Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Gareth Jennings και το διεθνές αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων janes.com, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα των χωρών-χρηστών F-35.
Ειδική ομάδα από το γραφείο προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο για να παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση ειδικές ενημερώσεις σχετικά με τις απαιτήσεις για την προώθηση του προγράμματος.
Mετά τις επαφές που θα λάβουν χώρα στην πατρίδα μας θα ακολουθήσει «έλεγχος» στις ελληνικές αεροπορικές βάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα μαχητικά F-35.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η Λάρισα και η Ανδραβίδα, όμως σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν σημαντικές αναβαθμίσεις σε θέματα ασφάλειας και υποστήριξης, ώστε να δημιουργηθεί η νέα «φωλιά» του Stealth μαχητικού.
Τα σχέδια της Ελλάδας για την απόκτηση του αεροσκάφους της Lockheed Martin, F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) πρόκειται να κινηθούν ένα βήμα μπροστά”, τονίζει ο ειδικός.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, δήλωσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου για την προγραμματισμένη επίσκεψη, καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να προχωρήσει το σχέδιό της για την απόκτηση του F-35A, ως μέρος μιας ευρύτερης ενίσχυσης της πολεμικής αεροπορίας της.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πιο σημαντικό σημείο, που είναι ότι η Ελλάδα θα είναι μέρος του προγράμματος F-35. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο κατανοητό από την κυβέρνηση, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχετε ακούσει δηλώσεις για το σκοπό αυτό όχι μόνο από εμένα αλλά από ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», είχε δηλώσει ο Τ. Πάιατ.
Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, θα έχουμε μια πλήρη επιβεβαίωση της ιστοσελίδας μας εδώ και ένα χρόνο , όταν πρώτοι είχαμε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα “ετοιμάζεται” εκτός όλων των άλλων και για την απόκτηση αριθμού μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35A πιθανότατα από το 2024.
Ο υπουργός άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είχε αφήσει προ μηνών “ορθάνοιχτο παράθυρο” για την απόκτηση F-35, αφού όπως είχε τονίσει “η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται 48 νέα μαχητικά για την πενταετία 2020-25 και σε αυτά περιλαμβάνονται ήδη τα 24 αεροσκάφη Rafale”.
Το αμερικανικό κράτος προς το παρόν, δεν επιθυμεί πλέον την παράδοση αεροσκαφών F-35A στην Τουρκία και για άλλους γεωπολιτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν πιο πολύ με τα νεο-οθωμανικά σχέδια για κυριαρχία σε Μ.Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος Arda Mevlütoğlu, ειδικός στον τομέα της αεροπορίας, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει το κενό της αεροπορική ισχύος που μπορεί να προκύψει σε σχέση με γειτονικές χώρες, με την αποτελεσματική χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου (EW), μεγάλου βεληνεκούς οπλικά συστήματα ακριβείας και προηγμένα drones που παράγονται από την τοπική αμυντική βιομηχανία.
Μόνο που τα F-35, αν και εφόσον αποκτηθούν από την ελληνική πολεμική αεροπορία, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, με ότι όπλα και αν χρησιμοποιήσει η Τουρκία, όπως και τα Rafale, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, για αυτό και “φωνασκεί” για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με ξένα think tank, στην επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί έτσι και αλλιώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στο Ιόνιο, όσο και νοτίως της Κρήτης τα οποία θα αποφέρουν στην χώρα πολλά δισ ευρώ, κάτι που φαίνεται από το τωρινό τρελό ράλι ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, δίνοντας πολύτιμη ανάσα στην ελληνική οικονομία, να κινηθεί ανάλογα.