Πολεμική αεροπορία

Η σημασία της απόκτησης "ιπτάμενων τάνκερ" για την Πολεμική Αεροπορία

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη των 18 γαλλικών Rafale (4ης γενιάς +), σκεπάζοντας με τα γαλάζια φτερά το Αιγαίο.

Από την άλλη η Τουρκία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω της απόκτησης των ρωσικών αντιαεροπορικών S-400.

H Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία, όπως ζητούν οι ΗΠΑ, ενώ τα εξαπτέρυγα του Ερντογάν κάνουν λόγο ότι μελετούν την αγορά 2ου Συντάγματος αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, ενώ λένε ότι επιθυμούν να αγοράσουν μαχητικά Eurofighter των οποίων κατασκευάστριες χώρες είναι η Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης αναφέρουν ότι η Τουρκία με την αγορά των Eurofighter θα αποτρέψει την ελληνική αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, μέχρις ότου κατασκευάσουν το Εθνικό εγχώριο μαχητικό τους αεροσκάφος TFX, το οποίο θα φέρει κινητήρα Rolls Roys.

Διαφαίνεται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει το 2021 πλήν συγκλονιστικού απροόπτου, αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Ωστόσο υπάρχει ένας κρίσιμος "αεροπορικός τομέας" στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι της Τουρκίας και αυτός είναι η παντελής έλλειψη "ιπτάμενων τάνκερ" για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Τυχόν προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών ή καλύτερα μετατροπή επιβατικών αεροσκαφών Airbus A330, σε "ιπτάμενα τάνκερ" θα ήταν ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος για την πολεμική μας αεροπορία, η οποία θα είχε πλέον τη δυνατότητα παροχής αεροπορικής υποστήριξης της Κύπρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ με τα κατάλληλα πυρομαχικά όπως πυραύλους αέρος -εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, θα είχε τη δυνατότητα προσβολής όλης της τουρκικής επικράτειας και φυσικά στρατηγικών στόχων της σε όλη της την έκταση.

Ιδίως το τελευταίο θα ανάγκαζε την Τουρκία να διάθετε αεροπορικά και αντιαεροπορικά μέσα  για την προστασία τους, διασπείροντας έτσι τις δυνάμεις της, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Για παράδειγμα τα φράγματα στην Ανατολία του Τίγρη και του Ευφράτη, τώρα είναι στο απυρόβλητο από την ελληνική πολεμική αεροπορία, ενώ με τα "ιπτάμενα τάνκερ όχι".

Στον τομέα αυτό η Τουρκία κινείται αντιδιαμετρικά με την Ελλάδα και εξηγώ.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική Αεροπορία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Τουρκικές Αερογραμμές για την μεταβίβαση από αυτήν 9 επιβατικών αεροσκαφών Airbus A330, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε “ιπτάμενα τάνκερ” για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Η κίνηση έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκική Αεροπορία βλέπει τις απαιτήσεις για αποστολές μεγάλων αποστάσεων, τόσο από μαχητικά αεροσκάφη όσο και αεροσκάφη μεταφορών, να αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά την εμπλοκή της στη Λιβύη.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε το 2020 δύο ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, με χρήση 3 KC-135 (ιπτάμενα τάνκερ) και F-16 της, προκειμένου να εξετάσει τις δυσχέρειες-προβλήματα-απαιτήσεις που έχει αφενός τυχόν εγχείρημα της να επιχειρήσει σε μεγάλες αποστάσεις από τα αεροδρόμιά της, στη Λιβύη λόγου χάρη, αφετέρου στο να διασφαλίσει τα KC-135 από πιθανή εχθρική αεροπορική απειλή.

Ωστόσο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα συμπεράσματα από τις παραπάνω ασκήσεις θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμα για την Τουρκική Αεροπορία σε περίπτωση που ήθελε ενεργήσει σε βάρος της Κρήτης- Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας

Σήμερα η Tουρκική Αεροπορία αξιοποιεί 7 KC-135R των οποίων το επιχειρησιακό όριο ζωής τερματίζεται το 2030 και για αυτό κινείται στην απόκτηση και μετασκευή των Α330 σε ιπτάμενα τάνκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Α330 είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το KC-135R και μπορεί να μεταφέρει 245.000 λίβρες καυσίμου έναντι 200.000 λιβρών που φέρει το KC-135.

Eκτίμηση είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών εν σχέσει με σήμερα, όπως και οι υψηλότερες επιδόσεις τους, θα αναβαθμίσουν την υποστήριξη αεροπορικών επιχειρήσεων μεγάλων αποστάσεων με εναέριο ανεφοδιασμό από την Τουρκική Αεροπορία.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα η χώρα μας να διαθέτει 3-4 "ιπτάμενα τάνκερ" γεγονός που θα επάυξανε δραματικά τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ