Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Σοβαρή εξέλιξη για την Πολεμική μας Αεροπορία-Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την προμήθεια έως και 10 επιπλέον Rafale F4;

Σύμφωνα με τον Γάλλο ειδικό Laurent Lagneau και διάφορα δημοσιεύματα, "η Ελλάδα φέρεται να  ευρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά 10 επιπλέον αεροσκαφών Rafale F4.  

Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρει ότι “η Γαλλία τηρεί όλες τις υποσχέσεις της η συμφωνία για τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, η οποία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να ανανεωθεί το 2026, ότι περιέχει μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης» κατά του ενός ή της άλλης πλευράς.

Στοχεύει επίσης στην προώθηση μιας κοινής «στρατηγικής κουλτούρας» καθώς και της διαλειτουργικότητας μεταξύ γαλλικών και ελληνικών δυνάμεων και της βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών".

Από τότε που επικυρώθηκε, η συμφωνία αυτή έδωσε αφορμή για τη συμμετοχή γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων σε αρκετές διασυμμαχικές ασκήσεις που οργανώθηκαν, όπως η Ηνίοχος, η VOLFA-24 κά.

Αλλά η ελληνογαλλική συμφωνία, αντικατοπτρίστηκε κυρίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με τις παραγγελίες που δόθηκαν από την Αθήνα το 2022 με σκοπό την απόκτηση έξι επιπλέον μαχητικών Rafale και τριών φρεγατών άμυνας περιοχής FDI”.

Γιατί το αναφέρει αυτό το γαλλικό δημοσίευμα

Η χώρα μας σκοπεύει να αποσύρει αρκετά μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών, όπως το F-4 Phantom, το Mirage 2000-5, ακόμη και το F-16 Block 30, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας κ. Δένδια.

Θα μείνουν ως κορμός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μερικά χρόνια, μόνο τα Rafale και τα F-16 αναβαθμισμένα στο επίπεδο Block 70 “Viper”, ενώ  θα προστεθούν τουλάχιστον 20 μαχητικά 5ης γενιάς F-35A.

Τα Mirage 2000-5 έχοντας ακόμη δυνατότητες, το ελληνικό γενικό επιτελείο σχεδιάζει πιθανόν να τα μεταπωλήσει [η Ινδία θα ήταν μια καλή λύση].

Σύμφωνα και με γαλλικές πληροφορίες ( αλλά και ελληνικά ΜΜΕ) , οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς για επιπλέον γαλλικά μαχητικά με την Dassault Aviation είναι σε «προχωρημένο επίπεδο».

Μέλη της Γαλλικής βιομηχανίας αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα για «νέο γύρο» συζητήσεων.

Πρόκειται για σχέδιο μίας ακόμη επιπλέον μοίρας αεροσκαφών Rafale F4.

Τα Rafale δείχνουν το δρόμο στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Πολεμική μας Αεροπορία

Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που μας έχουν βάλει σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με φονικότατα όπλα,  δίνουν ισχυρό πλεονέκτημα στους πιλότους μας, αποτελώντας ταυτόχρονα φόβητρο για τους Τούρκους.

Τα αεροσκάφη αυτά, βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος ( ακόμη και εντός τουρκικών αεροπορικών βάσεων κοντά στο Αιγαίο) και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του αεροσκάφους είναι ότι, είναι ικανό να μεταφέρει μια ποικιλία προηγμένων όπλων με οπλοστάσιο ωφέλιμου φορτίου έως και 9 τόνων.

Σε επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η Dassault, αναφέρει  ότι το γαλλικό μαχητικό Rafale, έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει διάφορα υπάρχοντα και μελλοντικά όπλα.

Το μεγάλο ατού του Rafale, εκτός των ηλεκτρονικών του, είναι το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει, με πρώτο φυσικά τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor.

Τα στοιχεία του πυραύλου είναι απόρρητα, ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να πλήξει στόχους ακόμα και σε βάθος ακόμα και 500 χιλιομέτρων σε ειδική έκδοση.

Το Rafale είναι επίσης ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος MICA μικρού και μεσαίου βεληνεκούς για αποστολές αναχαίτισης.

Πρόκειται για πύραυλο που χρησιμοποιείται σε κλειστές αερομαχίες και κατασκευάζεται σε εκδόσεις IR (θερμική αναζήτηση) και EM (ενεργός αναζητητής ραντάρ). Αυτός ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπλοκή σε στόχους εντός ορατού βεληνεκούς (WVR) και εκτός ορατού βεληνεκούς (BVR).

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι τυπικές βόμβες ακριβείας αέρος-εδάφους HAMMER (Highly Agile and Manoeuvrable Munition Extended Range). Οι βόμβες 250-1000 kg είναι εξοπλισμένες με κιτ καθοδήγησης INS/GPS, INS/GPS/IIR (υπέρυθρη απεικόνιση) ή INS/GPS/λέιζερ.

Το μόνο απόλυτα επιβεβαιωμένο είναι ότι οι Τούρκοι, τα θεωρούν ως μέγιστο κίνδυνο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όσο και αν διαφημίζουν το δικό τους αεροσκάφος KAAN, το οποίο όπως έχουμε πει είναι ένα βελτιωμένο F-16 και τίποτε άλλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...