Ακούστηκαν πολλά για το υπό σύσταση Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και για τα επιτεύγματα που αναμένουμε, ως μια άκρως αξιέπαινη προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια .
Το ΕΛΚΑΚ θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος, ενώ η συνεργασία με χώρες σαν την Γαλλία θα το απογειώσουν.
Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ο άγριος πόλεμος στην Ουκρανία παράγει συνεχώς διδάγματα, ενώ γίνεται απολύτως κατανοητό ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από τα προγράμματα που πρέπει να υλοποιήσουν στους Τρεις κλάδους, οφείλουν να προσαρμοστούν και στον αποκαλούμενο “ πόλεμο των μη επανδρωμένων συστημάτων”.
Πρόκειται για έναν πόλεμο που αφορά συστήματα που θα κυριαρχήσουν στο μελλοντικό πεδίο μάχης
Μιλάμε για Τρία συγκεκριμένα είδη:
Α. drone τύπου FPV εξοπλισμένα με πολυβόλα και άλλα πυρομαχικά.
Β. Θαλάσσια σκάφη USV εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους και τορπίλες.
Γ. Χερσαία οχήματα UGV εξοπλισμένα με πυραύλους και πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων.
Για παράδειγμα στην πρόσφατη αμυντική έκθεση είδαμε το Atlas 8 της Altus lsa με δύο αντιαρματικούς πυραύλους Akeron MP.
Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την ALTUS, στο πλαίσιο της δεύτερης συμφωνίας συνεργασίας, η MBDA επιδιώκει να αναπτύξει μια σειρά τακτικών drones εξοπλισμένων με πυραύλους AKERON MP.
Υπάρχουν και άλλα drone που βρίσκονται υπό κατασκευή από ιδιωτικές εταιρείες τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε και να παράγουμε έναν τύπο για τις ανάγκες μας, όπως η ΣΑΡΙΣΑ ΑΡΧΥΤΑΣ, ΓΡΥΠΑΣ κά.
Θαλάσσια σκάφη USV εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους και τορπίλες
Στον πόλεμο της Ουκρανίας είδαμε για παράδειγμα, τα σκάφη 'FrankenSAM' τα οποία έχουν κάνει μεγάλη ζημιά σε πολεμικά πλοία, διαθέτουν πυραύλους μικρού μεγέθους, ενώ η προσθήκη τορπιλών θα τα μεταβάλει σε πραγματική φονική μηχανή στην θάλασσα, κατά μονάδων επιφανείας και ναυστάθμων.
Τέλος, το μη επανδρωμένο όχημα Βίκινγκ που είδαμε σε πρόσφατη έκθεση, είναι ένα οπλικό σύστημα που αλλάζει τον πόλεμο όπως τον γνωρίζαμε έως σήμερα.
Είναι εφοδιασμένο με πολυβόλο, ενώ αυτά τα οχήματα μπορούν να εξοπλιστούν με μικρούς αντιαρματικούς πυραύλους, και βομβιδοβόλα.
Εφόσον μπορέσουμε ως ελληνική αμυντική βιομηχανία να εντάξουμε αυτά τα συστήματα σε γραμμή παραγωγής, με υλικά εντός χώρας ( τα περισσότερα τουλάχιστον), και τα παράγουμε μελλοντικά σε ικανούς αριθμούς, για εξοπλίσουμε τις ελληνικές Ταξιαρχίες και τις μονάδες των νησιών μας στο Αιγαίο.
Με αυτά τα συστήματα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή επίθεση ακόμα και από υπέρτερες σε αριθμό δυνάμεις, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα του προσωπικού μας.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παράγει τα οπλικά της συστήματα και να μην αναμένει την αγορά τους από το εξωτερικό.