"Ο Στρατός των ΗΠΑ δοκιμάζει μη επανδρωμένο M113 οπλισμένο με εκτοξευτή πυραύλων που καθοδηγείται με λέιζερ", είναι ο τίτλος ενός πολύ ενδιαφέροντοας για την Ελλάδα, άρθρου έγκριτου ΜΜΕ στον τομέα οπλικών συστημάτων και άμυνας, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω:
"Ο εξοπλισμός των πλεονασμάτων M113 με αυτόνομους εγκεφάλους και όπλα θα μπορούσε να είναι μια οικονομικά αποδοτική διαδρομή για την κατασκευή ρομποτικών οχημάτων μάχης.
Ιδιαίτερα τροποποιημένη έκδοση του αξιοσέβαστου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού M113, εμφανίστηκε στην πρόσφατη επίδειξη τεχνολογίας EDGE 22 του Στρατού στο Dugway Proving Ground στη Γιούτα, με ένα από αυτά οπλισμένο με έναν καθοδηγούμενο εκτοξευτή πυραύλων.
Το όχημα ανήκει στο Κέντρο Ενσωμάτωσης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI2C), το γραφείο Διοίκησης του Μελλοντικού Στρατού που είναι υπεύθυνο για τη μελέτη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο συστημάτων πεδίων μάχης.
Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον Ronkainen δείχνει αυτό που προσδιορίζεται ως έκδοση του Robotic Technology Demonstrator της BAE Systems που βασίζεται σε ένα κύτος M113 που έχει κοπεί. Το κατώτερο προφίλ είναι εμφανές επειδή ο μεντεσές της καταπακτής του κινητήρα βρίσκεται πλέον πάνω από την άνω γραμμή του οχήματος.
Η χρήση του Μ113 από τις ΗΠΑ για ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων
Ο Στρατός χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα M113 για να υποστηρίξει το πρόγραμμα Robotic Combat Vehicle (RCV) και άλλες πρωτοβουλίες μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους, τα οποία είναι συνήθως επανδρωμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) που μετατρέπονται για χρήση ως μη επανδρωμένα συστήματα.
Η εμφάνιση μιας πολύ τροποποιημένης έκδοσης χωρίς πλήρωμα του οχήματος έγινε στην έρημο της Γιούτα είναι για πρώτη φορά.
Δύναται να φέρει όπλα Electro Optic Systems R150, εξοπλισμένα με κάμερα θερμικής απεικόνισης και ανιχνευτή εύρους λέιζερ. Μπορεί να τοποθετηθούν όπλα έως και ένα βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος 0,50 ή σε αυτήν την περίπτωση, έναν εκτοξευτή όπλων καθοδηγούμενου με λέιζερ LAND-LGR4 τεσσάρων βολών Arnold Defense που είναι συμβατός με καθοδηγούμενους πυραύλους προηγμένου συστήματος όπλων ακριβείας 70 mm (APKWS).
Δεν είναι σαφές τι είδους ρουκέτες φορτώθηκαν στον εκτοξευτή.
Η BAE Systems δεν επιβεβαίωσε αμέσως ότι το όχημα είναι ένα από τα πρότυπά της. Ένας εκπρόσωπος του Στρατού είπε ότι το όχημα χρησιμοποιήθηκε στο EDGE 22 από την AI2C Cross-Functional Team (CFT).
Η άσκηση είναι μέρος μιας σειράς κυλιόμενων πειραμάτων που φιλοξενούνται από τον Στρατό των ΗΠΑ για την αξιολόγηση νέων τεχνολογιών και επιχειρησιακών αντιλήψεων
Η άσκηση "EDGE 22"
Η BAE αποκάλυψε την πρώτη επίδειξη ρομποτικού τεθωρακισμένου οχήματος στην έκθεση του Συνδέσμου Στρατού των ΗΠΑ το 2019 στην Ουάσιγκτον, DC, αν και αυτό το όχημα δεν μοιάζει με αυτό που φαίνεται της EDGE 22, αφού τα ελαστικά δεν είναι η προεπιλεγμένη διαμόρφωση για M113 του στρατού.
Τα ελαστικά έχουν σχεδιαστεί για βαρέα οχήματα μάχης για τη μείωση του βάρους, των κραδασμών και του θορύβου, αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα συνίστανται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της άνεσης οδήγησης των επιβατών.
Σε αντίθεση με τις χαλύβδινες ράγες, το καουτσούκ μειώνει επίσης τις ζημιές στους δρόμους και παρέχει βελτιωμένη απόδοση καυσίμου σε προετοιμασμένες επιφάνειες με μικρότερη επιβάρυνση logistics.
Το 2019, ο James Miller, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην BAE Systems Combat Vehicles, αποκάλεσε τη ρομποτική συσκευή επίδειξης «κυλιόμενο εργαστήριο» για τη δοκιμή αναδυόμενης αυτονομίας και δυνατοτήτων όπλων.
Η FMC Corp. κατασκεύασε το αρχικό M113 πριν μεταφέρει την παραγωγή των οχημάτων στη θυγατρική United Defense το 1994.
Η BAE αγόρασε αυτή την εταιρεία το 2005 και τώρα παράγει τα APC.
Αναπτύσσει μια σειρά ρομποτικών δυνατοτήτων μάχης, χρησιμοποιώντας το σασί M113.
«Η ηλεκτρική υποδομή, τα προηγμένα οπτικά συστήματα και το λογισμικό που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το εξαιρετικά αξιόπιστο και στιβαρό πλαίσιο παρέχουν τη βάση για την ικανότητα του πεδίου μάχης που αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι», είπε ο Μίλερ.
«Η BAE Systems κατασκεύασε αυτήν τη συσκευή επίδειξης για να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τον καλύτερο τρόπο μετριασμού του κινδύνου για τους στρατιώτες μας αυξάνοντας παράλληλα τη θνησιμότητα του εχθρού».
Αυτό το όχημα ήταν εξοπλισμένο με υβριδική ηλεκτρική κίνηση για τη βελτίωση της απόδοσης καυσίμου, αισθητήρες για να παρέχουν επίγνωση της κατάστασης 360 μοιρών στον απομακρυσμένο χειριστή και τις προαναφερθείσες σύνθετες ράγες από καουτσούκ. Η έκδοση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της AUSA του 2019 ήταν οπλισμένη με έναν απομακρυσμένο σταθμό όπλων 30 χιλιοστών και ένα ρομπότ με πόδια που μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, σύμφωνα με την BAE.
Η EDGE 22 ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου μετά από δύο εβδομάδες ασκήσεων υπό την ηγεσία της Future Vertical Lift Cross Functional Team (FVL CFT). Τουλάχιστον 20 άλλοι οργανισμοί του Υπουργείου Άμυνας συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων CFT, της Ομάδας Εργασίας ISR του Στρατού και του Κέντρου Ενσωμάτωσης Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο παρουσίασε τη ρομποτική τεχνολογία επίδειξης.
Δεν είναι σαφές ποιες τεχνολογίες ή σενάρια δοκίμαζε το τροποποιημένο M113 στη Γιούτα, αλλά στα χέρια του AI2C, πιθανότατα λειτουργούσε με κάποιο επίπεδο ή τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της ευρύτερης άσκησης.
Η υπηρεσία προσπαθεί για χρόνια πάνω σε μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV) διαφόρων μεγεθών και δυνατοτήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν είναι ικανές για κάποιο βαθμό ημιαυτόνομης λειτουργίας, αλλά οι στρατιώτες παραμένουν ακόμη έχοντας ανά πάσα στιγμή τον άμεσο έλεγχο των όπλων και των συστημάτων αισθητήρων.
Ο Στρατός έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις τα πλεονάζοντα M113 του ως υποκατάστατα για τεχνολογίες ρομποτικών οχημάτων μάχης (RCV). Το 2020 κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Φορτ Κάρσον του Κολοράντο, τέσσερα RCV με βάση το M113 ελέγχονταν από στρατιώτες σε τροποποιημένα πλήρωμα Bradley που ονομάζονται Mission Enabling Technologies-Demonstrators ή MET-D.
Οι στρατιώτες δοκίμασαν την ικανότητα ελέγχου και ελιγμών των RVC και αν τα ημιαυτόνομα οχήματα αύξησαν τη θνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μονάδων εδάφους. Τα M113 RCV ήταν εξοπλισμένα με κάμερες 360 μοιρών και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα 7,62 mm.
Οι στρατιώτες μέσα στα MET-D μπορούσαν να ελέγξουν τα RCV μέχρι τα 2.000 μέτρα, αλλά αγωνίστηκαν να επεκτείνουν αυτή την απόσταση σε πυκνό δάσος.
Τα Μ113 παγκοσμίως
Περισσότερα από 80.000 M113 κατασκευάστηκαν σε 40 παραλλαγές που βρίσκονται σε υπηρεσία με 44 στρατιώτες σε όλο τον κόσμο.
Είναι συμπαγή οχήματα που μπορεί να είναι πολύ ελαφρά θωρακισμένα για να προστατεύουν τα στρατεύματα από σύγχρονα όπλα, αλλά έχουν μια ποικιλία άλλων εφαρμογών. Αρκετά από τα οχήματα είναι στο απόθεμά του ότι ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει 200 από τα APC για να ενισχύσει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας. Πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, στέλνουν επίσης M113 στην Ουκρανία. Το APC έχει δει καθήκοντα ως πυροσβεστικά οχήματα, όχημα ανταπόκρισης HAZMAT της NASA και ως φορείς όλμων.
Μια χαμηλού προφίλ, τηλεχειριζόμενη ή ημι-αυτόνομη έκδοση του M113 θα μπορούσε να προσφέρει στον Στρατό μια επιλογή χαμηλότερου κόστους για την τοποθέτηση ρομποτικών οχημάτων μάχης.
Χωρίς πλήρωμα επί του σκάφους, η επιβίωση αποτελεί λιγότερο πρόβλημα και θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα των παλαιών οχημάτων παρακολούθησης όπως το Armored Multipurpose Vehicle (AMPV)"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Τα παραπάνω είναι άκρως ενδιαφέροντα για την χώρα μας , με την προϋπόθεση να εμβαθύνουμε σε αυτά και να τα "φέρουμε" στην Ελληνική πραγματικότητα προ χρήση.
Κοινώς η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα ΤΟΜΠΑ Μ113, τα οποία μάλιστα σχεδιάζει πολύ σύντομα να τα παροπλίσει, αφού είναι παλαιά, δκοπεύοντας να τα αντικαταστήσει με σύγχρονα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.
Ωστόσο η άσκηση "EDGE 22" των ΗΠΑ και η εμφάνιση τροποποιημένου ρομποτικού οχήματος, το οποίο είχε ως βάση το κύτος ενός Μ113, τροποποιημένου και εξοπλισμένου με ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα και όπλα, μας οδηγεί σε ανάλογους συνειρμούς για χρήση τους από την χώρα μας.
Εκτίμησή μας είναι ότι την εγχώρια πολεμική βιομηχανία μας θα πρέπει να την απασχολήσει το εν λόγω εγχείρημα, αφού με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει ρομποτικά οχήματα εδάφους στο πεδίο της μάχης, ελαχιστοποιώντας τις ημέτερες απώλειες και αυξάνοντας τις εχθρικές.
Για αρχή θα κάναμε λόγο για προσπάθεια ανάπτυξης μιας χαμηλού προφίλ, τηλεχειριζόμενης ή ημι-αυτόνομης έκδοσης του M113, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει στον Ελληνικό Στρατό μια επιλογή χαμηλότερου κόστους στην προσπάθεια ανάπτυξης ρομποτικών οχημάτων μάχης.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος μας σε νησιά και Έβρο, εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου θα γίνεται "πάντρεμα" ρομποτικών και μη οχημάτων μάχης.