Αναταραχή έχει δημιουργηθεί στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα σε όσους είναι λίγο πριν από την αποστράτευση και κατ’ επέκταση τη συνταξιοδότηση, μετά την αιφνιδιαστική συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, με μοναδικό σκοπό την αποστρατεία τουλάχιστον εκατό αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας σε νωρίτερο χρόνο από τον προβλεπόμενο.
Μάλιστα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τέθηκε ερώτηση του Αντωνίου Μυλωνάκη, Βουλευτή Α΄ ανατολικής Αττικής του κόμματος Ελληνική Λύση(υπ. Αριθμ. 7058/31-08-2022) με θέμα: «Αποστρατεύονται κατόπιν απόφασης περίπου 100 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας σε νευραλγικές θέσεις».
«Κατόπιν της από 09/08/2022 αιφνιδιαστικής συνεδρίασης του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) και κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, φέρεται να αποφασίστηκε η αποστρατεία τουλάχιστον εκατό αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας σε νωρίτερο χρόνο από τον προβλεπόμενο.
Με αυτή την απόφαση αποστρατεύονται στελέχη σε νευραλγικές θέσεις, που έχουν τεράστια εμπειρία στη συντήρηση και την επιδιόρθωση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση και αντίστοιχη μεταφορά της πείρας. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μένουν εκτεθειμένες και ωθούνται στην σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες», ανέφερε.
Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου:
«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Αποστρατεύονται κατόπιν απόφασης περίπου 100 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας σε νευραλγικές θέσεις», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Στις τακτικές κρίσεις του τρέχοντος έτους κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, λόγω συμπλήρωσης 35ετίας, 192 Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ οι 142 εξ αυτών δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4494/2017 (Α΄165).
Το ζήτημα της παραμονής ή μη των υπόψη Αξιωματικών συζητήθηκε στο Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, το οποίο, αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες. Ομοίως, οι σχετικοί πίνακες τακτικών κρίσεων υποβλήθηκαν προς κύρωση στην Πολιτική Ηγεσία από το ΓΕΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν.
Περαιτέρω, έχοντας ως γνώμονα τα ισχύοντα δημοσιονομικά μεγέθη και τους περιορισμούς της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄213) περί προσλήψεων, η ενδεχόμενη σχετική μείωση του ποσοστού των Αξιωματικών ΕΟΘ αποβλέπει στη συνακόλουθη διεκδίκηση από το Υπουργείο Οικονομικών του μεγίστου δυνατού αριθμού εισακτέων στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, στο πλαίσιο της έτι περαιτέρω μείωσης του μέσου όρου ηλικίας στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Σύμφωνα με την ερώτηση, η μη αναπλήρωση των έμπειρων αποστρατευθέντων στελεχών προκαλεί κενά στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις καθιστούν πλήρως εξαρτημένες από τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες.
Η απάντηση του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ήταν ότι σε κάθε περίπτωση, οι τακτικές ετήσιες κρίσεις διενεργήθηκαν στο πλαίσιο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία και με γνώμονα τη μη διατάραξη της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ισχύος της ΠΑ.
Τι ισχύει για τη σύνταξη
Σε αυτή τη φάση κρίνονται στελέχη που κατατάχθηκαν στην ΠΑ το 1987, παλαιοί ασφαλισμένοι, είτε μέσω παραγωγικών σχολών είτε όχι, οι οποίοι στη συνέχεια μπήκαν πίσω από την αντίστοιχη σειρά σχολής εκείνης της χρονιάς. Αυτοί αυτεπάγγελτα αποστρατεύονται όταν κλείσουν τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Με την αλλαγή του ασφαλιστικού, ο χρόνος υπηρεσίας για αυτεπάγγελτη αποστρατεία έχει πάει στα 40 χρόνια ή 60ό έτος.
Για τους παλαιούς ασφαλισμένους δίνεται η δυνατότητα εάν οι ίδιοι το ζητήσουν, διά αναφοράς, να παραμένουν ως ΕΟΘ (Εκτός Οργανικών Θέσεων) για αύξηση του ύψους της αναπλήρωσης της σύνταξης. Σημειώνεται, δε, ότι ένας αριθμός στρατιωτικών δεν έχει ούτε την 5ετία, με αποτέλεσμα το ύψος της σύνταξης να είναι πολύ χαμηλότερο. Οι κρίσεις γίνονται κάθε Μάρτιο, εκτός από την πρώτη φορά, η οποία γινόταν περί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του έτους που συμπλήρωναν τα 35χρόνια υπηρεσίας. Οι κρίσεις που ακολουθούν, αφορούν τόσο την εν γένει παρουσία του στρατιωτικού στην υπηρεσία όσο και τις ανάγκες του Σώματος.
Φέτος έγιναν πιο νωρίς, και μάλιστα αρχές Αυγούστου! Όμως η διαφορά με την τωρινή κρίση είναι ότι στο παρελθόν σχεδόν πάντα έμεναν όλοι γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τον 36ο χρόνο υπηρεσίας ώστε να παίρνουν το τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο που έχει φτιαχτεί για αυτήν την κατηγορία αξιωματικών.