Η άσκηση Νηρηίς-2022 με τη συμμετοχή Ελληνικών, ΝΑΤΟϊκών και ισραηλινών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας.
Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της άσκησης, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης του πολέμου επιφανείας και του ανθυποβρυχιακού πολέμου».
«Αυτή η άσκηση είναι άλλη μια ευκαιρία για αμοιβαία εκπαίδευση και βελτίωση των μεταξύ των δυνάμεων. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πολεμικών ναυτικών», καταλήγει η ίδια.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν και είναι πλέον βέβαιο, μετά και την εκλογή Νετανιάχου στο Ισραήλ, η συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ, ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο θα έχει και συνέχεια.
Η Αθήνα δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Μυρτώο Πέλαγος και στις 16 Νοεμβρίου ή εναλλακτικά αν δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες κάποια στιγμή έως στις 28 Νοεμβρίου, το Ισραήλ θα στείλει ένα από τα ιπτάμενα τάνκερ του, προκειμένου να κάνουν «συντήρηση» στον εναέριο ανεφοδιασμό Έλληνες πιλότοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τουλάχιστον 32 μαχητικά, για οκτώ 4αδες κάνουν λόγο οι πηγές μας, θα συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση.
Επειδή δε τίποτα δεν είναι τυχαίο στον σχεδιασμό τέτοιων ασκήσεων μιας και η δημοσίευση της σχετικής ΝΟΤΑΜ Α3689/22 είναι η 10η Νοεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή μετά την έκδοση της NAVTEX που δέσμευσε την περιοχή για τις έρευνες του SANCO SWIFT, θα πρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, το Τελ Αβίβ να στέλνει με την σειρά του το δικό του μήνυμα στήριξης στην Αθήνα για αυτή της την κίνηση.
Το Ισραήλ έχει βασίσει σε σημαντικό βαθμό την δική του στρατηγική στο δίδυμο Αθήνα-Λευκωσία καθώς οι δύο αυτές χώρες του δίνουν το στρατηγικό βάθος που δεν έχει για να εκπαιδεύει τις ένοπλες δυνάμεις του σε αποστάσεις που βρίσκονται οι φυσικοί του αντίπαλοι και αυτό τουλάχιστον η στρατιωτική ηγεσία του Τελ Αβίβ φαίνεται να το εκτιμά.
Είναι γεγονός πως κατά την μακροχρόνια διακυβέρνηση Νετανιάχου στο παρελθό ετέθησαν οι βάσεις της περιφερειακής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου σε πρακτικό και θεσμικό επίπεδο. Από το 2010 και εντεύθεν, η ισραηλινή πλευρά συνεργάστηκε με όλες τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν στην εξουσία σε Αθήνα και Λευκωσία. Δεν είχε συμβεί, όμως, το αντίθετο, αφού η παράταξη Νετανιάχου ήταν εκείνη που αποτελούσε τον κορμό εκάστοτε κυβερνήσεων συνεργασίας, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να διατηρεί ιδιαίτερο ρόλο στην διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας του. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ στις 13 Ιουνίου 2021 σηματοδότησε μία νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο, που πιθανώς θα συνοδευόταν από μία αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς ως προς την διαχείριση των σχέσεών της σε περιφερειακό και διμερές επίπεδο.