Με τις διεργασίες για την απόκτηση των F-35 από την Πολεμική Αεροπορία να ετοιμάζονται να μπουν στο…«ψητό» και πολλά να έχουν γραφτεί για το ότι δεν υπήρχε καμιά αναφορά στα όπλα που αυτά θα έχουν, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναμένοντας τις σχετικές απαντήσεις από τις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο, κινούνται διερευνητικά διενεργώντας επαφές με τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό πως: «Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «Raytheon», κ. Ely Fritzinger (Program Manager) και κ. Carl Chevillon
(Managing Director) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των όπλων Αέρος – Εδάφους που κατασκευάζει».
Η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει μια πληθώρα «έξυπνων» αέρους-εδάφους. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει οι «έξυπνες» βόμβες StormBreaker, JSM και Paveway.
Ως προς την StormBreaker η Raytheon αναφέρει πως το έξυπνο όπλο StormBreaker δίνει στους χειριστές το πάνω χέρι στη μάχη, χτυπώντας κινούμενους στόχους σε μερικές από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες. Τα φτερωτά πυρομαχικά ανιχνεύουν και ταξινομούν αυτόνομα κινούμενους στόχους σε καταστάσεις κακής ορατότητας που προκαλούνται από σκοτάδι, κακοκαιρία, καπνό ή σκόνη που δημιουργείται από ελικόπτερα.
Το μικρό μέγεθος του StormBreaker επιτρέπει τη χρήση λιγότερων αεροσκαφών για να αφαιρέσουν τον ίδιο αριθμό στόχων με μεγαλύτερα όπλα που απαιτούν πολλαπλούς πίδακες. Το όπλο μπορεί επίσης να πετάξει περισσότερα από 45 μίλια για να χτυπήσει κινητούς στόχους, μειώνοντας τον χρόνο που ξοδεύουν τα πληρώματα αεροσκαφών σε επικίνδυνες περιοχές.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησαν δραστηριότητες χρήσης έξυπνων όπλων StormBreaker στο F-35 Joint Strike Fighter και στο αεροσκάφος F/A-18E/F Super Hornet. Το StormBreaker έχει εγκριθεί επίσημα για επιχειρησιακή χρήση και στο F-15E.
Σχετικά με το JSM αναφέρει ότι είναι ένα όπλο μεγάλων αποστάσεων που μπορεί να πλήξει βαριά αμυνόμενους στόχους σε ξηρά και θάλασσα. Το μεγάλο βεληνεκές του, ή η απόσταση από το αεροσκάφος εκτόξευσης στον στόχο, κρατά τους πιλότους μακριά από τον κίνδυνο.
Το σύστημα πλοήγησης του Joint Strike Missile του επιτρέπει να αλλάζει γρήγορα πορεία κατά την πτήση και να πετάει σε χαμηλά ύψη αποφεύγοντας τα ραντάρ. Ο ανιχνευτής υπερύθρων απεικόνισης παρέχει αυτόνομη αναγνώριση στόχου και μια αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων προσφέρει επιλογές επαναστόχευσης και ματαίωσης αποστολής.
Η Raytheon και η νορβηγική αμυντική εταιρεία Kongsberg Defense Aerospace αναπτύσσουν JSM για το F-35 Joint Strike Fighter. Ο πύραυλος Joint Strike είναι ο μόνος πύραυλος κρουζ πέμπτης γενιάς που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από τον εσωτερικό χώρο όπλων του F-35A.
Το JSM θα μεταφερθεί εξωτερικά σε άλλα αεροσκάφη. Το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας εξέτασε επιτυχώς το όπλο από ένα F-16 Fighting Falcon το 2018.
Η καθοδηγούμενη με λέιζερ βόμβα Paveway έφερε επανάσταση στον τακτικό πόλεμο αέρος-εδάφους μετατρέποντας τις «χαζές» βόμβες σε πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας.
Οι νεότερες εκδόσεις της βόμβας Paveway είναι εξοπλισμένες με δυνατότητες παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) και αδρανειακής πλοήγησης. Αυτή η καινοτομία συνδυάζει την ακρίβεια και την ευελιξία των παραδοσιακών όπλων που καθοδηγούνται με λέιζερ με την ικανότητα καθοδήγησης GPS για όλες τις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένος αριθμός πτήσεων και απόθεμα όπλων και αυξημένο ποσοστό επιτυχίας της αποστολής.