Πολεμική αεροπορία

Πολεμική Αεροπορία: Οι λόγοι που χρειάζεται και δεύτερη Μοίρα Rafale

Η προμήθεια των Rafale της έκδοσης F3R για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συνιστά ένα ιστορικό γεγονός και μια αδιαμφισβήτητα ιστορική στιγμή για την ελληνική αεροπορική ισχύ. Η ΠΑ απέκτησε ένα πραγματικά ικανό αεροσκάφος, δοκιμασμένο και αξιόμαχο και κυρίως ένα ολοκληρωμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων. Το σημείο όμως με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ΠΑ και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατ’ επέκταση είναι ο συνδυασμός της γαλλικής πλατφόρμας, δηλαδή του αεροσκάφους καθώς και των γαλλικών όπλων που αυτό που φέρει.

Σημείο άξιο αναφοράς είναι βέβαια ο μικρός αριθμός των αεροσκαφών. Η προμήθεια θα έπρεπε αφενός για λόγους μέγιστης αξιοποίησης της επένδυσης και αφετέρου για λοιπούς επιχειρησιακούς λόγους να προβεί ευθύς εξ αρχής στην προμήθεια τουλάχιστον 20-25 Rafale F3R. Αδιαμφισβήτητα όμως ακόμη και η απόκτηση 18 μαχητικών είναι μια πολύ καλή αρχή.

Ως εκ τούτων, η ΠΑ επιβάλλεται να συγκροτήσει και μια δεύτερη μοίρα Rafale δίχως αυτή να υπονομεύει και υποσκάπτει το μέλλον των εξαιρετικών Mirage 2000-5 Mk2 που για τα επόμενα δέκα χρόνια παραμένουν εξαιρετικά ικανά και αξιόμαχα. Αυτό που επιβάλλεται να λάβει χώρα είναι η εγκατάσταση τερματικών ζεύξεων δεδομένων Link 16 ώστε τα Mirage 2000-5 Mk2 να είναι σε θέση να επιχειρούν ενταγμένα στα πλαίσια επιχειρήσεων δικτυοκεντρικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Νικήτα και το defencereview.gr τα 18 ελληνικά F3R θα επιφορτιστούν με αποστολές αναχαίτησης, στρατηγικής κρούσης και ναυτικών προσβολών. Η ΠΑ απόρροια του μικρού αριθμού των αεροσκαφών δεν προχώρησε στην προμήθεια κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας για τα Rafale F3R και συγκεκριμένα των Armement Air-Sol Modulaire (AASM) «Hammer». Τα συγκεκριμένα όπλα επιβάλλεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιο της ΠΑ.

Συγκρότηση τριών γαλλικών μοιρών για τη ΠΑ

Ο πρώτος λόγος που συνηγορεί υπέρ της απόκτησης επιπλέον Rafale (τουλάχιστον 25 αεροσκάφη) είναι η μεγιστοποίηση της επένδυσης που ήδη πραγματοποιείται για τα πρώτα 18 μαχητικά. Λαμβάνοντας υπόψη πως το σύνολο των 18 αεροσκαφών δεν θα είναι διαθέσιμο σε περίοδο σύρραξης συνέπεια ατυχημάτων ή διαθέσιμων αεροσκαφών λόγω διαθεσιμοτήτων, η ΠΑ πρέπει να στοχεύσει στην απόκτηση άλλης μιας μοίρας Rafale ώστε να διαθέτει ένα ομοιογενές σύνολο 40-45 μαχητικών με κοινή τεχνική βάση και υποστήριξη.

Ο δεύτερος λόγος είναι η πρόσβαση στο γαλλικό οπλοστάσιο των στρατηγικών όπλων αλλά και των νέων όπλων όπως οι MICA NG. Κατ’ επανάληψη έχουμε τεκμηριώσει την άποψη μας πως η ΠΑ για εθνικούς λόγους είναι απαραίτητο να διαθέτει μια δεύτερη πηγή εφοδιασμού οπλικών συστημάτων. Ο υφιστάμενος αριθμός των βλημάτων MICA (EM & IR), METEOR, SCALP-EG και EXOCET πρέπει να συμπληρωθεί με νέα όπλα όπως οι AASM και οι MICA NG.

Αποκτώντας η ΠΑ μια δεύτερη μοίρα Rafale η ΠΑ θα διαθέτει συνολικώς 40-45 φορείς στρατηγικών όπλων όπως SCALP-EG και EXOCET. Έχοντας ως προαπαιτούμενο πως η ΠΑ θα εξασφαλίζει διαθεσιμότητες της τάξης του 75% τότε θα μπορεί να εξαπολύσει ένα όγκο πυρός αποτελούμενο από περίπου 70 SCALP-EG ή EXOCET αφού κάθε Rafale δύναται να φέρει από δύο βλήματα SCALP ή EXOCET έχοντας συνολικά στον αέρα περί τα 35 αεροσκάφη Rafale. Στη παραπάνω (ενδεικτική) παράθεση δυνατοτήτων και όγκου πυρός από τρεις γαλλικές Μοίρες προστίθενται ασφαλώς και τα Mirage 2000-5 Mk2. Κάθε αεροσκάφος φέρει από έναν SCALP EG. Σε μια βαριά διαμόρφωση κάθε μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2 φέρει 8 βλήματα MICA αέρος – αέρος αν και η συνήθης διαμόρφωση που τα έχουμε δει είναι με 6 βλήματα MICA.

Από την άλλη μεριά σε μια ενισχυμένη διαμόρφωση εναέριας υπεροχής, το Rafale F3R μπορεί να φέρει έως 10 βλήματα MICA ή 4 Meteor και 4 Mica.

Εκτός όμως των δυνατοτήτων ναυτικών προσβολών, στρατηγικής κρούσης και αναχαίτησης η ΠΑ πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Rafale στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού με σύγχρονα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας. Η ΠΑ με μια ακόμη πλήρη μοίρα εκμεταλλεύεται στο έπακρο και τις δυνατότητες προσβολών στόχων στο έδαφος όχι στα πλαίσια στρατηγικής κρούσης με SCALP EG αλλά με όπλων ακριβείας τακτικού χαρακτήρα (AASM). Κάθε Rafale δύναται να φέρει έως 6 βόμβες των 500 λιβρών AASM ή 4 των 1000 λίβρες ή 2 των 2000 λιβρών (πρόκειται για τη τελευταία έκδοση του AASM).

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προμήθεια μιας επιπρόσθετης Μοίρας Rafale να αποτελέσει το άλλοθι για να αποσυρθούν πρόωρα τα Mirage 2000-5 Mk2. Απώτερος στόχος επαναλαμβάνουμε πρέπει να είναι η συγκρότηση τριών γαλλικών Μοιρών. Ένα αντικειμενικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη χώρων στην 114 Πτέρυγα Μάχης και συγκεκριμένα καταφυγίων καθώς και η υπερ συγκέντρωση μαχητικών. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απόσυρση των F-4 AUP και την αντικατάσταση από Rafale F3R στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Σε μεσοπρόσθεσμο χρονικό ορίζοντας, ο ιδανικός αντικαταστάτης των Mirage 2000-5 Mk2 θα πρέπει να είναι τα Rafale F4. Ακολούθως, η ΠΑ πρέπει να εκσυγχρονίσει τα F3R στο επίπεδο F4 και να μην επαναληφθούν οι εγκληματικές αδράνειες του παρελθόντος με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εγκατάλειψη των Mirage 2000 EGM/ BGM αποτέλεσμα του μη έγκαιρου εκσυγχρονισμού.

Ένας ακόμη λόγος υπέρ της συγκρότησης άλλης μιας γαλλικής Μοίρας Rafale σε άμεσο χρονικό διάστημα, δύναται να αποτελέσει τη βάση εγχώριας συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην αρχική απόκτηση των 18 μαχητικών.

Σε στρατηγικό επίπεδο η ΠΑ αποκτώντας μια δεύτερη Μοίρα Rafale F3R λόγω ακτίνας δράσης, ποικιλίας όπλων και μεταφερόμενου οπλικού φορτίου η ΠΑ μπορεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στα επιχειρησιακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Σε πρώτη φάση η ΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές τιμές των Γάλλων (2.32 δισεκατομμύρια ευρώ για 18 αεροσκάφη) θα πρέπει να κινηθεί διεκδικώντας τα 12 Rafale που προσφέρονται στη Κροατία και παράλληλα να αποκτήσει άλλα 10 με 12 καινούργια F3R συνεπικουρούμενα με πακέτο όπλων.

Η ΠΑ έκανε το πρώτο βήμα με την προμήθεια 18 Rafale. Η ολοκλήρωση και κυρίως η μεγιστοποίηση της επένδυσης θα πραγματοποιηθεί με την απόκτηση άλλης μιας Μοίρας αεροσκαφών Rafale F3R. Στον αντίποδα αρκετοί είναι αυτοί που θα προβάλουν το επιχείρημα πως τα επόμενα αεροσκάφη της ΠΑ θα πρέπει να είναι τα 5ης γενιάς F-35. Επανειλημμένα έχουμε τεκμηριώσει πως το F-35 ακόμη είναι σε καθεστώς IOC, με παιδικές ασθένειες και κυρίως υψηλό κόστος κύκλου ζωής.

Επίσης, άλλη μια παράμετρος είναι πως η συζήτηση για την προμήθεια αεροσκαφών F-35 θα πρέπει να λάβει χώρα με προαπαιτούμενο την απόκτηση των κατάλληλων όπλων διότι η πλατφόρμα ναι μεν ενσωματώνει εξαίρετες δυνατότητες (αισθητήρες, ραντάρ, πτητικά χαρακτηριστικά) αλλά πρέπει να συνοδεύεται και με τα ενδεδειγμένα όπλα. Επιπροσθέτως, οι όποιες συζητήσεις για το F-35 θα είναι μακροχρόνιες ενώ οι παραδόσεις θα καθυστερήσουν αφού προηγούνται αρκετές άλλες χώρες στη γραμμή παραγωγής.

Η απόκτηση επιπλέον Rafale καθιστά τη ΠΑ κυρίαρχη με πλήρη και ολική ανατροπή του ισοζυγίου αεροπορικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εμβαθύνει και διευρύνει τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας προσδίδοντας στη ΠΑ ένα αεροσκάφος εξαιρετικών δυνατοτήτων σε όλους του τομείς (ναυτικές προσβολές, στρατηγική κρούση, αναχαίτηση, βομβαρδισμός τακτικού επιπέδου) και ικανοτήτων και κυρίως με πλήρη πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος όπλων που πραγματικά κάνουν τη διαφορά και δεν διαθέτει ο αντίπαλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ