Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Θα μας τρελάνει η ΕΑΒ! Μπορεί να μην είναι σε θέση να «τρέξει» άμεσα αναγκαία προγράμματα όπως τα C-130 αλλά θα συναρμολογεί διαστημικό υλικό και δορυφόρους

Μπορεί η ΕΑΒ να μην είναι σε θέση να παραδώσει επιτέλους τα C-130 και τα P-3 και κάποια Super Puma που «σαπίζουν» στις εγκαταστάσεις της και τόση ανάγκη έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αλλά προχώρησε και στη σύναψη συμφωνίας για να θέσει σε λειτουργία μια σύγχρονη υποδομή, εντός των εγκαταστάσεων της, για συναρμολόγηση, ενσωμάτωση και δοκιμή (AIT) διαστημικού υλικού και δορυφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ότι τα πράγματα με εξαίρεση (ευτυχώς) του προγράμματος των F-16 VIPER προχωρούν ή πιο σωστά δεν προχωρούν, όπως θα έπρεπε είναι γνωστό και αυτό φαίνεται πλέον ακόμα και από την καθυστέρηση ανακοίνωσης της συγκεκριμένης έναρξης έργου.

Η ίδια η ΕΑΒ με ανακοίνωσή της ένα μήνα και κάτι αργότερα αναφέρει πως:

«Στις 27 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι η έναρξη του έργου HAITF (Hellenic Assembly, Integration and Testing Facility).

Ο κύριος στόχος του έργου HAITF είναι να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να θέσει σε λειτουργία μια σύγχρονη υποδομή, εντός των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε., για συναρμολόγηση, ενσωμάτωση και δοκιμή (AIT) διαστημικού υλικού και δορυφόρων.

Η υποδομή HAITF θα μπορεί να φιλοξενήσει διαστημικό υλικό και μικρούς δορυφόρους για να υποστηρίξει τη διαδικασία συναρμολόγησης και ενσωμάτωσης των δορυφορικών υποσυστημάτων στο διαστημικό σκάφος, καθώς και τη διεξαγωγή λειτουργικών και περιβαλλοντικών δοκιμών. 

- Η διαδικασία συναρμολόγησης και ενσωμάτωσης είναι το τελευταίο στάδιο κατασκευής ενός δορυφορικού συστήματος, που συνήθως περιλαμβάνει τη φυσική και ηλεκτρική σύνδεση των δορυφορικών υποσυστημάτων στο διαστημικό σκάφος. 

- Οι λειτουργικές δοκιμές επαληθεύουν τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία των δορυφορικών υποσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικότητας του πλήρους συστήματος: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις περιβαλλοντικές δοκιμές. 

- Οι περιβαλλοντικές δοκιμές προσομοιώνουν τις διαστημικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ξεκινώντας από την εκτόξευση του δορυφόρου μέχρι την τοποθέτηση αυτού σε τροχιά. Οι δοκιμές αυτές εγγυώνται ότι οι δορυφόροι θα είναι ζωντανοί στο Διάστημα, θα έχουν αξιόπιστη λειτουργία κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και επίσης εγγυώνται την επιτυχία της δορυφορικής αποστολής. Για τις δοκιμές αυτές απαιτούνται κατάλληλες εγκαταστάσεις (π.χ. σύστημα δοκιμών κραδασμών ή θάλαμος θερμικού κενού) και εξοπλισμός.

Το έργο HAITF έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τριών (3) ετών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που ενεργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα. 

Το έργο HAITF αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ΕΑΒ να επεκτείνει τον κύκλο εργασιών της στο πεδίο των διαστημικών εφαρμογών, να αποκτήσει τεχνογνωσία στην κατασκευή και δοκιμή δορυφορικών συστημάτων, καθώς και να δημιουργήσει νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες.

Η ΕΑΒ αισθάνεται υπερήφανη για την κορυφαία αυτή τεχνολογική καινοτομία, η οποία ανήκει στην κατηγορία των διαστημικών εφαρμογών, και δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ενίσχυση του Ελληνικού Εθνικού Προγράμματος Δορυφόρων.

H EAB παραμένει πρωτοπόρα και καινοτομεί, χτίζοντας για την Πατρίδα μας ένα σημαντικό κεφάλαιο τεχνογνωσίας που αξιοποιεί, αναπτύσσει και εφαρμόζει τεχνολογικές εξελίξεις.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης προς το Διάστημα.

Ο ESA είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1975 με αποστολή να διαμορφώνει την ανάπτυξη της διαστημικής ικανότητας της Ευρώπης και να διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις στο Διάστημα αποφέρουν οφέλη στους πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ESA έχει 22 κράτη-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι συνδεδεμένα μέλη.

O ESA έχει καθιερώσει επίσημη συνεργασία με τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο Καναδάς συμμετέχει σε ορισμένα προγράμματα της ESA βάσει συμφωνίας συνεργασίας.

Συντονίζοντας τους οικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, o ESA μπορεί να αναλαμβάνει προγράμματα και δραστηριότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ το πεδίο εφαρμογής οποιασδήποτε μεμονωμένης ευρωπαϊκής χώρας. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με την ΕΕ για την υλοποίηση των προγραμμάτων Galileo και Copernicus, καθώς και με την Eumetsat για την ανάπτυξη μετεωρολογικών αποστολών».

Μακάρι τουλάχιστον αυτό το έργο να «τρέξει» όπως πρέπει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ