Σύμφωνα με ασφαλείς στρατιωτικές πηγές του pentapostagma.gr, ο Ισραηλινός Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Τόμερ Μπάρ επιβιβάστηκε σε διθέσιο F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη Σούδα και από κοινού με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θ. Μπουρολιά ο πέταξαν στο Αιγαίο ( χωρίς να προσδιορίζεται η περιοχή πτήσης τους).
Στην συνέχεια τα δύο F-16 προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.
Η Κρήτη είναι στο επίκεντρο της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας εδώ και μεγάλο διάστημα, και πως να μην είναι αφού σε αυτήν θα “πατήσουν” τόσο το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ δια μέσω Κύπρου, όσο και μελλοντικά ο αγωγός East Med.
Στις 25 Μαΐου 2023, είχαμε άσκηση μεταξύ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με την ισραηλινή, νοτίως της Κρήτης και δυτικώς της Πελοποννήσου, για την οποία πρώτο το Πενταπόσταγμα σας ενημέρωσε δίνοντας στη δημοσιότητα και τις περιοχές στις οποίες κινήθηκαν τα αεροσκάφη των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο και εξίσου εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων Α/Φ F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling - AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα.
H εν λόγω συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται 2 φορές κατ’ έτος στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΑΣ Ελλάδας και Ισραήλ, συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών».
Στο Πενταπόσταγμα έχουμε ήδη επισημάνει την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ
Δεν είναι τυχαίο πως όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την άσκηση Noble Dina 2023 σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας.
Επίσης το Ισραηλινά μαχητικά F-35 θα πετάξουν στο FIR Λευκωσίας στα πλαίσια ασκήσεως “ Στιβαρό χέρι” εξομοιώνοντας επιχειρησιακές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με πλήρες φορτίο.
Σχέδια ανάπτυξης στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου
Μία λύση για τον τουρκικό κίνδυνο για την χώρα μας θα ήταν η δημιουργία QUAD της Ανατολικής Μεσογείου με την συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου και τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα συνεπαγόταν για την χώρα μας .
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας γέφυρα για το "Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ" και το υπό δημιουργία "ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής", που πατρονάρεται από ΗΠΑ-Ισραήλ, ενοποιώντας την αεράμυνά της με αυτή της Κύπρου και του Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και της Αιγύπτου σε δεύτερο χρόνο.
Ιδιαίτερα η απόκτηση των φρεγατών BELHARA, σε συγκερασμό με τα RAFALE, F-35 από τη χώρα μας, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις Ισραήλ και Κύπρου θα συμβάλλουν αποτελεσματικότατα στην ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.
Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον βυθό της Μεσογείου μαζί με τη "Γαλάζια Πατρίδα" των Τούρκων.