Η στενή συνεργασία της Ελλάδος με την Γαλλία έχει πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά της, με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, για κοινές πτήσεις Rafale F5 μαζί με βαρύ μαχητικό UCAV τύπου Loyal Wingmen.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Mitchell Institute διεξήγαγε αρκετές προσομοιώσεις υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία που προσφέρει μια εκτεταμένη γκάμα επιθετικά drones, στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ιδίως για την αντιμετώπιση ενός ασύμμετρου αντιπάλου με ισχυρά συστήματα άρνησης πρόσβασης.
Τα συμπεράσματα του think tank ρίχνουν ενδιαφέρον φως στο πρόγραμμα των γαλλικών Rafale F5, το οποίο θα πετά από κοινού με ένα βαρύ μαχητικό drone τύπου Loyal Wingmen, και όχι σε μια σειρά συμπληρωματικών drones.
Η ανακοίνωση, από τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπάστιαν Λεκορνού (Sébastien Lecornu), για την ανάπτυξη ενός επιθετικού drone που προέρχεται από την Neuron, που θα συνοδεύει το Rafale F5, από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία σημεία του Νόμου περί Στρατιωτικού Προγραμματισμού 2024-2030 των Γάλλων.
Αυτό το βαρύ αλλά τρομερό drone, που θα εκπληρώσει το ρόλο του Loyal Wingman για το Rafale, θα δώσει στις νέες μοίρες των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, προηγμένες δυνατότητες καταστολής των εχθρικών συστημάτων άμυνας, καλύπτοντας τις ελλείψεις του αεροσκάφους της Dassault Aviation.
Το Rafale F5 θα συνοδεύεται από διαφορετικά μαχητικά drones, για να είναι πλήρως αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των προσομοιώσεων του Ινστιτούτου Mitchell.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν ήταν η μόνη που μπήκε σε μια τέτοια τροχιά.
Η Γερμανία, η Βρετανία και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης ξεκινήσει παρόμοια προγράμματα, είτε για να αυξήσουν τις επιδόσεις των Typhoon και F-35, είτε για να υποστηρίξουν μελλοντικά προγράμματα πολεμικών αεροσκαφών GCAP και NGAD.
Ακριβώς για να εκτιμηθεί ο ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν αυτά τα drones, σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Mitchell Institute πραγματοποίησε αρκετές προσομοιώσεις για το σενάριο ενός πολέμου στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα συμπεράσματα, εάν τα drones μπορούν όντως να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στον περιορισμό της κινεζικής αριθμητικής υπεροχής και της άρνησης πρόσβασης, είναι σημαντικό για να επιτευχθεί αυτό, να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα drones με συμπληρωματικές δυνατότητες.
Μαθήματα από αμερικανικές προσομοιώσεις γύρω από την Ταϊβάν
Οι αμερικανικές προσομοιώσεις βασίστηκαν σε μια ιδιαίτερα ευρεία γκάμα drones, που αφορούν βαριά stealth επιθετικά drones, με κόστος 40 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα, με σημαντικές δυνατότητες και όχι drones κόστους μόνο ενός ή δύο εκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιούνται για κορεσμό κατά της αντιαεροπορικής άμυνας.
Οι διάφορες προσομοιώσεις έδειξαν ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα, έναντι των σημαντικών πόρων που κατέχει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, επιτυγχάνεται όταν ο αριθμός των φθηνών, επομένως αναλώσιμων, drones είναι πολύ υψηλός, ενώ τα drones υψηλής απόδοσης λειτουργούν σε ίδια ή σχεδόν σε ίδια επίπεδα με τα αμερικανικά drones XQ-58A.
Πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών συνοδεία UCAV
Τα ελληνικά αεροσκάφη Rafale και μελλοντικά τα F-35, συνοδεία βαρέων UCAV σε πτήση COMAO , θα προσέδιδαν τεράστιες δυνατότητες στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, έναντι του στόλου των 350 ΤΒ-2 και των 70 AKINCI που διαθέτουν ή θα διαθέτουν οι Τούρκοι.
Με τα ελληνικά Rafale ως προστασία και το F-35 ως εναέριο αρχηγείο, βαρέα ελληνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν σε κάθε πολεμικό σενάριο να προκαλέσουν παράλυση στις στρατιωτικές υποδομές και στα πυραυλικών συστήματα της Άγκυρας, πριν αυτά γίνουν απειλητικά για τα νησιά μας.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποια στιγμή μια πραγματική ειρήνη με την Τουρκία, και να κοπούν μαχαίρι οι λεκτικές απειλές των Τούρκων κατά της χώρας μας.