Πολεμική αεροπορία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 22 -Η σημαντικότερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Ελλάδας η πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, που θεωρείται από τις σημαντικότερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εκδήλωση φιλοξενείται από το Ελληνικό Κέντρο Αεροπορικών Τακτικών που βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE), εκτός από τον ελληνικό στρατό θα συμμετέχουν δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τον Καναδά.

Για το σκοπό αυτό, η USAFE έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike από την 492η Μοίρα Μαχητών Πτέρυγας Μάχης, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο RAF Lakenheath, στην αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ανδραβίδας.

Άλλες δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν περιλαμβάνουν, το MQ-9 Reaper UAV της Squadron 124 Attack, το οποίο πετά από τον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Sigonella, Ιταλία, και τους κοινούς ελεγκτές τερματικών επιθέσεων (JTAC) και των δύο Αεροπορικής Υποστήριξης της Ομάδας 4 (Βισμπάντεν, Γερμανία) ως Επιχειρήσεις Αεροπορικής Υποστήριξης 7 Μοίρας (Fort Bliss, Τέξας, ΗΠΑ).

 

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενημέρωσε ότι στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες ειδικά σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συμμετέχουν και τα ακόλουθα μέσα:

- Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AEW).

- Ισραήλ με F-16, G-550 (AEW) και B-707.

- Ιταλία με αεροπλάνα Tornado.

- Κύπρος με ελικόπτερο AW-139.

- Σλοβενία ​​με ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη PC-9.

Πέρυσι, η Ρουμανία έστειλε παρατηρητές στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ και στη φετινή έκδοση γίνεται ένας από τους συμμετέχοντες.

Η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι μια ετήσια άσκηση μέσης κλίμακας (τύπου INVITEX), που βασίζεται στις εγκαταστάσεις του AIR TACTICS CENTER στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Η διάρκεια της άσκησης είναι 15 ημερολογιακές ημέρες και οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της πλειοψηφίας του Athena FIR. Το σενάριο της Άσκησης υιοθετεί, Ιδέα Ενιαίας Βάσης (εκτέλεση επιχειρήσεων από ενιαία Αεροπορική Βάση), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιστορία

 Η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» διεξήχθη για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ως άσκηση τακτικής μικρής κλίμακας, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη ανάγκη για εκπαίδευση σε συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με το Δόγμα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα επόμενα χρόνια, η επιτυχία της άσκησης οδήγησε στην απόφαση να καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση.

Στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Δόγμα HAF και τα Εθνικά Σχέδια σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, προκειμένου να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν επιχειρησιακά σχέδια και τακτικές.

Για την εκτέλεση και τη διεξαγωγή της Άσκησης, η Ελληνική Σχολή Όπλων Μάχης αναπτύχθηκε στη Λάρισα, προκειμένου να σχηματιστεί το «Λευκό Κύτταρο» στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Η «Λευκή Κυψέλη» ήταν υπεύθυνη για τον βέλτιστο συντονισμό και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, ενώ τα Αεροσκάφη που συμμετείχαν αναπτύχθηκαν και στη Λάρισα, στην 110ΠΜ, από όπου και απογειώνονταν για τις αποστολές τους.

Το 2005 η Άσκηση αποκεντρώθηκε, με αποτέλεσμα τα Αεροσκάφη που συμμετείχαν να επιχειρούν από τις μητρικές τους βάσεις, ενώ το Λευκό Κύτταρο, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός γίνονταν στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μαχητικών Όπλων, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας εφαρμόζοντας νεοαποκτηθέντα μέσα Διοίκησης και Ελέγχου.

Τον Νοέμβριο του 2013, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του Single Base Concept, αναβαθμίζοντας την κλίμακα ασκήσεων σε μεσαίο και διευρύνοντας το φάσμα των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ρεαλιστικού και απαιτητικού περιβάλλοντος, με εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό μάχης 24 ώρες το 24ωρο, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης.

Τον Απρίλιο του 2015, η άσκηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τη μορφή INVITEX (Invitation Exercise), με τη συμμετοχή της IAF και των Ειδικών Δυνάμεων USAFE (SOF) ως JTAC.

Κύριοι στόχοι της άσκησης

Στόχοι Άσκησης:

Παρέχετε ρεαλιστική εκπαίδευση, η οποία επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού Περιβάλλοντος Μάχης.

Το συμμετέχον προσωπικό εκτίθεται σε έναν έντονο ρυθμό μάχης, με ρεαλιστικούς ρυθμούς φθοράς και δύσκολα σενάρια που περιλαμβάνουν πολλαπλές σύγχρονες απειλές και ζωντανά σενάρια σε πραγματικό χρόνο, προσαρμοσμένες για να παράγουν την ομίχλη του πολέμου και το φαινόμενο τριβής (ανά Clausewitz), το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στο σύγχρονο πεδίο μάχης και  να δοκιμάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική αντοχή του σύγχρονου μαχητή.

Ακριβής αξιολόγηση βολής/γεγονότος

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση δεδομένων παρακολούθησης εντός και εκτός πλοίου, αισθητήρων και εξειδικευμένου λογισμικού απολογισμού, το οποίο αξιοποιείται για την ανακατασκευή της αποστολής από έμπειρους εκπαιδευτές της Σχολής Όπλων Μαχητών, οι οποίοι επιβλέπουν τη διαδικασία απολογισμού.

Φάσεις

Η άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία

Φάση 2: Μεταφορά δύναμης

Φάση 3: Λειτουργία

Φάση 4: Αναδίπλωση

Εντολή – Έλεγχος

Την Τακτική Διοίκηση των συμμετεχουσών αεροπορικών δυνάμεων αναλαμβάνει ο Αρχηγός του HTAF ( ΑΤΑ )  και ασκείται, μέσω πυρήνα που έχει συσταθεί στο ATC ειδικά για την άσκηση.

Ο Τακτικός Έλεγχος ανατίθεται στον Διοικητή του ATC.

Αποστολές

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Άσκησης, το HFWS επιβλέπει τις αποστολές από το σχεδιασμό σεναρίων έως την απολογιστική ενημέρωση και διασφαλίζει ότι, καλύπτουν όλο το φάσμα των αποστολών που εκτελούνται επί του παρόντος από την HAF.

Στον ΗΝΙΟΧΟ 22, σύμφωνα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα ασκηθούν τα εξής:

Επιθετικές Αντιαεροπορικές Επιχειρήσεις (OCA).
Επιχειρήσεις Αεράμυνας (ADO).
 Επιχειρήσεις Αντιεπιφανειακής Δύναμης (CSFO), συμπεριλαμβανομένης της Συνεισφοράς Αεροπορικής Ισχύος στις Χερσαίες Επιχειρήσεις (APCLO) και της Συνεισφοράς Αεροπορικής Ισχύος στις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις (APCMO)
Αποστολές RECCE (αναγνώριση).
Αποστολές Μάχης Έρευνας και Διάσωσης.
Αποστολές Time Sensitive Target.
Αποστολές Αερομεταφερόμενων Στοιχείων Υψηλής Αξίας (Αποστολές Αερομεταφερόμενων Στοιχείων Υψηλής Αξίας).

Από την πρώτη INVITEX το 2015, η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ έχει προσελκύσει συμμετοχή από την USAFE, της Άμυνας του Ισραήλ, την Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία και με αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή και από άλλες χώρες.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της ΕΑ και της ικανότητάς της να διεξάγει ασκήσεις, με τη συμμετοχή ποικίλων οπλικών συστημάτων σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου και  να παρέχει στους Συμμετέχοντες, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σημείωσε τον υψηλό αριθμό παρατηρητών το 2022, από την Αλβανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Κουβέιτ, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαρόκο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ