Εδώ και δεκαετίες στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) μας στο Αιγαίο, διεξάγεται καθημερινά ένας ακήρυχτος πόλεμος, μεταξύ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που τον παραβιάζουν και των Ελληνικών που τα καταδιώκουν, αναχαιτίζοντας τα και βγάζοντας τα πάντα έξω από αυτόν.
Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια σημαντική ποσοτική αναβάθμιση των τουρκικών παραβιάσεων , γεγονός που προβληματίζει την Ελληνική στρατιωτική ηγεσία.
Για το θέμα αναφέρεται σε άρθρο του έγκριτο σε αεροπορικά θέματα ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ζήτησαν ειρηνική επίλυση της πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ και οι δύο χώρες συνεχίζουν να κατηγορούν η μία την άλλη για παραβιάσεις αεροσκαφών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα κατηγόρησε πρόσφατα τα τουρκικά αεροσκάφη για παραβίαση του εναέριου χώρου της, με την Τουρκία να ισχυρίζεται ότι ήταν μια εκπαιδευτική άσκηση που διεξήχθη στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα προσπάθησε να τη διαταράξει.
«Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους στο Αιγαίο πέλαγος με διπλωματικά μέσα και με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το προαναφερθέν συμβάν έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2022 για το Αιγαίο Πέλαγος, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αυτό έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ένας νέος τουρκικός πύραυλος «θα πλήξει την Αθήνα», η οποία πυροδότησε νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Τουρκικές αξιώσεις
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «παρενόχλησαν» τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν εκπαιδευτική αποστολή μαζί με άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξηγείται ότι πολλά μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ενεπλάκησαν και κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με τη δήλωση, σχηματισμός 14 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Boeing 737, ένα ιπτάμενο τάνκερ Boeing KC-135 και ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης, πιθανότατα CASA/IPTN CN-235. εκτελούσαν μια πτήση μαζί με αεροσκάφη Boeing E-3 AWACS που ανήκαν σε ανώνυμη χώρα του ΝΑΤΟ.
Η πτήση διεξήχθη ως μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ NEXUS ACE και η διαδρομή πτήσης κοινοποιήθηκε με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εξηγείται η δήλωση.
«Ενώ η συγκεκριμένη αεροπορική δύναμη συνέχιζε την πτήση της στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο , F-16 από 5 διαφορετικές αεροπορικές βάσεις που ανήκουν στην Ελλάδα παρενόχλησαν τα αεροπλάνα μας κλειδώνοντάς τα στα ραντάρ τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Με αυτόν τον τρόπο, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι τα ελληνικά αεροσκάφη προσπαθούσαν «να αποτρέψουν την αποστολή του ΝΑΤΟ». Σε απάντηση, η Τουρκία απέστειλε τα δικά της F-16 από τις αεροπορικές βάσεις Dalaman και Akhisar.
Η Ελληνική εκδοχή
Επίσημοι ελληνικοί θεσμοί, όπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό.
Ωστόσο, ο Ελληνικός Τύπος δημοσίευσε αρκετές εκδοχές για το περιστατικό, οι οποίες διέφεραν σημαντικά από τον τουρκικό ισχυρισμό.
Σύμφωνα με άρθρο του CNN Greece, η Τουρκία πραγματοποίησε μια «πρόκληση» και ένα «άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων» πετώντας 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εισήλθαν στο (FIR) Αθηνών, νοτιοανατολικά της Ρόδου γύρω στις 15:00 στις 19 Δεκεμβρίου 2022.
Τα αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο 43 φορές, ενώ άλλες 59 παραβιάσεις έγιναν από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζει το άρθρο.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενέπλεξε περίπου 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000 ως απάντηση στις υποτιθέμενες παραβιάσεις της Τουρκίας και ακολούθησαν «σκληρές αερομαχίες», με τα αεριωθούμενα των αντίπαλων χωρών να προσπαθούν να κλειδώσουν πυραύλους μεταξύ τους.
Το CNN Greece αναφέρθηκε σε «πηγές κοντά στο θέμα» στον λογαριασμό του.
Διάφοροι άλλοι ελληνικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι, όπως το Kathimerini.gr και το Capital.gr, δημοσίευσαν άρθρα με παρόμοιους ισχυρισμούς, επικαλούμενοι επίσης πηγές εντός της κυβέρνησης
Ο ιστότοπος του ΓΕΕΘΑ, που δημοσίευσε λίστα με τις υποτιθέμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πρόσθεσε μια καταχώριση για τις 19 Δεκεμβρίου 2022, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκαν 20 εμπλοκές στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.
Ζεστή ατμόσφαιρα
Δεν είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία ανταλλάσσουν αξιώσεις σχετικά με παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συχνά εμπλέκονται σε πολιτικές διαμάχες και απειλές για στρατιωτικές επιπτώσεις.
Ορισμένες από τις διαφωνίες προέρχονται από την αξίωση της Ελλάδας για 10 νμ εθνικό εναέριο χώρο κάτι που δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.
Η Τουρκία εξέφρασε παρόμοιους ισχυρισμούς για «παρενόχληση» τον Αύγουστο του 2022, λέγοντας ότι ελληνικά αεροσκάφη προσπάθησαν να διακόψουν μια άσκηση του ΝΑΤΟ."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά το πόσο κοντά βρέθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου Ελλάδα και Τουρκία σε ένα θερμό επεισόδιο, αφού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βρίσκονται τόσα πολλά μαχητικά αεροσκάφη Ελλάδας και Τουρκίας σε έναν περιορισμένο χώρο, τα οποία εμπλέκονται μεταξύ τους σε dog-fights, με 20 από αυτές να λαμβάνουν χώρα.
H τουρκική τακτική της προσπάθειας συκοφάντησης της Ελλάδας ότι με τα μαχητικά αεροσκάφη της παρενοχλεί ασκήσεις της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ωστόσο η μαζική είσοδος 32 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών νοτιανατολικά της Ρόδου, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού στην πράξη μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβα τζενεράλε, για απόκτηση τοπικής αεροπορικής υπεροχής στην διακεκαυμένη ζώνη-τρίγωνο μεταξύ Κρήτης-Καστελορίζου-Ρόδου, μετρώντας χρόνους και είδος αντίδρασης της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας μας.
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι λόγω εγγύτητας αεροπορικών τους βάσεων με την παραπάνω περιοχή, ότι είναι ευκολότερο να αποκτήσουν τοπική αεροπορική υπεροχή σε αυτήν, υπολογίζοντας όμως χωρίς τον ξενοδόχο, την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι και στις 14 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είχαν σημειωθεί 103 παραβιάσεις του ΕΕΧ μας από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αλλά και 10 εμπλοκές .
Το θέμα παρακολουθείται στενά.