Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Ελλάδα και Τουρκία εντάσσονται στο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας Sky Shield της ΕΕ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την προσέλευσή του σήμερα, σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Καλημέρα σας.

Kατ’ αρχάς σήμερα, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας θα συζητήσουμε για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Επίσης, θα συζητήσουμε για τα ζητήματα ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Από εκεί και πέρα, στο περιθώριο της Συνόδου θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Γάλλο ομόλογό μου, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu).

Νομίζω ότι ο συντονισμός με την Γαλλία, με την οποία έχουμε μία στενή στρατηγική σχέση, είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας.

Ακόμη, θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative, μία πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αντιπυραυλική προστασία. Σημειώνω ότι την ίδια μέρα θα προσχωρήσει και η Τουρκία.

Θα έχω επίσης τη δυνατότητα να συναντήσω τον Τούρκο ομόλογό μου. Νομίζω ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης, η αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών, μπορεί να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ευχαριστώ πολύ».

Δήλωση του Γερμανού Υπουργού Άμυνας για το ίδιο θέμα

Ελλάδα και Τουρκία εντάσσονται επίσημα στο πρόγραμμα  πυραυλικής άμυνας υπό τη Γερμανία, ανέφεραν πηγές σήμερα την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών της λεγόμενης Πρωτοβουλίας European Sky Shield σε 21, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η ώθηση για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης από την κυβέρνηση στο Βερολίνο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χώρες που προμηθεύονται από κοινού συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την αποδοτικότητα και την ευελιξία του κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η κίνηση έχει αναστατώσει τη Γαλλία, η οποία δεν έχει ενταχθεί, επειδή θέλει τα ευρωπαϊκά έθνη να αγοράζουν συστήματα κατασκευασμένα από εργολάβους της ΕΕ αντί να βασίζονται εν μέρει σε εξοπλισμό που παράγεται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Πιστόριους είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα υπογράψει σύμβαση αγοράς την Πέμπτη με τον Σλοβένο ομόλογό του για ένα σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM.

Διάσκεψη χθες με ΗΠΑ στο ΥΠΕΘΑ για την Ουκρανία

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε χθες Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, σε Τηλεδιάσκεψη (VTC) της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία. Στην Τηλεδιάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin), συμμετείχαν Υπουργοί, Υφυπουργοί Άμυνας και υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι

Στην Τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν λεπτομερώς η κατάσταση ασφαλείας, οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεισφορά των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Κατά την παρέμβασή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει σταλεί έως σήμερα στην Ουκρανία και τόνισε ότι η χώρα μας παραμένει στο πλευρό του ουκρανικού λαού.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα , ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης απάντησε στον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ ότι, όποιος στρατιωτικός εξοπλισμός κριθεί μη αναγκαίος επιχειρησιακά τότε αποφασίζεται η εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση (μέχρι και η αποστολή του ως βοήθεια στο εξωτερικό).

Ο ίδιος επανέλαβε ουσιαστικά απόφαση του ΚΥΣΕΑ πουν έλεγε  ότι "ο  εξοπλισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εύχρηστος και μη επιχειρησιακά αναγκαίος, με απόφαση του ΣΑΓΕ, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου, μπορεί να διατίθεται προς πώληση, ανταλλαγή ή χρηματοδοτική μίσθωση, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Εκτιμάται ότι πιθανόν, και σύμφωνα με ανάλογη απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, είναι  υπαρκτό το σενάριο παράδοσης των ρωσικής κατασκευής συστημάτων στον ουκρανικό Στρατό, που σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο πολύ τα έχει ανάγκη αυτό το διάστημα,και η χώρα μας θα αποκτήσει άλλα ανάλογα με το κόστος που θα εγγραφεί στην ΕΕ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ