Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Δένδιας για χάρτη Μπαχτσελί: Θα θεωρήσω κομπλιμέντο προς εμένα πως δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών

"Η τουρκική προκλητικότητα κάθε ημέρα λαμβάνει νέες διαστάσεις, με πράγματα που πριν λίγα χρόνια θα θεωρούντο γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν κομμάτι της ημερήσιας διάταξης τής συμπεριφοράς της γείτονας χώρας" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την "ανοικτή" ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως "οι καιροί είναι δύσκολοι, οι προκλήσεις είναι διαρκείς" και σχολίασε σκωπτικά τον "Χάρτη Μπαχτσελί" που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης λέγοντας πως "θα καταλήξω να θεωρώ κομπλιμέντο προς εμένα πως δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών!".

Ανέφερε πως αυτά τα απαράδεκτα της τουρκικής προκλητικότητας "τα επισημάνουμε στους συμμάχους μας" και "έχουμε καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή με κανέναν τρόπο", προσθέτοντας πως αυτή η επισήμανση προς τους εταίρους μας είναι χρήσιμο να γίνεται "για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις".

Στην Οδησσό 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουκρανία λέγοντας πως "χθες βρέθηκα στην Οδησσό για να εκφράσω την στήριξη της Ελλάδας σε μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία μας, την ελληνική Επανάσταση, αλλά επίσης και σε μια πόλη με ένα πολύ μεγάλο λιμάνι που είναι κρίσιμο για την επισιτιστική ασφάλεια της ανθρωπότητας". Είχα, είπε ο κ. Δένδιας "την ευκαιρία να συναντήσω και μέλη της ελληνικής κοινότητας, τόσο της Οδησσού όσο και Έλληνες που έφυγαν από την Μαριούπολη. Τους διαβεβαίωσα ότι η χώρα μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία και βεβαίως τους μετέφερα την κοινή μας θέση, ότι η χώρα κινείται πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών είναι για την Ελλάδα "Ιερό Eυαγγέλιο" της εξωτερικής μας πολιτικής και είναι η ατζέντα με την οποία κινούμαστε για την υποψηφιότητα μας στο ΣΑ του ΟΗΕ".

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως "το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία" ενώ χαιρέτησε "τον ρόλο που διαδραματίζουν τα κόμματα υποστηρίζοντας και προωθώντας τις εθνικές μας θέσεις, αντικρούοντας τη διαρκή προσπάθεια για σπίλωση της εικόνας της πατρίδας μας, υπερασπίζοντας τις θέσεις μας σε διάφορα κοινοβουλευτικά φόρα, στην κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ" και τόνισε "η συνεισφορά σας είναι καθοριστικής σημασίας. Γι' αυτό και σας παρακαλώ να συνεχίσετε το έργο σας".

Απαντήσεις στην αντιπολίτευση

Απαντώντας στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με τον υπουργό που ενημερώνει τακτικά την Επιτροπή της Βουλής επισήμανε ότι "είναι προφανές πως η παρουσία ενός υπουργού και οι ενέργειες που κάνει ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των κομμάτων, γίνονται επ' ονόματι και κατ' εντολή του επικεφαλής της κυβέρνησης". "Δεν γίνεται αλλιώς και δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αλλιώς. Και βεβαίως ο τρόπος αντίληψης μιας κυβέρνησης είναι ενιαίος" προσέθεσε. Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι "αμφισβητήθηκε ποτέ, ο πατριωτισμός του οποιουδήποτε από αυτή την κυβέρνηση", λέγοντας: "Μπορεί να έχουμε διαφωνίες σε χειρισμούς, διαφωνίες στην ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετημάτων ή συνθηκών, αλλά από αυτή την κυβέρνηση θεωρείται ο πατριωτισμός όλων δεδομένος. Αλλοίμονο εάν ήταν αλλιώς- και κατά τούτο ο πρωθυπουργός της χώρας επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί επί της ανάγκης εθνικής ομοψυχίας. Και για να είναι κανείς δίκαιος θα πρέπει να αναγνωρίσει πως σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρά το ό,τι περάσαμε εξαιρετικά δύσκολες σε οξύτητα περιόδους, ο εθνικός κοινοβουλευτικός διάλογος διατηρήθηκε σε ένα επίπεδο σοβαρότητας και επάρκειας".

 

Θα προκαλέσει η αγορά F-35 από την Ελλάδα έξαρση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας;

Στο μεταξύ ανοιχτά παραμένουν τα άλλα δύο μέτωπα των ελληνοτουρκικών. Το πρωί τα γράψαμε σε άλλα άρθρα σχετικά με το πολύκροτο σήριαλ των τουρκικών F-16 και για το πως μια από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία “πέρασε” από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ. Και πως μια άλλη δεν πέρασε... 

 

Για δε τα F-35 ενδεικτικό των κινήσεων από την Αθήνα είναι το γεγονός πως στην γραμμή παραγωγής του F-35, βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων. Φλώρος σε συνέχεια των επισκέψεών του στις ΗΠΑ. .

Τρεις εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Breaking Defense λένε ότι η αγορά του F-35 από την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω μια σφήνα ανάμεσα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

«Δεδομένης της στρατηγικής κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, μια αγορά ελληνικών F-35 είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα με τον γηρασμένο στόλο [της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας]», δήλωσε ο Richard Abulafia, Διευθύνων Σύμβουλος της Aerodynamic Advisory. «Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η Ελλάδα έχει δώσει προτεραιότητα σε υψηλό επίπεδο αμυντικών δαπανών. Η μόνη πρόκληση είναι η διαθεσιμότητα, δεδομένης της περιορισμένης ράμπας παραγωγής F-35».

Μια πώληση F-35 στην Ελλάδα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την Άγκυρα, όπου υπάρχει αυξανόμενη ρητορική ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πιόνι για να ελέγξουν την Τουρκία και ανησυχίες για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών, δήλωσε ο Nicholas Danforth, ανώτερος συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ από το να εγκρίνουν την πώληση, πρόσθεσε.

«Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τεράστια προτεραιότητα στην αποφυγή σύγκρουσης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο. Στο παρελθόν, αυτό σήμαινε προσπάθεια διατήρησης μιας πολύ ισορροπημένης θέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Danforth. «Με τον καιρό, καθώς η απογοήτευση με την Τουρκία έχει αυξηθεί, έχει γίνει σαφές στους ανθρώπους στην Ουάσιγκτον ότι η πραγματική απειλή στην περιοχή είναι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Υπάρχει μια φθίνουσα ανησυχία για το εάν η βελτιωμένη συνεργασία με την Ελλάδα θα ανταγωνιστεί ή όχι την Τουρκία. Βλέπω μια μεγαλύτερη αυξανόμενη πεποίθηση ότι η σχέση με την Τουρκία είναι μια χαμένη υπόθεση και ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα πιστεύει ότι η τουρκική απειλή είναι πραγματική και ότι η αεροπορική υπεροχή είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, είπε ο Ντάνφορθ.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα έχει πράγματι στρατιωτική ανάγκη για τα F-35 ή θέλει απλώς να αντιμετωπίσει την Άγκυρα, ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή και την πολιτική του ΝΑΤΟ, είπε: «Είναι και τα δύο. Είναι σίγουρα και τα δύο.»

Είναι πιθανό μια συμφωνία με τα ελληνικά F-35 να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να λάβει μέτρα που θα της επιτρέψουν να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35, είπε ο Τάουνσεντ, τώρα στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. Ωστόσο, «δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι αισθάνονται ότι απειλούνται από τους Έλληνες», πρόσθεσε. «Οι Τούρκοι ανησυχούν περισσότερο για το PKK».

Αν και είναι πιθανό η Τουρκία να επιδιώξει να ρίξει ένα κλειδί σε μια πώληση F-35 στην Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν κατά της Άγκυρας εμποδίζοντας την αγορά των F-16 από την Τουρκία, είπε ο Τάουνσεντ. «Έχουμε κάποια μόχλευση. Είναι σπάνιο να έχουμε μόχλευση έναντι των Τούρκων και νομίζω ότι τα F-16 είναι ο κύριος μοχλός μας με πολλούς τρόπους».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ