Πολεμική αεροπορία

Εξέλιξη με C-130J: Ελληνικό ενδιαφέρον και για τα αεροσκάφη της Αυστραλίας

Τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας για μεταγωγικά αεροσκάφη προσπαθεί να καλύψει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κάνοντας επαφές με διάφορες δυνητικές πηγές.

Μετά τις επαφές που υπήρξαν με Βρετανούς, υπήρξε συνάντηση και με τους Αυστραλούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Αυστραλίας, Captain Bruce Legge, με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης-ενημέρωσης επί της επικείμενης πώλησης των αεροσκαφών C-130J της Αυστραλίας.

Να υπενθυμίσουμε πως Στις 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), Captain Alexander Bush, στελεχών της Defence Equipment Sales Authority (DESA), κ. Adrian Thurgood (Deputy Head Sales) και κ. Nicholas Head (Air Equipment Sales), καθώς και του εκπροσώπου της εταιρείας «Marshall», κ. Johanne Harrison (Foreign, Commonwealth & Development Office), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία βγάζει προς πώληση 14 μεταγωγικά Α/Φ C-130J Hercules της RAF, τα οποία έχουν ακριβώς τη μισή ηλικίας με τα δικά μας C-130H και ασφαλώς πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας, glass cockpit και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, αναφέρουν ελληνικές πηγές.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης-ενημέρωσης επί της επικείμενης πώλησης των αεροσκαφών C-130J του ΗΒ, για την οποία η εταιρεία «Μarshall» έχει οριστεί εξωτερικός συνεργάτης.

Μιλάμε για μια επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους, το οποίο είναι κρίσιμο για τις ανάγκες τον ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ακριβώς λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες και πιο σημαντικές.

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πάνω από σαράντα χιλιάδες κιλά φορτίου ενώ το αναβαθμισμένο C-130J Super Hercules έχει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια που ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μίλια.

Το C-130J Super Hercules είναι ένα τετρακίνητο αεροσκάφος στρατιωτικών μεταφορών turboprop. Το C-130J είναι μια ολοκληρωμένη ενημέρωση του Lockheed C-130 Hercules, με νέους κινητήρες, κατάστρωμα πτήσης και άλλα συστήματα. 

Παρόλο που εξωτερικά είναι όμοιο με τον κλασικό Ηρακλή, το C-130J είναι ένα τελείως διαφορετικό αεροσκάφος. Οι διαφορές περιλαμβάνουν τους καινούργιους Rolls-Royce Allison AE2100 turboprop κινητήρες με εξαπτέρυγες έλικες, ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, μειωμένες απαιτήσεις σε πλήρωμα (μόνο 2 πιλότους χωρίς ιπτάμενο μηχανικό και πλοηγό), αυξημένη αξιοπιστία και 27% μειωμένο λειτουργικό κόστος. Το C-130J είναι διαθέσιμο στην κανονική ή την επιμηκυμένη έκδοση C-130J-30. Η Lockheed έλαβε την πρώτη παραγγελία για το νέο μοντέλο από την Βασιλική Αεροπορία, που παρήγγειλε 25 αεροσκάφη. Οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν το 1999 ως Hercules C.Mk 4 (C-130J-30) και Hercules C.Mk 5 (C-130J).

Ο μεγαλύτερος χρήστης προβλέπεται να είναι η Αμερικανική Αεροπορία, η οποία παραγγέλνει συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς αεροσκαφών, αν και το 2005 το Αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν δραματικά. Οι χρήστες του C-130J, πέρα από την Αμερικανική Αεροπορία, είναι το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών (το ιπτάμενο τάνκερ KC-130J), η Αμερικανική Εθνοφρουρά, η Αμερικανική Ακτοφυλακή, η Βασιλική Αεροπορία, η Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας, η αεροπορία της Δανίας και η Ιταλική Αεροπορία. Οι συνολικές παραγγελίες για το C-130J είχαν φτάσει τις 186 τον Δεκέμβριο του 2006.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...