Με τις πολεμικές συρράξεις να αυξάνουν δραματικά στην περιοχή γύρω από την Ελλάδα, πολλά θα πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί αν μη τι άλλο να προστατέψει όσο γίνεται τουλάχιστον τον άμαχο πληθυσμό της.
Με αφορμή τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα στην Κύπρο σχετικά με τα καταφύγια πολιτικής άμυνας που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για να προστατέψει τους πολίτες της, έρχεται στο φως η…γύμνια που υπάρχει σε αντίστοιχες υποδομές στην Ελλάδα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα που έχει να εμπλακεί σε πόλεμο τουλάχιστον 74 χρόνια το κομμάτι των καταφυγίων έχει παραμεληθεί σε πολύ σοβαρό βαθμό.
Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού δυστυχώς δεν θα έχει την δυνατότητα να βρει καταφύγιο καθώς είναι λιγοστά.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει πέρυσι τέτοιο καιρό σε απογευματινή εφημερίδα ο συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ – ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα υπάρχουν 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Με το ζόρι δηλαδή ούτε το 10% του πληθυσμού της Αθήνας. Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα για το πληθυσμό των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της χώρας.
Την ίδια στιγμή στην Κύπρο σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στη διάθεση των Κυπρίων πολιτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2200 καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας, έτοιμα να φιλοξενήσουν αν χρειαστεί ανάγκη το 30% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια για να αυξηθεί ο αριθμός των καταφυγίων και δίδοντας συμβουλές στους πολίτες για το πώς θα λειτουργήσουν πριν αλλά και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης
Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιασίδης, είπε αρχικά πως στην Κύπρο υπάρχουν 2200 καταφύγια αυτή τη στιγμή με τα περισσότερα να βρίσκονται στα αστικά κέντρα και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές και γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν με εξεύρεση νέων χώρων. «Είμαστε σε επικοινωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις για να μας δώσουν καταλόγους με τους ναούς που έχουν υπόγεια μεγάλα. Επίσης υπάρχουν πολλές νέες αναπτύξεις, οι οποίες πολλές έχουν υπόγειους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προστασίας», είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Λιασίδης, τα καταφύγια είναι ειδικά διαρρυθμισμένα με εξοπλισμό αλλά υπάρχουν και οι χώροι προστασίας στους οποίους οι πολίτες μπορούν να καταφύγουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σημείωσε πως αν υπάρχουν σε σπίτια υπόγειοι χώροι, οι κάτοικοι τους μπορούν να καταφύγουν εκεί για να προστατευθούν.
Ερωτηθείς αν τα 2200 καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας είναι άμεσα διαθέσιμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας απάντησε θετικά, λέγοντας πως τα πλείστα καταφύγια είναι εξοπλισμένα, έχουν τουαλέτες, ντεπόζιτα νερού και αυτά που δεν έχουν αυτή τη στιγμή τουαλέτες, η Υπηρεσία σκοπεύει άμεσα να τα εξοπλίσει με ξηρού τύπου, βιολογικές τουαλέτες.
Σημείωσε, ωστόσο, πως όλα τα καταφύγια είναι για ολιγόωρη παραμονή του πληθυσμού για όση ώρα διαρκούν βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιθέσεις και όχι για όσο χρόνο διαρκέσουν τυχόν συρράξεις.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε πως τα υφιστάμενα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας μπορούν να φιλοξενήσουν σήμερα περίπου το 30% του πληθυσμού, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να φτάσουν σε κάποιο στάδιο την κάλυψη του 70% των πολιτών. Παρόλα αυτά, όπως είπε, σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα βρίσκεται εν ώρα κρίσης στην επιστράτευση και κάποιοι άλλοι σε ζωτικές υπηρεσίες.