Η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ προχθές αποκάλυψε για μία ακόμη φορά τις τρομερές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά από τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν δίνουν τους πυραύλους τύπου Κρουζ “Ταύρος” στο Κίεβο, ενώ είναι χολωμένοι και από την παρουσία γερμανικών αρμάτων μάχης στην Μόσχα ως τρόπαια των Ρώσων, θυμίζοντας εποχές του 1944.
Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ/ΒΗΜΑ , "η χώρα μας δέχθηκε (και συνεχίζει να δέχεται) τρομερές πιέσεις “ για να δώσουμε και επιπλέον επιχειρησιακό οπλισμό στην Ουκρανία.
Η Αθήνα δέχθηκε πιέσεις για να παραδώσει αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, τα S-300 και OSA, ακόμα και άρματα μάχης Leopard 1”.
Ως προς τους Patriot η Ελλάδα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν προτίθεται να δώσει στο Κίεβο καμιά συστοιχία μόνο εάν και εφόσον αντικατασταθεί από συστοιχία που θα ανήκει σε νεότερη έκδοση του συστήματος και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας της χώρας.
Ως προς του S-300 που θα είναι και πιο εύκολο για τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν, η Ελλάδα επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να δώσει οτιδήποτε αν αυτό δεν αντικατασταθεί νωρίτερα. Γεγονός είναι πως θεωρητικά για τους S-300 θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει και την άδεια της Μόσχας. Στην απόφαση της Αθήνας ως προς το συγκεκριμένο σύστημα βαραίνει και των ανταλλακτικών…
Φυσικά η στρατιωτική ηγεσία το ξέκοψε από την αρχή και σε αυτό συμφώνησε και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Μιλάμε για άκρως επιχειρησιακά συστήματα, πάνω στα οποία στηρίζεται η ελληνική άμυνα σε στεριά και αέρα, από τις προκλήσεις του Ερντογάν, που επιτίθεται φραστικά στην χώρα μας κάθε δεύτερη ημέρα, στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα μας “ ξεφορτώθηκε πολλά απαρχαιωμένα οπλικά συστήματα (που βρίσκονταν σε αποθήκες) και που τα είχε προμηθευτεί όταν κατέρρευσε η Ανατολική Γερμανία ή όταν τα αγοράσαμε από την τότε Σοβιετική Ένωση.
Τα «ξεφορτωθήκαμε» όπως ειπώθηκε από τους επιτελείς και θα τα αντικαταστήσαμε με πιο σύγχρονα”.
Μέχρι σήμερα πάντως έχουν παραδοθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία (από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 μέχρι τώρα) ποσότητες από:
α. Τυφέκια εφόδου (assault rifles) ΑΚ - 47.
β. Αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18.
γ. Ρουκέτες Πυροβολικού 122 mm.
δ. Τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 (40 οχήματα).
ε. Αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό/κουβέρτες.
στ. Φυσίγγια διαμετρήμματος 7,62 Χ39 mm και 7,62 Χ54 mm.
ζ. Βλήματα 73mm.
η. Βλήματα πυροβολικού 155 χιλ.
θ. Βλήματα πυροβολικού 203 χιλ.
ι. Βλήματα STINGER.
Επίσης με διακρατική συμφωνία έχουν πωληθεί στην Τσεχία βλήματα πυροβολικού των 105 mm, καθώς και 32 πυροβόλα Μ-101Α1 των 105 mm.
Τεχνητή νοημοσύνη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov.gr) η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».
Τι προβλέπει; Έχει τέσσερα βασικά σκέλη:
1. Σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
2. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
3. Σύσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις του Σώματος Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας.
4. Επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά.