιων «μνηστήρων» έχει ενταθεί και οι κατασκευάστριες εταιρείες εμπλουτίζουν τις προτάσεις τους με νέα στοιχεία. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι ενημέρωσαν ότι στις προσφερόμενες φρεγάτες FDI HN (τις λεγόμενες Belh@rra) θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και 4 εκτοξευτήρες Sylver 70 (Α70), αν το επιθυμεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τους εκτοξευτήρες αυτούς θα μπορούσαν να εκτοξευτούν οι στρατηγικοί πύραυλοι Scalp Naval με το μεγάλο βεληνεκές άνω των 500 χλμ. Οι Γάλλοι προσφέρουν την πρώτη νέα φρεγάτα σχετικά σύντομα το 2025 και παραγωγή των άλλων τριών στη χώρα μας, ενώ μας παραχωρούν δωρεάν και 2 φρεγάτες ως «ενδιάμεση λύση» από το 2022, μία ανθυποβρυχιακή και μία αντιαεροπορική.

Ζωηρό ενδιαφέρον δείχνουν και οι Αγγλοι, καθώς την περασμένη εβδομάδα η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών Αrrowhead 140 είχε επαφές με τη ΓΔΑΕΕ και ελληνικές εταιρείες.

https://youtu.be/1L_2DUdX04g

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ