Οργασμό έχουμε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την παρουσίαση νέων αμυντικών συστημάτων και την βελτίωση του ελληνικής κατασκευής UAV ΑΡΧΥΤΑΣ.
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «RAFAEL», κ. Micha Ron (Corporate Regional Director), κ. Gershon Zlotnik (BD & Marketing Senior Director), κ. Yosef Aharoni (BD & Marketing Director) και κ. Yavin Rotem (BD & Marketing Director) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του πυραύλου A-A Python-5, που κατασκευάζει.
Ποιος είναι ο πύραυλος A-A Python-5
Ο πέμπτης γενιάς πύραυλος είναι ικανός να εμπλακεί με μικρής εμβέλειας πυραύλους και πυραύλους πέρα οπτικής εμβέλειας. Αποτελεί την πιο μοντέρνα έκδοση της οικογένειας πυραύλων Python και αποτελεί μέρος του εξοπλισμού πολλών F-15, F-16, Mirage και άλλων αεροσκαφών.
Ταχύτητα: 4 μαχ
Εμβέλεια: 20 χιλιόμετρα
Ο Python-5 είναι ο πιο πρόσφατος πύραυλος στην οικογένειά του και έχει δοκιμαστεί σε μάχη πάνω από τους ουρανούς του Λιβάνου, όπου έκανε το επιχειρησιακό του ντεμπούτο καταρρίπτοντας δύο ιρανικά Ababil UAVs που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ.
Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ικανός πύραυλος αέρος-αέρος στο απόθεμα του Ισραήλ και ένας από τους πιο προηγμένους AAM στον κόσμο. Ως πύραυλος πέρα από την οπτική εμβέλεια, είναι ικανός να «κλειδώσει μετά την εκτόξευση» (LOAL) και έχει ικανότητα επίθεσης πλήρους σφαίρας / όλων των κατευθύνσεων (συμπεριλαμβανομένης της πίσω).
Ο πύραυλος διαθέτει μία προηγμένη ηλεκτρο-οπτική και υπέρυθρη αναζήτηση εικόνων, η οποία σαρώνει την περιοχή στόχου για εχθρικά αεροσκάφη και, στη συνέχεια, κλειδώνει για το κυνήγι του τερματικού.
Με συνολικά δεκαοκτώ επιφάνειες ελέγχου και προσεκτική σχεδίαση, ο προκύπτον πύραυλος υποτίθεται ότι έχει τέτοια ελιγμού όσο οποιοσδήποτε άλλος πύραυλος αέρος-αέρας με ακροφύσια ώθησης.
Ξεκινά δοκιμές το ελληνικό drone ΑΡΧΥΤΑΣ που θα είναι το “μακρύ χέρι” της διοικήσεως Φρεγατών
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το UAV ‘‘Αρχύτας’’, θα ξεκινήσει εναέριες δοκιμές τους επόμενους 5 μήνες, σύμφωνα και το σχεδιάγραμμα της ΕΑΒ, και εντός του τρέχοντος τριμήνου, θα έχουμε και την γραμμή βιομηχανικής παραγωγής του να τίθεται σε λειτουργία.
Σύμφωνα με ελληνική αμυντική ιστοσελίδα έχουμε αλλαγές στον ΑΡΧΥΤΑ με “βασικό στοιχείο αλλαγής, την αντικατάσταση του αρχικού κυρίου κινητήρα καυσίμου της ιταλικής Zanzottera Technologies ισχύος 35 ίππων, από κινητήρα τύπου Wankel. Το αποτέλεσμα ήταν η δραστική αύξηση του οφέλιμου φορτίου, από 14 σε 35 κιλά πλέον, και της αυτονομίας πτήσεως (τριπλάσια) από 4 σε 12 ώρες”.
Το ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έχει αυτονομία πτήσεως τις 12 ώρες, και δύναται να εκτελέσει αποστολές επιτηρήσεως, υποστήριξης επιχειρήσεων, και αναμετάδοσης επικοινωνιών.
Θα έχουμε την δυνατότητα να εντοπίζουμε από μια σχετικά μεγάλη απόσταση, τα εχθρικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας σε συνεργασία με τα ραντάρ επιφανείας των πλοίων μας, σαν αυτά που έχουν οι Τούρκοι και ήδη χρησιμοποιούν.
Μετά την ανακοίνωση ναυπήγησης μονάδων επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έρχεται η είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Constellation των ΗΠΑ, με τον σχεδιασμό κατασκευής επτά μονάδων επιφανείας για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για ένα πλοίο του μέλλοντος που ενσωματώνει ότι σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του ναυτικού πολέμου, αν και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιδιώξει να “φοράνε” και εκτοξευτήρες για πυραύλους Κρουζ.
Υπάρχει ήδη παρασκήνιο για πρόταση από τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου κλάσης Constellation.
Ταυτόχρονα οφείλουμε να τρέξουμε ειδικό πρόγραμμα για τουλάχιστον 100 UUV και USV, δηλαδή μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη και σκάφη επιφανείας ελληνικής σχεδίασης, τα οποία θα μας βοηθήσουν στο Αιγαίο σε πολύ μεγάλο βαθμό συνοδεύοντας τις Φρεγάτες και τις Κορβέτες μας.
Αυτά τα μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα θα πρέπει στην συνέχεια να τα εξοπλίσουμε με μικρούς πυραύλους, πολυβόλα , ραντάρ ώστε να δράσουν υποστηρικτικά μαζί με πολεμικά πλοία μας σε κάθε επικίνδυνη κατάσταση.
Το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο τώρα ξεκινά, και οφείλουμε να προετοιμαστούμε όσο τον δυνατόν καλύτερα, αφοί οι Τούρκοι είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να μας “κοντράρουν” παντού.