Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν στελθ πύραυλο κρουζ και η Ελλάδα ενδιαφέρεται καθώς η εμβέλειά του ξεπερνά την Άγκυρα

Με την Πολεμική Αεροπορία να κινείται προς την απόκτηση των F-35 Block 4 αλλά και το πρόγραμμα των F-16 Viper να συνεχίζεται, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές προκειμένου να εξετάζουν τα όπλα που θα εξοπλίσουν τους δύο αυτούς τύπους.

Αυτό όμως που αν τελικά αποκτηθεί από την ΠΑ θα αλλάξει τα δεδομένα δίνοντας στα μαχητικά της Ελλάδας, δυνατότητες υποστρατηγικής κρούσης είναι ο πύραυλος κρουζ AGM-158 JASSM-ER καθώς έχει βεληνεκές πάνω από 900 χιλιόμετρα. Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν το συγκεκριμένο πύραυλο και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες ξεκίνησε επαφές η κατασκευάστρια εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανώτατη στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο Πενταπόσταγμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς. Αν προχωρήσει αυτή η υπόθεση και ο συγκεκριμένος πύραυλος αποκτηθεί, θα θέτει εντός βεληνεκούς των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα και την ίδια την Άγκυρα και θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα αποκτά αυτή την δυνατότητα.

Στην κανονική του έκδοση το βεληνεκές του είναι 370 χιλιόμετρα κάτι που τον καθιστά υπέρτερο του πυραύλου κρουζ Scalp που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία

Ο JASSM χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιθέσεων της 14ης Απριλίου 2018 κατά της Συρίας κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Δύο B-1 Lancers εκτόξευσαν συνολικά 19 JASSM ως μέρος επιδρομών εναντίον τριών στόχων χημικών όπλων που φέρονταν να ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση. Και οι 19 πύραυλοι JASSM εκτοξεύτηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο Barzah, το οποίο καταστράφηκε από το χτύπημα. Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δύο πύραυλοι που απέτυχαν να εκραγούν εντοπίστηκαν από τον Συριακό Αραβικό Στρατό και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία στις 18 Απριλίου για μελέτη - δεν έχουν παρασχεθεί στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό. Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν JASSM-ER με βεληνεκές 920 χιλιόμετρα, αλλά αργότερα διευκρινίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν βασικά μοντέλα JASSM των 370 χιλιομέτρων

Στις 27 Οκτωβρίου 2019, στο τέλος της επιδρομής Barisha για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Abu Bakr al-Baghdadi, του τότε ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), χρησιμοποιήθηκε ένας αριθμός πυραύλων AGM-158B με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί πλήρως το συγκρότημα όπου πραγματοποιήθηκε η επιδρομή, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά που ο πύραυλος χρησιμοποιείται σε μάχη.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας «Lockheed Martin» Lawrence Pravecek (International Business Development Sr. Mgr), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), AGM-158 JASSM και IRST Sensor System που κατασκευάζει εταιρεία.

Το Sniper Advanced Targeting Pod (ATP είναι σύστημα εντοπισμού, αναγνώρισης, αυτόματης ιχνήλασης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καθοδήγηση όλων των πυρομαχικών καθοδήγησης λέιζερ και GPS (δυτικής προέλευσης) κατά στατικών ή κινούμενων στόχων.

Το IRST Sensor System είναι αισθητήρας υψηλής πιστότητας για την ανίχνευση και παρακολούθηση εναέριων στόχων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ